Etusivu Saammeko esitellä: mestarietsivä Hercule Poirot ja hänen viiksensä
Ajankohtaista

Saammeko esitellä: mestarietsivä Hercule Poirot ja hänen viiksensä

(7.11.2020)

Lappeenrannan kaupunginteatterissa on puolen vuoden viiveellä saanut ensi-iltansa Agatha Christien Idän pikajunan arvoitus. Suurella näyttämöllä mestaroi Hercule Poirot`na Samuli Punkka.

Harjoitusaika on ollut koronan takia poikkeuksellisen pitkä. Yleensä näytelmä valmistuu parissa, kolmessa kuukaudessa, mutta nyt harjoitusten alkamisesta ensi-iltaan mahtui 268 päivää.

Hetkittäin oli hyvinkin raskasta, mutta itsensä täytyi pitää vireessä, Samuli Punkka tiivistää.Samuli Hercule.jpg

Rooliin oli Punkasta mielenkiintoista hypätä, vaikka niin monet (myös hän itse) tiesivät  minkälaisesta hahmosta on kyse.

Ikoninen hahmo, ikoniset viikset

Ikoniseksi Hercule Poirot`n on tehnyt elokuvien kautta näyttelijä David Suchet, minkä mukaan puvustus määritteli hahmon. Punkka lähti siten etsimään omaa tyyliään perinteisellä muotilla. Hän harjoitteli lyhyempiä askeleita ja opetteli liikkumaan kepeän täsmällisesti pitkin näyttämöä. Pehmustetusta rooliasustaan Punkan täytyi löytää hyväntuulisen ihmisen eleitä. Ja viiksistä oli pidettävä hyvää huolta.

Harjoitusaikana Punkka löysi erilaisia elokuvaversiota sekä netistä lukuisia teattereiden ja elokuvien esittelyjä Idän pikajunasta. Maailmassa on monta Hercule Poirot -näyttelijää ja salapoliisin kuuluisia viiksiä.

Oli aivan pienen pieniä, ylöspäin kaartuvia tai esimerkiksi valtavan leveitä, yli poskien ulottuvia viiksiä. Päätin kasvattaa omat.

Punkka pyörittelee viiksiään hieman rennommin lämpiössä kuin näyttämöllä.

Näitä minä sitten vahaan kevääseen, Punkka nauraa.

 

Loppuratkaisu oli yllätys Punkallekin

Samuli Punkka on aikaisemmin esittänyt rikoskomisariota Agatha Christien Hiirenloukussa, sekä katsonut lukuisia Poirot-elokuvia. Idän pikajunan arvoitus oli hänelle täysin uusi.

En ole ennen nähnyt esitystä teatterissa, enkä tiennyt loppuratkaisua.

Näytelmä on Punkasta mielenkiintoinen, sillä Poirot joutuu siinä hankalaan tilanteeseen. Lisäksi Poirot hallitsee näyttämön täsmällisen tarkasti melkein koko esityksen ajan.

Odotettu ensi-ilta saapui

Miten raskasta on ollut kantaa keskeneräistä, isoa pääroolia liki yhdeksän kuukautta?

Kevät oli muutenkin poikkeuksellinen koronan takia. Silloin oli isompia huolenaiheita kuin lähestyvä ensi-ilta. Kesä helpotti. Aikaisemminkin on ollut yliheittoja, jolloin harjoitukset alkavat keväällä ja ensi-ilta on syksyllä. Syksyllä onkin sitten ollut vaikeaa.

Koronatilanne paheni, harjoitus- ja esitysajat saattoivat muuttua jopa päivittäin. Välillä Punkan mielessä jopa välähti, että esitetäänköhän näytelmää koskaan.

Pakko oli vain luottaa, että jonakin päivänä. 

Ensi-ilta onnistui lopulta kolmannella kerralla syysloman jälkeen keskiviikkona.

Yleensä ensi-ilta on loppuviikosta ja loppurutistukseen on viikko aikaa. Nyt oli vain pari päivää, ja vielä viikon loman jälkeen. Maanantaiaamuna sitä mietti, että missähän sitä nyt mennään.

Punkalla on meneillään Lappeenrannan kaupunginteatterissa 14. vuosi. Työssään näyttelijänä hän on tottunut, että roolit ja näytelmät ovat hyvinkin erilaisia, eikä ammatissa ole toistoa. Rinnan ison pääroolin kanssa hän elävöittää Lehmusten kaupungissa tarinaa pienillä rooleilla. Se antaa hieman hengähdystaukoa ennen uutta kautta.

Idän pikajunan esitykset jatkuvat kevääseen.

Varatkaa nopeasti lippunne. Paikkoja on vain rajoitetusti, Punkka muistuttaa viiksiään pyöritellen