Etusivu Eksote tiedottaa: Etelä-Karjalassa 15.10. voimassa olevat suositukset
Ajankohtaista

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjalassa 15.10. voimassa olevat suositukset

(16.10.2020)

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on todennut 15.10.2020 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Tilannekuvaryhmä on päättänyt pitää voimassa 8.10.2020 voimaan asetetut suositukset ja rajoitukset. Uusia suosituksia tai rajoituksia ei tällä viikolla annettu.

Työryhmä muistuttaa alueen väestöä turvavälien noudattamisesta sekä huolellisesta ja riittävän usein tapahtuvasta käsienpesusta tai tarvittaessa käsihuuhteesta. Maskisuositus on alueella voimassa perustason mukaisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on asettanut suositukset epidemian eri vaiheiden mukaan. Lisäksi Etelä-Karjalassa on vuoden loppuun saakka voimassa maskisuositus koskien tapahtumia ja yleisötilaisuuksia. Työryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita huolellisesti.

Kasvomaskien käyttö alueella on vielä vähäistä

Kasvomaskien käyttöön tulee kiinnittää huomiota etenkin kaupoissa ja kauppakeskuksissa liikkuessaan, sisätiloissa tapahtuvissa harrastuksissa sekä muussa vapaa-ajanvietossa, joukkoliikenteessä sekä yksityisjuhlissa. Yksityisjuhliksi katsotaan esimerkiksi häät, isot syntymäpäivät ja valmistujaiset.

– Nyt on hyvä aika harjoitella maskin käyttöä ja totutella eri tilanteissa sen kanssa toimimiseen, kannustaa työryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula. Työryhmän puheenjohtaja Karhula on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja.
– Tällä viikolla maskeja on alkanut Etelä-Karjalassa näkyä selvästi aiempaa enemmän. Haluankin kiittää niitä käyttäviä alueen asukkaita ja täällä syyslomaa viettäviä turisteja vastuullisesta käytöksestä. Nämä suositukset on asetettu voimaan, jotta meillä kaikilla olisi turvallinen mahdollisuus jatkaa elämäämme tässä pitkittyneessä häiriötilanteessa.

Myös työnantajat ovat osoittaneet vastuullisuuttaan alueella lisäämällä asiakaspalvelutilanteissa pleksien, kasvomaskien tai visiirien käyttöä.
– Vielä on kuitenkin myös varaa parantaa tilannetta. Koronavirustartunnan riski on aina suurempi siellä, missä ihmisiä liikkuu ja toimitaan lähikontaktissa, vahvistaa Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta kohdasta Alueiden tilanne. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus

Etelä-Karjalassa voimassa olevan epidemian vaiheen määrittävät tartuntatautiviranomaiset yhdessä alueen COVID-19 tilannekuvaryhmän kanssa. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmään kuuluvat edustajat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, kunnista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta. Epidemian vaiheen määrittelyyn vaikuttavat tartuntojen määrän ja kasvun lisäksi myös esimerkiksi tartuntaketjujen selvitettävyys ja se, ovatko tartunnat peräisin omalta alueelta vai muualta. Epidemiatilanne voi paikallisesti tai alueellisesti muuttua nopeasti, vaikka valtakunnallinen tilanne olisi rauhallinen. Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontuu viikoittain tai tarvittaessa useammin.

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö (Eksote), p. 040 651 1791, kristiina.kapulainen@eksote.fi