Etusivu PalvelutPäätöksenteko ja talousViestintäPuheetElinkeinoelämän joululounas,17.12.2018, klo 12, Kaupunginjohtajan puhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva
Valitse taso
Puheita
17.12.2018 12.30

Elinkeinoelämän joululounas,17.12.2018, klo 12, Kaupunginjohtajan puhe, Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva

Arvoisat läsnäolijat,
Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi kaupungin perinteiselle elinkeinoelämän joululounaalle


Kuluneen vuoden aikana Lappeenrannan seudun elinkeinoelämää ovat virkistäneet monet hyvät uutiset, mutta paras niistä on se, että kehitys ja kehittämistyö ovat jatkuvasti voimistumassa.

Olen pannut merkille, että Lappeenrannassa hyvä vire on vahvistunut samanaikaisesti useilla eri tahoilla: niin kaupunkisuunnittelussa, yritysmaailmassa kuin järjestöissäkin. On hienoa, että asukkaat ja yrittäjät ovat aktiivisia ja halukkaita osallistumaan sekä kaupunkimme suunnittelemiseen että tapahtumiin ja niiden toteuttamiseen.

Huomasin esimerkiksi Nuijamiehessä järjestetyssä Horisontti-teemayleiskaavan aloitusseminaarissa ihmisten innon kertoa mielipiteitään keskikaupungin kehittämisestä. Myös yrittäjiltä on saatu palautetta ja vinkkejä, kuinka asiakasvirrat saataisiin liikkumaan kaupunkikeskustassa nykyistä laajemmalla alueella.

Paljon on puhuttu Marianaukiosta ja sen tulevaisuudesta. Moni on ilmaissut huolensa aukion hiljaisuudesta. Mutta olen varma, että huoli on ennenaikaista. Juuri parhaillaan Joulutori luo Marianaukiolla tunnelmaa ja vetää puoleensa. Joulutorin tyyppisten tapahtumien lisäksi alue on omiaan perinteisille ryhmäpeleille ja kohtaamisille. Mielestäni se on kuin ympärillä asuvien ihmisten yhteinen pihamaa, hengittävä kaupunkikeidas yhdessäoloa varten.

Eikä voi olla ihailematta aiemmin ankean Kansalaistorin kasvojenkohotusta. Jouluvalojen sytyttyä olen kuullut monien huokaavan ihastuksesta ja ihmettelevän, kuinka upealta kaupungintalon edustatori näyttää.

Vielä jokunen vuosi sitten surimme yhdessä sitä, kuinka hiljaisia linnoitus ja Kaupunginlahti ovat talvisin. Mutta nyt linnoituksen yritystoiminta on vilkastunut ja ihmiset ideoivat satamaan tekemistä ja tapahtumia.

Totta kai kaupungin budjetin niukkuus asettaa rajoja ja siirtääkin ideoita, mutta olemme myös huomanneet, että aktiivisuutta ja vireyttä saadaan aikaiseksi pienilläkin rahamäärillä, kunhan innostusta riittää.

Kaupunki on niukasta budjetistaan huolimatta lisännyt reilusti määrärahaa tapahtumatoiminnan vauhdittamiseen. Kun tapahtumien järjestäminen on joustavaa ja sujuvaa, innostuneita yrittäjiä löytyy niiden tuottajiksi. Mikäli luottamus yrittäjien, tuottajien ja kaupungin välillä vahvistuu, tapahtumia uskalletaan kehittää pitkäjänteisesti eikä tarvitse vilkuilla, olisiko joku muu paikkakunta suosiollisempi areena.

Tapahtumat tuovat keskustaan lappeenrantalaisia, eteläkarjalaisia ja matkailijoita. Uskon, että yrittäjät voivat ja uskaltavat monipuolistaa palvelujaan asiakasvirtojen vahvistumisen tahdissa. Iloitaan liiketiloista, jotka täyttyvät.

Tarvitsemme tänne monenlaisia matkailijoita, niin hotellivieraita, Airbnb-matkalaisia kuin leirintäalueella viihtyviäkin. Kaupunki valmistelee parhaillaan Huhtiniemen leirintäalueen tarjouskilpailua, jonka tarkoituksena on löytää leirintäalueelle operaattori seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Pitkäjänteisyyttä haemme tälläkin tavalla, vaikka emme aiokaan haudata Huhtiniemen hotellihanketta, eli lainvoimainen asemakaava mahdollistaa edelleen myös hotellin.

