Etusivu PalvelutAjankohtaista rottien torjunnasta
Ajankohtaista
14.6.2019 15:00

Ajankohtaista rottien torjunnasta

Rotista on viime aikoina tehty havaintoja myös päiväsaikaan pihoilla ja paikoissa, joissa ihmisiä liikkuu jatkuvasti. Lappeenrannan kaupungin maaomaisuuden hallinta ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimi tarkastavat alueita, joilta tulee runsaasti ilmoituksia rotista. Rotat eivät normaalisti hakeudu sisätiloihin, mutta niitä voi nähdä rakennusten lähellä pihalla ohikulkumatkalla oleskelualueilleen. Rotan käyttäytyminen on muutenkin varovaista, se vieroksuu kaikkea uutta ja outoa. Rotta sopeutuu hyvin erilaisiin oloihin ja paikkoihin. Parhaiten se kuitenkin viihtyy kosteissa paikoissa, joihin se voi kaivaa onkaloita ja löytää sopivaa suojaa. Rotta liikkuu yleensä yöaikaan, ja päivisin näkyviin tulevat rotat kielivätkin rottakannan runsaudesta. Rotat saattavat lähteä liikkeelle suojaisista oleskelukoloistaan myös silloin kun niiden oleskelualueella rakennetaan jotakin. Silloin ne hakevat uusia oleskelupaikkoja.

Rotta kuuluu luontoon ja usein asukkaat havaitsevat rottia silloin, kun niille on tarjolla helppoa ravintoa, kuten maahan jäänyttä linnunruokaa, puusta pudonneita omenoita tai jätteitä huonosti hoidetussa jätehuoltotilassa. Rotat ovat tuhoeläimiä, jotka voivat tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja. Luonnossa liikkuessaan niistä ei haittaa ole, mutta pihapiirissä nähty rotta herättää tietysti huomiota. Pihalle rotta ei kuulu. Yksittäinen rotta pihapiirissä voi olla merkki, että niitä majailee lähialueella enemmänkin. Rotan ja muiden tuhoeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistönomistajan vastuulle, joten rottahavainnoista kannattaa ilmoittaa tontin omistajalle tai isännöitsijälle. Omakotialueilla on hyvä jokaisen huolehtia omasta pihapiiristä ja sen siisteydestä.

Terveysvalvonnan ohje kiinteistön omistajalle on, että oma pihapiiri ja tontti pidetään siistinä. Pihalta kannattaa poistaa kaikki lehti- ja risukasat, rakennusjätteet sekä kaikki sellainen, mikä tarjoaa rotille suojaa ja pesäpaikkoja. Rotta tekee maahan onkaloita, joiden kulkureitit voivat olla juuri lehtikasan alla, vanhan rakennuksen alla tai pihapiirissä olevien rehevien pensaiden juurella. Tärkeää on huolehtia, että niin komposti kuin biojäte- ja jäteastiat ovat suljettuja ja ehjiä. Lintuja ei tule ruokkia suoraan maahan vaan esimerkiksi lintulaudalla ja maahan pudonneet jyvät on siivottava maasta säännöllisesti. Tulee muistaa, että sulan maan aikana lintuja ei tarvitse ruokkia sillä ne löytävät ravintonsa luonnosta. Ajoissa keväällä ruokintapaikka on puhdistettava hyvin, jotta rotille ja myöskään hiirille ei jää ravinnoksi kelpaavaa pihalle.

Yksittäisiä rottahavaintoja ei yleensä pidetä terveyshaittana, joka aiheuttaisi toimenpiteitä. Mikäli rottia on niin paljon, että niiden johdosta voi aiheutua terveyshaittaa, voi kunnan terveydensuojeluviranomainen määrätä kiinteistön omistajan hävittämään rotat alueeltaan. Lappeenrannan seudun ympäristötoimi ei tee myrkytyksiä eikä neuvo myrkytyksen suorittamisessa.

Rottien torjunnassa myrkyttämällä kannattaa olla yhteydessä ulkopuoliseen tuholaistorjuntaan, Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes on määrännyt vaaralliset jyrsijämyrkyt myyntikieltoon eikä niitä enää yksittäinen kuluttaja voi ostaa. Rottien torjuntaa tekevät yritykset omaavat riittävän osaamisen ja torjuntaan soveltuvat välineet, joilla yksittäinenkin rotta saadaan hävitettyä. Tuholaistorjuja myös tunnistaa ja osaa etsiä rottien kulkureittejä ja muita mahdollisia lymypaikkoja ja kohdentaa loukut oikeisiin paikkoihin. Lappeenrannan alueella toimii useampiakin tuholaistorjuntayrityksiä, jotka tekevät rottien torjuntaa. Yhteystietoja löytyy hyvin internetistä. Asiantuntijan kanssa voitte myös keskustella siitä, miten rottien liikkeitä kannattaa havainnoida. Rottien torjunta on hyvä toteuttaa aina laajemmalla alueella, jotta saadaan parempi tulos aikaan.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
Ympäristöterveydenhuolto