Etusivu Eksote tiedottaa: Rokote on paras suoja influenssaa vastaan – Eksoten kausi-influenssarokotukset alkavat 31.10.2022
Ajankohtaista

Eksote tiedottaa: Rokote on paras suoja influenssaa vastaan – Eksoten kausi-influenssarokotukset alkavat 31.10.2022

(7.10.2022)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kannustaa jälleen maakuntalaisia ottamaan maksuttoman kausi-influenssarokotteen. 

Influenssarokotteen ja koronarokotuksen voi ottaa samalla käynnillä ja Eksote suositteleekin, että influenssarokote otetaan samaan aikaan koronarokotteen syystalven tehosteannoksen kanssa, mikäli henkilö kuuluu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimman suosituksen piiriin.

Influenssan oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin flunssan eli nuhakuumeen. Influenssassa erityisesti kuume ja lihassäryt ovat keskimäärin ankarammat ja voivat vakavimmillaan johtaa sairaalahoitoon.

Kenelle maksuton influenssarokote annetaan?
Suomessa maksuttomaan influenssarokotteeseen on oikeutettu mm. jokainen 65 vuotta täyttänyt, sairautensa tai hoitonsa takia riskiryhmään kuuluva, alle 7 –vuotiaat lapset, vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri, raskaana olevat naiset ja varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset.

Vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten lähikontaktien rokotuksia koskeva asetusmuutos tuli voimaan 18.10.2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee influenssarokotusta kaikille, joilla on lähikontakti vakavalle influenssalle alttiiseen. Osa heistä saa rokotteen maksutta ja osa ei. Lisätietoja: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote

Asetuksen mukaan kansallisen rokotusohjelman maksuttoman influenssarokotteen voi antaa ihmiselle, joka

  • §on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen
  • §on toistuvasti läheisessä kontaktissa sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Toistuvasti läheisellä kontaktilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö asuu samassa asunnossa tai on viikoittain kasvotusten tekemisissä suojattavan henkilön kanssa.

Muihin lähipiirirokotuksiin ei käytetä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita. Tässä tapauksessa influenssarokotteen voi ostaa esimerkiksi reseptillä apteekista tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. 

Mistä influenssarokotteen saa?
Eksoten joukkorokotuspaikoilla Imatran ToriGalleriassa ja Lappeenrannan IsoKristiinassa rokotukset alkavat viikolla 44 ensisijaisesti neuvolan asiakkaille ja jatkuvat viikoilla 45 alkaen influnssarokotuksiin oikeutetuille.

Ympäristökuntien terveys- ja hyvinvointiasemilla aloitetaan influenssarokotukset viikolta 45 alkaen. Rokotukset käynnistyvät eri viikoilla eri kunnissa.

Kaikkien toimipisteiden rokotusaikataulut ja -paikat on koottu verkkosivulle www.eksote.fi/rokotukset .

Influenssarokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Voit varata ajan sähköisesti Eksoten asiointipalvelussa www.eksote.fi tai soittaa tähän tarkoitukseen varattuun puhelinnumeroon 05 352 2355 17.10.2022 alkaen. Eksote toivoo, että ajanvarauksen kanssa ei kiirehditä ruuhkien välttämiseksi. Puhelimessa jonottamista voi välttää varaamalla ajan sähköisesti Eksoten asiointipalvelun kautta. Asiointipalveluun tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Sähköinen ajanvaraus aukeaa 10.10.2022.

Jos otat korona- ja influenssarokotteen samalla käynnillä, varaa aika vain koronarokotukseen. Jos otat vain influenssarokotteen, varaa aika influenssarokotukseen.

Eksoten neuvoloissa annetaan influenssarokotuksia neuvolakäyntien yhteydessä vain neuvolan asiakkaille. Neuvolan asiakkaat voivat käydä myös rokotettavana seuraavan ohjeen mukaan:

  • Viikolla 44 neuvolan asiakkaat rokotetaan ajanvarauksella Kauppakeskus IsoKristiinassa, Brahenkatu 5 ja ToriGalleriassa, Einonkatu 10.
  • Erillistä rokotuskäyntiä varten voit varata neuvolaan ajan viikosta 45 alkaen numerosta 05 352 7260.

Ota neuvolakortti mukaan tullessasi rokotukseen!                             

Koululaiset rokotetaan oman kouluterveydenhoitajan vastaanotolla. Tarkemmat ohjeet ja aikataulut rokotuksiin saapumiseen saat terveydenhoitajalta Wilman kautta. Rokottaminen onnistuu myös koulupäivien aikana.

Lappeenrannassa ja Imatralla lukioissa ja ammattioppilaitoksissa opiskelevat

Koulut tiedottavat Influenssarokotuksista erikseen Wilman kautta.

Koronarokotuksen voi saada ainoastaan Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran ToriGalleriassa ajanvarauksella. Ajanvaraus sähköisen asioinnin kautta tai puhelimitse yllä olevan ohjeen mukaan. Muissa Etelä-Karjalan kunnissa opiskelevat voivat varata ajan omalta terveydenhoitajalta.

Korkeakoulun opiskelijoiden influenssarokotukset YTHS tiedottaa opiskelijoitaan rokotuksista.  Koronarokotuksen voi saada ainoastaan Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran ToriGalleriassa ajanvarauksella.

Tule rokotuksiin terveenä, käytä maskia ja noudata turvavälejä.  Rokottamisen sujuvuuden etenemisen vuoksi olisi hyvä pukeutua niin, että olkavarren saa helposti esiin. Ota mukaan Kela-kortti rokotuksiin saapuessa.

Mitä rokotteita käytetään?
Influenssakaudella 2022–2023 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään VaxigripTetra – rokotetta. Rokote on sama valmiste kuin edellisenä vuotena, kuitenkin sen molemmat A-viruskannat on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta voidaan käyttää lapsilla alkaen 24 kuukauden iästä - 6 vuoden ikään. THL- suosittaa rokotusten ajoittamista marras- joulukuulle. Rokotesuojan syntyminen vie 2 viikkoa rokotteen pistämisestä. Suuri osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty Suomessa jo 50 vuoden ajan. Kausi-influenssarokotteissa ei ole tehosteainetta.

Lisätietoja:

Terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula  tuula.karhula@eksote.fi p. 040 194 4936

Lisätietoja rokotteesta:

Infektiosairauksien ylilääkäri Pekka Suomalainen pekka.suomalainen@eksote.fi p. 044 791 5238