Etusivu PalvelutEksote tiedottaa: Etelä-Karjala perustasolla: Rokotuskattavuutta saatava korkeammaksi, rajanylittäjille jatkossa pakollisia koronatestejä
Ajankohtaista
14.7.2021 8.04

Eksote tiedottaa: Etelä-Karjala perustasolla: Rokotuskattavuutta saatava korkeammaksi, rajanylittäjille jatkossa pakollisia koronatestejä

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 13.7.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Valtakunnallisesti voimassa on 31.12.2021 saakka tartuntatautilain 58 c ja e §, jotka velvoittavat toimijat huolehtimaan asiakkaidensa terveyden turvaamisesta laissa määritellyin toimenpitein.

Etelä-Karjala pysyy edelleen perustasolla

Koronaviruksen ilmaantuvuus on kasvanut Suomessa useilla alueilla. Iso osa Etelä-Karjalan positiivisista koronatuloksista liittyy edelleen matkustamiseen ja Venäjään. Venäjän heikko koronatilanne ja huono rokotuskattavuus on alueellinen riski. Tartuntatautilain eilen voimaan tulleen päivityksen myötä korkean riskin maista Suomeen saapuville matkustajille koronatesti on jatkossa rangaistuksen uhalla pakollinen.

Terveydenhuolto toimii tällä hetkellä hyvin eikä liikakuormittumista ole koronan takia näkyvissä. Sairaalahoitoa vaativat koronapotilaat ovat Suomessa lähinnä kokonaan rokottamattomia tai vain yhden kerran rokotettuja.

Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran viimeistään 3.8. Mikäli tarvetta on, kutsutaan ryhmä koolle jo aiemmin.

Olitko baarissa Lappeenrannassa 10.7.? Hakeudu tarvittaessa testiin!

Lauantaina 10.7.2021 on Lappeenrannassa voinut altistua koronavirukselle noin kello 21–23 ravintola Totemissa sekä kello 23–4 Las Palmas -ravintolassa. Mikäli olet ollut asiakkaana kyseisinä aikoina kyseisissä ravintoloissa, pyydetään Eksotelta seuraamaan vointia sekä hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronavirustestiin. Nopeasti pysäytetyt koronaviruksen aiheuttamat tartuntaketjut auttavat pitämään Etelä-Karjalan jatkossakin perustasolla.

– Eksoten tartunnanjäljitystiimi tekee parhaansa ja kun testeihin hakeudutaan heti oireiden ilmaannuttua sekä toimitaan muutoin vastuullisesti, saadaan epidemia yhdessä pysymään hallinnassa, muistuttaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Perustasolla olevilla alueilla on ravintoloissa voimassa yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet. Sisätiloissa asiakkaille tulee olla istumapaikka. Ravintolat, baarit ja kahvilat ovat Etelä-Karjalassa toimineet vastuullisesti ja huolehtineet velvoitteista. Vastuu käyttäytymisestään on kuitenkin asiakkaalla. Henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita ei saa mennä ravitsemisliikkeeseen. Asiakkaiden on ravintoloissa asioidessaan huolehdittava käsihygieniasta sekä noudettava ravintolan antamia ohjeita.

Rokotuskattavuus saatava korkeammaksi

Rokotuskattavuus on tärkeä tekijä yhteiskunnan avautumisen kannalta. Etelä-Karjalassa rokotuskattavuus on valtakunnallisesti hyvällä tasolla. Alueen väestöstä on jo 69 prosenttia saanut ensimmäisen koronarokotteen, mutta etenkin alueen kaupungeissa ja nuoremmissa ikäluokissa on runsaasti rokottamattomia henkilöitä.

Rokottamattomat sairastuvat ja ylläpitävät epidemiaa edelleen sairastuttaen muita. Rokottautumalla suojaa itseään, läheisiään, työtovereitaan ja koko yhteiskuntaa. Jättämällä rokotteet ottamatta toimii päinvastoin. 

 – Jokainen eteläkarjalainen voi kantaa vastuunsa varaamalla ajan rokotukseen sekä käyttäytymällä annettujen ohjeiden mukaisesti. Käsien pesu on tärkeää kesälläkin, turvavälistä huolehtiminen ja kasvomaskien käyttö on kohteliasta muita ihmisiä tavatessa, tähdentää Karhula.

Etelä-Karjalan koronarokotuspisteissä on vapaita rokotusaikoja. Eksote toivoo, että kansalaiset, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä koronarokotetta, varaisivat ajan koronarokotukseen. 

