Suosikit

Pilvien kuvaaja – Matti Poutvaaran elämä ja taide

Mustavalkoinen valokuva pellosta ja pilvestä taivaalla sen yläpuolella.

29.4. – 29.10.2023

Pilvien kuvaaja – Matti Poutvaaran elämä ja taide

Valokuvaajana itseoppinut parikkalalaislähtöinen Matti Poutvaara (1909–1989) on yksi Suomen tunnetuimmista ja tuotteliaimmista maisema- ja kotiseutuvalokuvaajista. Hän kouliintui ammattiinsa työskennellessään vuosina 1930–1945 valokuvausaliupseerina ja -teknikkona Suomen ilmavoimien palveluksessa. Sotien jälkeen vapaaksi valokuvataiteilijaksi ryhtyneen Poutvaaran uran huippukohta ajoittui 1940- ja 1950-lukujen taitteeseen ja tästä syystä häntä on luonnehdittu erityisesti jälleenrakennuskauden kuvaajaksi.

Poutvaara kuvasi Suomen maakuntia Karjalasta Lappiin ja tallensi teoksiinsa niin luonnonmaisemia kuin kulttuuriympäristöjäkin rakennuksineen ja ihmisineen. Hänen tuotannolleen tyypillisissä harmaan sävyiltään rikkaissa mustavalkokuvissa pilvet nousivat usein keskeisiksi esteettisiksi elementeiksi. Suurelle yleisölle Matti Poutvaara tuli tunnetuksi WSOY:n julkaisemista kuvakirjoista, joissa hän esitteli näyttävien maisemien ohella muun muassa siirtoväen uudelleen asutusta, työssään ahertavia maalaisia, kehittyviä kaupunkeja ja nousevaa teollisuutta sekä muita kotimaan matkailun näkökulmasta mielenkiintoisiksi mieltämiään kohteita. Poutvaaran kirjoja myytiin yhteensä noin puoli miljoonaa kappaletta.

Pilvien kuvaaja – Matti Poutvaaran elämä ja taide esittelee valokuvaajan koko pitkää uraa aina 1920-luvun puolivälistä 1980-luvulle. Näyttelyn teokset liittyvät Puolustusvoimien kuvaustoimintaan, kameraseuroissa tuotettuihin teoksiin, koko Suomea käsittelevään maisema- ja kotiseutuvalokuvaukseen sekä valokuviin liittyvään julkaisutoimintaan ja kotimaan matkailun edistämiseen. Samalla näyttely luo edustavan läpileikkauksen lähes koko 1900-luvun suomalaisesta valokuvauksesta.

Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija, FT Antti Vallius, jonka kirjoittama samanniminen kirja ilmestyy näyttelyn avajaisten yhteydessä. Kirjan on kustantanut Docendo.

Kuva: Matti Poutvaara, Suvi, Karjalankannas (1932). Matti Poutvaaran perikunta.