Etusivu PalvelutIlmakuvia menneiltä vuosikymmeniltä ja Lappeenrannan kaupungin lämpövuotokartta on julkaistu
Ajankohtaista
21.6.2018 11:30

Ilmakuvia menneiltä vuosikymmeniltä ja Lappeenrannan kaupungin lämpövuotokartta on julkaistu

Lappeenranta on julkaissut kaupungin karttapalvelussa vanhoja ilmakuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Lisäksi kartan palvelutarjontaa on laajennettu uudelle Energiatietoa-nimiselle karttatasolle, jota tullaan täydentämään myöhemmin eri teemaisilla ja energiaan liittyvillä kartoilla.

VanhatIlmakuvatTiedotekuva_388x236.pngAineistot löytyvät karttapalvelun https://kartta.lappeenranta.fi vasemmassa yläkulmassa olevan painikkeen ”Valitse kartalla näkyvät tiedot” alta.

Muuttuva kaupunki ilmakuvilta nähtynä

Maanmittauslaitos ja puolustusvoimat ovat suorittaneet ilmakuvauksia Suomessa jo vuosikymmeniä. Kuva-aineistot ovat avointa aineistoa. Lappeenrannan kaupunki hankki kuvien digitaaliset raaka-aineistot vuoden 2017 lopussa muun muassa kaupunkisuunnittelun tarpeisiin. Yli 3800 kuvatiedostosta tuotettiin pitkälti automaattisesti 19 koordinaatistoon sidottua ortoilmakuvaa eri vuosilta. Ilmakuvien alueet vaihtelevat vuoden 1961 Lemin tien kuvauksesta vuoden 1991 naapurikuntiakin kattavaan kuvaukseen.

Karttapalvelussa on mahdollista avata useamman vuoden ilmakuvat ja nykypäivän kartta tasoina samaan näkymään. Tasojen läpinäkyvyyttä ja järjestystä oikean alakulman säätimillä vaihtelemalla voi vertailla kaupungissa tapahtuneita muutoksia.

lämpökuvamittari_83x330.jpgEnergiatietoa kartoilla

Kohti hiilineutraalia Etelä-Karjalaa EAKR-hankkeen puitteissa toteutettiin lämpövuotokartta palvelemaan kuntalaisia. Kartasta voi käydä katsomassa, löytyykö oman kiinteistön katolta lämpövuotoa ja kuinka suurta se mahdollisesti on. Aineisto karttaan saatiin Lappeenrannan Energia Oy:n tilaamasta kaukolämpöputkistojen lämpövuotokuvauksesta, joka tehtiin ilmakuvauksena yöaikaan ja viileän ilman vallitessa.

Samalla julkaistiin aiemmin valmistuneet aurinkoenergia- ja geoenergiapotentiaalikartat. Myös näiden aineistojen katselussa kannattaa käyttää läpinäkyvyyden säätötoimintoa.
Geoenergiakartassa on analysoitu alueen maaperän geoenergiapotentiaalia maalämpökaivoihin. Mitä tummempi kartan väri on, sitä parempi alueen geoenergiapotentiaali on. Aurinkoenergiapotentiaalikartassa on analysoitu kaikkien (vuonna 2014) Lappeenrannassa sijaitsevien rakennusten kattopinnoille lankeavan aurinkosäteilyn määrä. Tulokset on esitetty siten, että mitä vaaleampi väri on kyseessä, sitä enemmän säteilyä katolle tulee.

Kuvateksti 1: Vasemmalla lämpökuvaa vuodelta 2017, jossa katulämmitys erottuu selvästi. Oikealla ilmakuvaa vuodelta 1946, jossa Lappeen kirkko ja joitain muita rakennuksia on vielä olemassa. Kuva Lappeenrannan kaupunki

Kuvateksti 2: Lämpökuvan mittari

Lisätietoja:

Lappeenrannan kaupunki
Paikkatietopäällikkö Janne Villanen, janne.villanen(at)lappeenranta.fi, p. 040 589 9988

Projektipäällikkö Ville Reinikainen, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi,
ville.reinikainen(at)lappeenranta.fi, p. 040 593 1403

EAKR-kuva.jpg        Vipuvoima-kuva.jpg