Vapaita koronarokotusaikoja on tälle viikolle vielä Imatran ToriGalleriaan, Savitaipaleelle sekä Lemille. Ensi viikolle aikoja on esimerkiksi Rautjärvelle ja Lappeenrantaan. Lappeenrannan IsoKristiinassa rokotetaan myös tulevana viikonloppuna 17.–18.7.2021.

Ajanvarauksen koronarokotusta varten voi tehdä joko soittamalla 05 352 2355 tai varaamalla aika Eksoten asiointipalvelun kautta. Tarkemmat ohjeet: www.eksote.fi/koronarokotukset

Korkean riskin maista Suomeen saapuville koronatesti pakolliseksi

Matkustamiseen liittyvät käytännöt ovat päivittyneet 12.7.2021. Tartuntatautilaki velvoittaa osallistumaan terveystarkastukseen ja tarvittaessa koronatestaukseen sekä rajanylityspisteessä että 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen. Terveystarkastuksesta vapautuu esittämällä luotettavat todistukset suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Todistukset voi tarkastaa Eksoten tai THL:n sivuilta. Jos maahantulija kieltäytyy pakolliseksi määrätyistä terveystarkastuksesta ja koronatestauksesta, voi hän saada tartuntalain mukaan rangaistuksen.

Kaikkia matkustajia kehotetaan ottamaan FINENTRY-verkkopalvelun käyttöönsä. Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. Digitaalinen palvelu nopeuttaa maahantuloa ja sujuvoittaa veloituksettomaan koronavirustestaustaukseen pääsyä Suomessa. FINENTRY-palveluun pääsee osoitteesta www.finentry.fi, ja se on saatavilla usealla eri kielellä.

THL suosittelee, että myös lapset välttävät kontakteja ulkomaanmatkan jälkeen

THL suosittelee, että myös aikuisten kanssa matkustavat vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneet lapset noudattavat samoja ohjeita kuin aikuiset matkalta palatessaan. Matkalta palaavien tulisi välttää kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin ihmisiin siihen asti, kunnes 3–5 päivää matkan jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen.

THL suosittelee vahvasti, että matkalta palaavat eivät esimerkiksi käytä julkista liikennettä, mene työpaikoilleen tai harrastuksiin. Lasten ei myöskään tulisi mennä varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai kouluun sillä aikaa, kun aikuiset odottavat negatiivisia testituloksia.

Välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynti, on sallittua. Silloin pitää muistaa säilyttää riittävät turvavälit ja käyttää kasvomaskia.

– Jos käydään Venäjän puolella tapaamassa isovanhempia, tulee myös lasten jäädä kotiin odottamaan vanhemman testitulosta, muistuttaa Karhula.

Tietoa matkustamisesta, koronatestauksesta ja karanteenista THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Tietoa matkustamisesta Eksoten sivuilla: https://www.eksote.fi/Koronavirus/matkustajille/ 

Sairastuitko Suomessa?

Mikäli koronavirukseen viittavia oireita on, tulee pysyä kotona tai majoituspaikassa. Muita ihmisiä ei saa tavata ja julkisille paikoille ei saa mennä, jos on nuhaa, yskää, kurkkukipua, kuumetta, oksentelua tai ripulia. Koronatestiin tulee hakeutua välittömästi soittamalla Eksotelle numeroon 116 117 tai Omaolon oirearvion kautta. Koronaviruksen oireet ja ohjeet testiin hakeutumiseen voi tarkastaa Eksoten verkkosivuilta: www.eksote.fi/koronavirus. Mikäli kokee tarvitsevansa oireisiinsa hoitoa, tehdään hoidontarpeenarvio samassa 116 117 numerossa.

Koronarokotustodistus nyt Omakannassa

EU:n koronarokotustodistus on nyt saatavilla Omakannassa. Kaksi muuta EU:n koronatodistuksista eli testitulostodistus ja todistus sairastetusta koronavirustaudista tulevat Omakantaan 14.7. alkaen.

EU:n koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista, kuten rokotevalmisteen nimen, viimeisimmän rokotteen antopäivän ja saatujen rokoteannosten määrän. Todistus on maksuton.

Jokainen rokotettu saa Omakannasta koronarokotustodistuksen, jonka voi myös itse tulostaa. Lisäksi toisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua tai valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat tällä hetkellä saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta. 

Varaa itse aika koronarokotukseen myös kesällä

Koronarokotuksiin voivat hakeutua nyt kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat eteläkarjalaiset. Koronarokotuksia saavat nyt myös 12–15-vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Eksote ei lähetä kutsuja rokotuksiin, vaan alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksote avaa uusia rokotettavia ikäryhmiä säännöllisesti. Koronarokotukset annetaan tällä hetkellä kahden rokotteen sarjana. Tarkasta ajankohtainen tilanne www.eksote.fi/koronarokotukset.

Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

Voimassa olevat alueelliset ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta:

Eksote: https://www.eksote.fi/Koronavirus/
Lappeenrannan kaupunki: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunki-tiedottaa/Koronavirustilanne
Imatran kaupunki: https://www.imatra.fi/korona
Lemi: https://www.lemi.fi/ajankohtaista/koronatiedotteet.html
Luumäki: https://www.luumaki.fi/koronavirustilanne-tietoa-ohjeita-linkkeja
Parikkala: http://www.parikkala.fi/fi
Ruokolahti: https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Kuntatietoa/korona
Rautjärvi: http://www.rautjarvi.fi/fi
Savitaipale: https://www.savitaipale.fi/
Taipalsaari: https://taipalsaari.fi/fi/Koronavirustilanne


Etelä-Karjalassa voimassa olevat suositukset


Seuraavat suositukset ovat voimassa koko Etelä-Karjalassa. Suosituksista päätetään tilannekuvaryhmän kokouksessa. Suositukset ovat voimassa viranomaisille, väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille. Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan vastaavia alueelle annettuja suosituksia.

Epidemian perustasolla sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee alueelle seuraavaa toimenpidekokonaisuutta:

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta

Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uusien virusmuunnosten leviämistä.

 • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 • Minimoi kontaktit ja muista 1–2 metrin turvaväli.
 • Pese kädet, yski hihaan.
 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
 • Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
 • Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Maskin käyttö epidemian perusvaiheessa Eksoten alueella:

Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville yli 12-vuotiaille henkilöille:

 • Joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit sekä taksinkuljettajat ja -matkustajat
 • Julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit, jne.)
 • Kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin. Etelä-Karjalassa kasvomaskisuositus on voimassa kaikissa sisä- ja ulkotapahtumissa.

Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 2 metrin päässä muista ihmisistä.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnalle suositellaan edelleen maskin käyttöä sisätiloissa, kun ollaan lähikontaktissa muihin aikuisiin, joko omaan henkilökuntaan tai lasten vanhempiin. Oman lapsiryhmän kanssa työskennellessä maskin käytöstä varhaiskasvatuksessa voidaan luopua. Ulkotilassa on jo aiemmin ohjeistettu, että maskia ei tarvitse käyttää.

Turvaa asiakkaiden ja osallistujien terveys

Asiakas- ja osallistujatiloissa, liikenneasemilla ja henkilöliikenteessä tulee huolehtia tartuntatautilain 58c ja e §:ien velvoitteista. Pykälät velvoittavat niissä mainittujen tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita huolehtimaan, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamisen. Asiakkaille ja osallistujille on annettava riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet. Pykälässä kuvattujen toimijoiden tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

58 e §:ssä säädetään kuljetuspalveluja tarjoavien sekä liikennöitsijöiden vastuusta tehostaa pintojen puhdistamista. Heitä velvoitetaan myös huolehtiman siitä, että muita tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä noudetaan ja matkustajille tarjotaan mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä sekä annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista, kasvosuojusten käyttämistä ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä liikennevälineessä koskevat toimintaohjeet.

Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota riittäviin etäisyyksiin korkean tartuntariskin liikunta- ja urheilutoiminnan sekä huvi- ja virkistystoiminnan sisätiloissa. Tiloilla tarkoitetaan niitä tiloja, jotka voidaan heikentyneessä epidemiatilanteessa sulkea tartuntatautilain 58 g §:n mukaisella päätöksellä.

Hygieniavaatimuksia on noudatettava niin kauan kuin väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa. Tällä hetkellä pykälä on voimassa 31.12.2021 saakka. Suosittelemme, että tiloissa käytetään myös muita THL:n ja OKM:n ohjeessa mainittuja keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Ota huomioon riskiryhmäläiset

Ikä on merkittävä riskitekijä vakavalle koronavirustaudille. Riskiryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on pitkäaikaissairauksia. (THL / Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat)

Riskiryhmiin kuuluvia ja heidän läheisiään pyydetään noudattamaan yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi. Erilaisilla asiointikäynneillä tulee riskiryhmiin kuuluvien huolehtia käsihygieniasta ja pitää vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin. Oleskelua kaupoissa sekä asiointia ruuhka-aikaan on hyvä välttää.

