Suosikit

Etelä-Karjalan tarina

Museot/Viipuri_Tuomas Nokelainen.jpg

Etelä-Karjalan museon uusi perusnäyttely, Etelä-Karjalan tarina, toteutetaan museon itäiseen näyttelysaliin vaiheittain. Ensimmäisinä osioina uudesta näyttelystä on avattu konservoitu ja uudistettu Viipurin pienoismalli ja sen ympärille rakentuva Viipuria käsittelevä osuus. Lisäksi uudistuvan perusnäyttelyn puolella pääsee jo kurkistamaan myös Lappeenrannan Vanhanpuiston, eli Pusupuiston kioskiin.


Viisiitillä vanhassa Viipurissa


Haluaisitko istahtaa Torkkelinpuiston penkille katsomaan Viipurin maisemia ja tunnelmoimaan 1930-luvun iskusävelmiä tai kurkistaa aikakauden viipurilaisten arkeen? 

Viipuri -näyttelyosio esittelee Viipurin kehittymistä vuoroin itäisen, vuoroin läntisen rajamaan linnoituskaupungista Karjalan pääkaupungiksi ja Viipurin läänin keskukseksi sekä 1920- ja 1930-lukujen vireäksi ja elinvoimaiseksi suurkaupungiksi. Lisäksi näyttelyosio käsittelee Viipurin kohtaloa toisessa maailmansodassa sekä uuden Etelä-Karjalan syntyä alueluovutusten jälkeen. 

Näyttelyosio tuo Viipurin pienoismallin rinnalle kuvien ja esineiden avulla 1920- ja 30-lukujen viipurilaisten elämää, arkea, elinkeinoja ja harrastuksia, Jalmari Lankisen ikuistaman Viipuri-panoraaman vuodelta 1936, sekä tunnelmia sotavuosien rauniokaupungista. Viipurin ja Karjalan menetys Moskovan välirauhansopimuksen myötä avasi oven nykyisen Etelä-Karjalan kehittymiselle ja Lappeenrannan rakentumiselle uuden rajamaakunnan keskuspaikaksi.

Seuraavaksi Etelä-Karjalan tarina täydentyy eteläkarjalaista ruokakulttuuria käsittelevällä näyttelyosiolla loppukeväästä 2023.