Etusivu PalvelutEksote tiedottaa: Yksinäisiä ikäihmisiä tavoitellaan palveluiden piiriin Hoksauta minut -kortin avulla
Ajankohtaista
13.10.2021 8.38

Eksote tiedottaa: Yksinäisiä ikäihmisiä tavoitellaan palveluiden piiriin Hoksauta minut -kortin avulla

Lappeenrannassa, Rautjärvellä, Ruokolahdella ja Parikkalassa otetaan tänä syksynä käyttöön Hoksauta minut -yhteydenottokortti, jonka avulla yksinäiset sekä haastavassa elämäntilanteessa olevat ikäihmiset voivat ilmoittaa tahdostaan päästä eri palvelujen piiriin. Korttikampanjaa toteutetaan eri palvelutahojen yhteistyönä.

Korttikampanja toteutetaan eri toimijoiden yhteistyönä

Hoksauta minut -yhteydenottokortti on valtakunnallisen IkäArvokas -hankkeen puitteissa kehitetty etsivän vanhustyön malli. Mallin tarkoitus on tavoittaa syrjäytyneitä, palvelujen ulkopuolella olevia ikäihmisiä ja ohjata heitä palveluiden piiriin.                                                                                            

Kampanjassa mukana ovat Etelä-Karjalan Muisti ry, kuntien liikuntatoimet, ev.lut. seurakunnat ja Eksote. Korttikampanjaa koordinoi Lappeenrannassa Eksote.

Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden alueella MAA- hankkeessa keskitytään ikääntyvien hyvinvoinnin tukemiseen verkostojen kanssa, joten ikääntyvien hyvinvointivalmentajat vastaanottavat kortit. Tavoitteena laajentaa toimintatapaa Etelä- Karjalan muihinkin kuntiin. Tämä edellyttää, että paikkakunnilla tehdään kortin käyttöönotossa yhteistyötä, toteaa projektipäällikkö Anna Behm Eksotelta.

–Tämä on erinomainen tapa vahvistaa paikallisia verkostoja ja yhdessä tekemisen toimintakulttuuria etsivässä vanhustyössä, iloitsee Eksoten Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Riia Karels.

Kampanjan ytimessä on niiden ikäihmisten löytäminen, jotka ovat kotona ja jäävät palveluiden ulkopuolelle. Koronapandemian myötä kohderyhmäläisiä on yhä enemmän.

1080x1080kupit.jpg 

Yhteydenottokortilla jätetään palvelupyyntö

Kampanjassa painautetaan fyysisiä Hoksauta minut -kortti yhteydenottokortteja, jotka täytetään omilla yhteystiedoilla ja postitetaan kortissa valmiiksi olevaan osoitteeseen Eksotelle.

–Näin henkilö kertoo, että hänellä on itsestään huoli ja toivoo yhteydenottoa valitsemaltaan taholta. Kortin postitus on maksettu jo valmiiksi, Karels selvittää prosessia.

Saapuvat kortit ja niissä olevat yhteydenottopyynnöt käydään läpi Eksoten ammattilaisten toimesta.

–Tämän jälkeen kortit välitetään tietoturvallisesti eteenpäin yhteydenottopyyntöä toivotulle taholle. Jos asiakas on valinnut useamman kuin yhden yhteydenottopyynnön, Eksoten työntekijä tekee alkukartoituksen soittamalla asiakkaalle, kertoo Karels.

Yhteydenottopyynnön voi kortin avulla jättää seuraaville tahoille: Eksoten ohjaus ja neuvonta (arkea tukevat palvelut, digiohjaus), Etelä-Karjalan Muistiluotsi (aivoterveys, muistiasiat, vertaistuki), kaupungin tai kuntien liikuntaneuvonta tai seurakuntien diakoniatyöntekijä.

Jakelu alkoi vanhusten viikolla lokakuussa

Korttien jako alkoi lokakuun alussa. Kortteja jaetaan esimerkiksi Eksoten terveys- ja hyvinvointiasemille ja apteekeissa. Kortti tulee jakoon myös kirjastoihin ja Winkkiin. Seurakunnat jakavat korttia seurakuntakodeissa, kirkoissa ja omissa palvelupisteissään.

–Kortti on jaossa sellaisiin pisteissä, joista uskomme senioreiden löytävän kortin. Toivon myös, että esimerkiksi nyt jo liikuntapalveluihin osallistuvat jakaisivat kortteja niitä tarvitseville, Lappeenrannan kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Anna Seppänen toteaa.

Millaista toimintaa ikäihmisille voidaan kortin avulla tarjota?

–Ikäihmisille voidaan tarjota tietoa erilaisista ryhmä- ja kerhotoiminnoista, joita kortin yhteistyötahot järjestävät. Jokainen ikäihminen ohjataan omien tarpeidensa mukaisiin palveluihin ja toimintoihin arjessa selviytymisen helpottamiseksi. Keskustelun tarve, sosiaalinen tarve ja jokin käytännön ongelma kuten digituen tarve voi tulla myös kyseeseen, Karels selittää.

Jos henkilö esimerkiksi raksittaa korttiin toiveen yhteydenottoon liikuntatoimelta niin häneen ottaa yhteyttä liikuntaohjaaja.

 –Sitten etsitään hyvä tapa tälle henkilölle lähteä liikkeelle. Voimme esimerkiksi katsoa, löytyykö meiltä joku liikuntaryhmä, josta saisi liikunnan lisäksi vertaisseuraa, Seppänen kertoo.

Tarkoitus vakiinnuttaa pysyväksi toiminnaksi

Hoksauta minut -kortti on käytössä nyt valtakunnallisesti ensi kertaa.

–Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme yhdessä verkostolla lähteneet yhdessä liikkeelle löytämään haasteellisessa tilanteessa olevia ikäihmisiä kortin avulla. Tarkoitus on jatkaa toimintaa pysyvästi, Karels kertoo.

Lisätiedot:

Riia Karels
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori – Eksote
040 139 0366, riia.karels@eksote.fi

Anna Seppänen
Liikuntapalvelupäällikkö – Lappeenrannan liikuntatoimi
040 513 8140, anna.seppanen@lappeenranta.fi

MAA-hanke hyvinvointivalmentajat:
Helena Halme
040 651 0570
helena.halme@eksote.fi

Mirja Sikiö
040 651 0571
mirja.sikio@eksote.fi


Anna Behm
Projektikoordinaattori
040 651 1833
anna.behm@eksote.fi