Pitkäaikaissairauksien hoidosta tulee huolehtia normaalisti. Mikäli hengitystieinfektio-oireita ilmenee, tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja hakeutua Eksoten ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Mikäli läheisesi kuuluu riskiryhmään, toimi hänen tukenaan. Älä vieraile iäkkäiden tai muiden riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieoireita. Pidä yhteyttä läheisiin esimerkiksi puhelimella ja tapaa ulkona.

Vieraillessasi iäkkäiden tai muiden riskiryhmään kuuluvien luona, noudata lähikontakteissa edelleen pidättyvää linjaa ja käytä yksilöllistä harkintaa. Vältä kättelyä ja halaamista, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun.

Omaishoitajien tai henkilökohtaisten avustajien tulee huomioida mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudattaa viranomaisten ohjeita.

Vierailut Eksoten yksiköissä tulee toteuttaa voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Lisätietoja Eksoten verkkosivuilta: https://www.eksote.fi/Koronavirus/asiointijavierailu/

Lisätietoja THL: Ikääntyneet ja muut riskiryhmät – ohjeita koronavirusepidemian aikana: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana

Ravintolat, kahvilat, baarit:

Perustasolla olevilla alueilla on voimassa yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet sekä vaatimus asiakkaiden istumapaikan olemassaolosta sisätiloissa.

Voimassa ovat yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet:

 • Ravintoloiden on ilmoitettava asiakkaikseen saapuville näkyvästi, ettei henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, saa tulla ravitsemisliikkeeseen. 
 • Ravintoloiden tulee huolehtia siitä, että asiakkaiden oleskelu järjestetään riittävän väljästi ja asiakaspaikat sijoittuvat riittävän etäälle toisistaan.
 • Ravintoloiden on huolehdittava tilojen ja pintojen puhdistamisesta, sekä siitä että asiakkaat saavat mahdollisuuden käsien puhdistamiseen.
 • Ravintoloiden on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se toteuttaa sen toimintaan ja sisä- ja ulkotilojen käyttöön säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset.
 • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.
 • Istumapaikkavaatimus ei koske ulkona tapahtuvaa ravintolatoimintaa.

Etelä-Karjalassa voimassa lisäksi seuraavat alueelliset suositukset:

Yksityistilaisuudet:

Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja 1–2 metrin turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista, joten juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, ettei kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuttaisi, eikä näiltä alueilta kutsuttaisi henkilöitä Etelä-Karjalassa järjestettäviin juhliin.

Opetuksen järjestäminen:

Varhaiskasvatuksessa voi lapsiryhmiä yhdistää kesän ajaksi, mutta henkilöstön sekoittumista tulee pyrkiä välttämään.

Matkustaminen:

Ulkoministeriö ja THL suosittelevat välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle, Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan. Lisäksi ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle.

Lisätietoja: Eksote: Koronavirus / Matkustajille >>
THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia >>
Ulkoministeriö: Uusimmat matkustustiedotteet >>

Etätyö:

Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella. Toimielimiä koskeva etäkokoussuositus on myös voimassa. Etätyö- ja etäkokoussuositus on voimassa 31.8.2021 saakka.

Lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta:

Ryhmäharrastustoiminnassa tulee huolehtia riittävästä, 1–2 metrin etäisyydestä sekä hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Toimintaan voi osallistua vain oireettomana.

Harjoittelussa on hyvä pyrkiä pitämään selkeät, pysyvät ryhmät. Jos ryhmät saadaan pysymään kooltaan pieninä sekä kokoonpanoltaan muuttumattomina, voidaan harjoittelussa sallia lähikontaktit.

Ottelu, - kilpailu-, ja esitystoiminnassa tulee toimia terveysturvallisuudesta huolehtien voimassa olevien yleisten suositusten mukaisesti.

Tapahtumat:

Etelä-Karjalassa voi järjestää yleisötapahtumia, mikäli pystyy noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräisen tilojen käytössä.

Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräiden tilojen käytössä


Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset löytyvät osoitteesta: 
https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/sairaanhoitopiirit. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus

Etelä-Karjalassa voimassa olevan epidemian vaiheen määrittävät tartuntatautiviranomaiset yhdessä alueen COVID-19 tilannekuvaryhmän kanssa. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmään kuuluvat edustajat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, kunnista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta. Epidemian vaiheen määrittelyyn vaikuttavat tartuntojen määrän ja kasvun lisäksi myös esimerkiksi tartuntaketjujen selvitettävyys ja se, ovatko tartunnat peräisin omalta alueelta vai muualta. Epidemiatilanne voi paikallisesti tai alueellisesti muuttua nopeasti, vaikka valtakunnallinen tilanne olisi rauhallinen. Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontuu viikoittain tai tarvittaessa useammin.

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi