Etusivu PalvelutEksote tiedottaa: Suolistoseulonnat alkavat Etelä-Karjalassa 60–68-vuotiaille
Ajankohtaista
17.6.2022 9.09

Eksote tiedottaa: Suolistoseulonnat alkavat Etelä-Karjalassa 60–68-vuotiaille

Valtioneuvosto päätti elokuussa 2021 seulonta-asetuksen muutoksesta, jonka mukaisesti suolistosyövän seulonta käynnistyy koko maassa vuonna 2022. Seulonta koskee ensimmäisenä vuonna 60–68-vuotiaita. Vähitellen seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että ohjelma ulottuu koko kohdeväestöön eli kaikkiin 56–74-vuotiaisiin vuodesta 2031 alkaen. Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein aina niinä vuosina, kun kutsuttava täyttää parillisia vuosia.

Etelä-Karjalassa seulonnat alkavat kesäkuussa 2022. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuoden 2022 aikana 60–68-vuotiaita, joiden syntymävuosi on 1954, 1956, 1958, 1960 tai 1962. 

HUS Diagnostiikkakeskus lähettää kutsut porrastetusti niin, että viimeiset eteläkarjalalaiset saavat kutsun vuoden 2022 loppuun mennessä. Kutsuttavien tiedot HUS Diagnostiikkakeskus saa Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteristä.

Kutsut postitetaan valkoisissa kirjeissä, joiden ikkunassa näkyy lähettäjätietona Helsingin yliopistollinen sairaala, HUS Diagnostiikkakeskus.

Seulontatesti tehdään itse kotona

Kutsukirjeessä on selkeät toimintaohjeet, kuinka seulontanäyte otetaan kotona ja kuinka jokaisen tulee toimia näytteen lähettämiseksi. Seulottava saa kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu.

Vastaus lähetetään kotiin tuloksen valmistuttua. Vastauksen mukana tulevat myös ohjeet mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin, sikäli kun niitä tarvitaan.

Terveystalo ja HUS Diagnostiikkakeskus toteuttavat tutkimuksen yhteistyössä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kanssa.  Ulostenäytteen seulonnan tekee HUS.

Seulonta auttaa havaitsemaan syövän jo varhaisessa vaiheessa

Suolistosyövän oireet puuttuvat alussa usein kokonaan tai ne ovat hyvin epämääräisiä. Näin ollen suolistosyövän seulonta auttaa havaitsemaan syövän jo varhaisessa vaiheessa. Suolistosyövän seulonta voi paljastaa myös syövän esiasteen, jonka poistamalla suolistosyöpä voidaan ehkäistä.

Suolistosyövällä tarkoitetaan ohut-, paksu- tai peräsuolen limakalvon rauhasista alkunsa saavia syöpiä. Suolistosyövät ovat yleisiä, pääasiassa yli 60-vuotiaiden ihmisten sairauksia. Keski-ikä sairastumiselle on tällä hetkellä 71 vuotta.

Varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä

–Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa, kertoo ylilääkäri Minna Linna Eksotelta.

–Mahdollisuus osallistua maksuttomaan seulontatutkimukseen on kansalaisten yhdenvertaisuutta ja terveyttä tukevaa toimintaa.  Se on myös tärkeää ennaltaehkäisevää hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitoa. Toivottavasti mahdollisimman moni kutsun saava kansalainen osallistuu seulontaan. Sairauksien ehkäiseminen ja hoito ajoissa on tärkeää - seulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin hoito on huomattavasti helpompaa.

Seulontaan osallistuminen on seulottavalle maksutonta. Jos testi aiheuttaa jatkotutkimuksia, peritään niistä normaali, hinnaston mukainen poliklinikkamaksu.

 

Liitteenä olevasta kaaviosta näkyy, kuinka seulonta etenee kutsusta mahdolliseen hoitoon.

 

Lisätietoa medialle:

Medisiinisen osaamiskeskuksen ylilääkäri Minna Linna, minna.linna@eksote.fi, p.044 7915701