Suosikit

MYSTINEN PUUTARHA – Veijo Rönkkösen valokuvia

Kuukien keskellä seisoo kädet pystyssä oleva mieshahmo, valokuva.

10.6. – 10.9.2023

MYSTINEN PUUTARHA – Veijo Rönkkösen valokuvia

Veijo Rönkkönen (1944–2010) loi viidenkymmenen vuoden aikana Parikkalan Koitsanlahteen elämää suuremman fantasiapuutarhan. 560 moni-ilmeistä ja -aiheista betonipatsasta yhdessä satojen erilaisten kasvien kanssa muodostavat kokonaisuuden, joka on maailmanlaajuisestikin yksi tärkeimmistä yhden ihmisen taiteellisista aikaansaannoksista.

Patsaspuisto ja sen tekijä tunnetaan ensisijaisesti veistoksistaan. Suurelle yleisölle tuntemattomampi luovuuden alue oli Veijon kiinnostus valokuvaamiseen. Valokuvien ottaminen, filmien kehittäminen ja mustavalkoisten kuvien vedostaminen oli hänen harrastuksensa 1960-luvulta lähtien. Vuosina 1993–1995 Rönkkönen otti filmikameralla satoja kahteen kertaan valotettuja kuvia.

Lappeenrannan taidemuseon näyttelyssä nähdään valikoitu otos Veijo Rönkkösen kaksoisvalotuskuvia isoina suurennoksina. Lisäksi esitellään Veijo Rönkköstä henkilönä ja taiteilijana. Mukana on paljon Rönkkösen ottamia kuvia, jotka ovat esillä ensimmäistä kertaa julkisesti tässä näyttelyssä. Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Kulttuuriyhdistys Maailmanpylväs ry:n Kimmo Heikkilä ja Atte Paju. Maailmanpylvään pääasiallisena tarkoituksena on vaalia ja tuoda esille Veijo Rönkkösen elämäntyötä. Oleellisena osana näyttelyä on Patsaspuistosta inspiraation saanut äänimaailma, jonka on luonut Tony Gerber.

Kuva: Veijo Rönkkönen.