Etusivu PalvelutEtelä-Karjalassa jakoon 511 kesätyöseteliä nuorille - setelikäytäntö saa kiitosta työnantajilta
Ajankohtaista
15.1.2021 12.00

Etelä-Karjalassa jakoon 511 kesätyöseteliä nuorille - setelikäytäntö saa kiitosta työnantajilta

Kesätyöseteleitä on jaossa jälleen Etelä-Karjalassa. Kaiken kaikkiaan niillä voi tänä vuonna työllistyä yhteensä 511 eteläkarjalaista nuorta.

Seteleitä on jaossa entiseen tapaan Lappeenrannan lisäksi myös Imatralla, Ruokolahdella ja Taipalsaarella sekä ensimmäistä kertaa myös Rautjärvellä ja Parikkalassa.

OP Etelä-Karjala osallistuu kaikkien näiden kuntien setelikampanjoihin. Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella kunnat maksavat valtaosan setelikuluista.

Kesätyöseteliä voi hakea 1.2. alkaen Kesätyöseteli Anton Kylkilahti_kuva Gasthaus Kantolankulma_350x363.jpeg

Kesätyösetelin arvo on 300 euroa. Kesätyöseteliä käytettäessä nuorelle maksettava palkka on minimissään 450 euroa vähintään 10 työpäivältä. Työnantaja säästää palkkakustannuksissa kesätyösetelin arvon.

Setelien jakamisperusteissa on hieman vaihtelua kuntien kesken. Osuuspankin myöntämät setelit ovat kaikissa kunnissa tarkoitettu 15─17-vuotiaille, eli 2004─2006-syntyneille.

Lappeenrannassa ikähaarukka kaupungin omille seteleille on sama kuin Osuuspankin seteleissä, mutta Imatran ja Ruokolahden kuntien omia seteleitä voivat hakea 2001─2007 syntyneet eli 14─20-vuotiaat.

Nuori ja työnantaja voivat hakea yhdessä kesätyöseteliä 1.2. alkaen Lappeenrannassa (myös Taipalsaaren setelit) Ohjaamo Lappeenrannan kautta.  Myös Imatralla (Imatra, Ruokolahti. Rautjärvi ja Parikkala) haku tapahtuu Ohjaamon kautta.

Kaikki hakemukset otetaan vastaan tänä vuonna vain sähköisesti. Ohjaamot antavat lisätietoja kesätyösetelin hausta. Setelit jaetaan saapumisjärjestyksessä, etukäteisvarauksia ei voi tehdä. Seteleiden jakaminen päättyy viimeistään 18.6.2021 tai kunnes kaikki setelit on jaettu.

Kesätyösetelien lisäksi tänä vuonna jaetaan samalla periaatteella toimivia ammattioppilaitosseteleitä. Niistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Työnantajat tyytyväisiä seteleihin

Kesätyösetelillä nuoria työllistäneille yrityksille ja yhteisöille toteutettiin kuntien toimesta palautekysely, johon vastasi 39 työnantajaa.

 ─ He olivat varsin yksituumaisesti tyytyväisiä setelikäytäntöön ja suosittelisivat tällaista työllistämistapaa muillekin.  Noin 82 prosenttia vastaajista katsoi, että kesätyöseteli oli ratkaisevassa asemassa, kun yritys päätti palkata kesätyöntekijän, Imatran kaupungin työllisyysasiantuntija Marika Vento kertoo.

Kehittämisideoina yhdistykset toivoivat, että ne voisivat palkata setelin avulla enemmän kuin viisi kesätyöntekijää. Myös palkan ja tuntien suhteuttamista toivottiin tarkistettavan vastaamaan kunkin alan alinta TES-tasoa. Joillakin aloilla kesätyösetelin vaatima palkkataso on korkeampi kuin alin palkkataso, mikä aiheutti eritasa-arvoista kohtelua työpaikoilla nuorten osalta.

Nuorten vastausprosentti kyselyssä jäi alhaiseksi. Vastanneet kuitenkin kehuivat kesätyöseteliä hyväksi. Kehitysidea nuorilta liittyi työaikaan. Palautteen mukaan työaika voisi olla jopa 100 tuntia neljän viikon ajalla, mikä nostaisi myös kesätyösetelin arvoa.

Kuntien kesätyöpaikat hakuun

Kesätyösetelien lisäksi kunnat tarjoavat kesätöitä nuorille. Lappeenrannan kesätyöpaikat tulevat hakuun 1.2.2021 ja paikkoja voi hakea Kuntarekry-palvelun kautta. Kesätyöhausta tiedotetaan tammikuun loppupuolella tarkemmin erikseen.

Maakunnan kesätöistä ja kesätyöseteleistä on kuultavissa lisää myös Kesäksi duuniin -verkkotapahtumassa perjantaina 22.1. klo 13-15. Lisätietoa tästä tapahtumasta ja osallistumisohjeet löytyvät tapahtuman verkkosivustolta www.kesaksiduuniin.fi.

Kuva: Kesätyösetelillä työllistynyt Anton Kylkilahti remontoi Gasthaus Kantolankulmaa kesällä 2020. Kuva: Gasthaus Kantolankulma.

Kesätyösetelit Etelä-Karjalassa

 • Lappeenranta: 200  kpl kaupungin ja 70 kpl  OP Etelä-Karjala, yhteensä 270 kpl
 • Imatra: 156 kpl kaupungin seteliä + 30 kpl OP Etelä-Karjala, yhteensä 186 kpl
 • Ruokolahti: 15 kunnan seteliä + 10 OP Etelä-Karjala, yhteensä 25 kpl
 • Rautjärvi: 10 kpl OP Etelä-Karjala
 • Parikkala: 10 kpl OP Etelä-Karjala
 • Taipalsaari: 10 kpl OP Etelä-Karjala
 • Seteleitä yhteensä: 511 

Tietoa kesätyösetelistä 

 • Kesätyösetelin arvo 300 € maksetaan työnantajalle työsuhteen päätyttyä.
 • Setelien haku alkaa 1.2.2021
 • Ajankohta kesätyöjaksolle on 1.5-31.8.2021.
 • Kesätyön kesto: minimi 10 työpäivää, joiden aikana työtunteja tulee kertyä vähintään 60 h. Työtunnit voi hajauttaa pidemmällekin aikavälille.
 • Työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista koululaisen/ kesätyöntekijän palkkaa. Ellei työehtosopimusta ole, palkan tulee olla vähintään 450 € kymmeneltä työpäivältä.
 • Työnantajalle kuuluvista velvoitteista vastaa yritys/yhdistys/järjestö.
 • Ei voi työskennellä valtiolla, kunnalla, seurakunnalla tai yksityisellä henkilöllä.
 • Setelit ovat lunastettavissa erillisten Kesätyöseteli-sivuilta löytyvien ohjeiden mukaan.

Neuvoa hakijoille:

Lappeenranta & Taipalsaari:

Imatra, Ruokolahti, Rautjärvi & Parikkala:

Lisätietoja kesätyöseteli-kampanjasta:

Lappeenranta: Ohjaamon nuorisotyöntekijä Nina Laine, nina.laine@lappeenranta.fi, puh .040 504 1946

Imatra: työllisyysasiantuntija Marika Vento, puh. 020 617 7279, marika.vento@imatra.fi

OP Etelä-Karjala: markkinointiasiantuntija Mona Bebek, puh. 0400 718192, mona.bebek@op.fi