Jos paljon puhuttu monitoimiareena kiinnostaa sijoittajia, sen rakentaminen keskustaan olisi vahva elinkeinopoliittinen hanke, varsinainen piristysruiske Lappeenrannan keskikaupungille. Mutta ensin on selvitettävä perin pohjin rahoitusta ja sijaintipaikan monitahoisia vaikutuksia esimerkiksi liikenteelle ja kaupunkikuvalle.

Hyvät kuulijat

Olemme kaikki panneet tyytyväisinä merkille, että Lappeenrannan osaamispohjaiset yritykset ovat kiinnostaneet kansainvälisiä sijoittajia. Se on merkki siitä, että yliopistoamme arvostetaan ja sen laatuun uskotaan. Todennäköistä on, että uusia menestystarinoita on luvassa. Esimerkiksi kansainväliset tahot seuraavat kiinnostuneina muun muassa yliopistomme ympäristöteknologian osaamista.

Lappeenrannan kaupunki luo pohjaa yhteistyölle hakemalla sopivia kaupunkikumppanuuksia Kiinasta ja luomalla etupäässä yritysyhteistyötä uusien kumppanuuksiensa avulla.

Ja kun haemme yhteistyökumppaneita kaukomailta, tarvitsemme nopeita liikenneyhteyksiä.

Kaupunki on ottanut omiin käsiinsä nousuun lähteneen lentoliikenteen kehittämisen, mutta samaan aikaan teemme rinnan Itä-Suomen maakuntaliittojen kanssa edunvalvontatyötä raideliikenteen nopeampien yhteyksien puolesta. Itärata lähentäisi Lappeenrantaa ja pääkaupunkiseutua merkittävästi, ja haluamme varmistaa, että alueemme on liikenneyhteyksiensä puolesta yhtä lähellä Helsinkiä kuin Tampere ja Turku.

Kaupunki on tehnyt edunvalvontatyötä myös Viipurin ja Lappeenrannan välisen turvallisemman tieyhteyden eteen. Jos Pietarin ja Viipurin väylä paranee samaan aikaan, samalla lyhenee myös aikamatkamme Pietariin.

Juuri nyt venäläisturistien määrä ei yllä ennätyksiin, mutta edelleenkin venäläiset ovat merkittävä ostosmatkailijoiden joukko, joiden sujuvaa kulkemista rajan yli kannattaa edistää. Samalla myös oma liikkumisemme lähialueille helpottuu.

Arvoisat joululounasvieraat

Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa tietoisuus ympäristönäkökulmista ja kestävästä kehityksestä vahvistuu eri-ikäisten asukkaidemme ja eri aloilla toimivien yrittäjien keskuudessa.

Eikö lentokenttämme voisi näyttää vihreän lentokentän mallia maailmalle: sinne mahtuu aurinkoenergiaa ja energiavarastoja. Vihreä kehitys antaa tilaisuuksia yrittäjyydelle ja ennen pitkää myös työllistää.

Todella myönteistä on, että työllisyytemme on parantunut kuluneen vuoden aikana. Myös nuorisotyöttömyys on vähentynyt. Joitakin aloja vaivaa suorastaan työvoimapula ja kaupunki onkin yhdessä yrittäjien kanssa toteuttanut rekrytointikampanjoita, joilla osaajia houkutellaan Lappeenrantaan. Kuulemani mukaan kampanjat ovat myös tuottaneet tulosta.

Viimeisimmän vuoden aikana yritystemme liikevaihdon kasvu on ollut noin seitsemän prosenttia. Merkillepantavaa on, että nousua on kaupan, palvelujen ja rakentamisen rinnalla teollisuudessakin.

Toivottavasti parantuneet työllisyysluvut näkyvät myös verotulojen kasvuna mahdollisimman pian. Lappeenrannan kaupungin lainamäärää tulee lisäämään poikkeuksellisen suuri, ensi vuonna alkava rakennusinvestointien jakso, joka kestää useita vuosia.

Investointeja on kuitenkin tehtävä, jotta kaupunkimme pysyisi kilpailukykyisenä. Lappeenranta haluaa strategiansa mukaisesti olla lapsiperheiden kaupunki. Investoinneilla edistämme muun muassa koulutilojen terveellisyyttä ja ajanmukaisuutta sekä monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

Myös asumiskustannukset on pidettävä kilpailukykyisinä, jotta pysymme houkuttelevana kotikaupunkina täällä asuville ja muualta tuleville.

Kiitän kuluneen vuoden yhteistyöstä ja toivotan teille kaikille hyvää joulua ja menestystä tulevalle vuodelle. Muistattehan varata aikaa myös itsellenne: lepoon ja virkistykseen