Suosikit

Ruokamaakunta Nyt -hanke vei eteläkarjalaisen ruokaperinteen juurille

JULKAISTU 20.12.2023, 10.13

Kuvassa piknik-kori järvimaisemassa

Syksyllä 2022 alkanut Lappeenrannan museoiden, Humakin, LAB-ammattikorkeakoulun ja kulttuuritila Nuijamiehen Ruokamaakunta NYT – 11 000 vuotta eteläkarjalaista gastronomiaa jatkuvassa kattauksessa -yhteishanke päättyi marraskuun 2023 lopussa.  

Hankkeen tavoitteena oli eteläkarjalaisen ruokakulttuurin matkailullisen kiinnostavuuden kohottaminen historia- ja perinnetiedon kautta ja yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Lappeenrannan museoiden roolina hankkeessa oli tutkia ruokahistoriaa eri lähteistä ja tuottaa tutkittua tietoa hankkeen Hub-toiminnan ja tapahtumien käyttöön. Kehittämistyön tuloksena syntyi uusia tuoteaihioita ja tapahtumia ja ruokahistoriatietoa sovellettiin mm. reseptijulkaisussa, videoissa, markkinointikuvissa ja podcastissa. 

Ruokaperinnettä näyttelyyn, tapahtumiin ja kokoelmiin 


Ruokamaakunta nyt –hankkeen myötä Lappeenrannan museot kartoitti, tallensi ja tuotti populaariin muotoon Etelä-Karjalan monimuotoista ruokakulttuuria, sen historiallisia juuria ja siihen liittyviä perinteitä. Museoiden ruokakulttuurista tuottamaa tietoa hyödynnettiin taustatietona tapahtumakonseptien luomisessa, sekä osana tapahtumien sisältöjä, mm. tietoiskuina ja työpajoina. 
 

Konkreettisimmin museoiden tekemä työ näkyy Etelä-Karjalan museon perusnäyttelyyn toteutetussa Etelä-Karjalainen ruokakulttuuri -osiossa, jossa alueen ruokaperinteeseen voi tutustua konkreettisesti esineiden ja näyttelytekstien kautta. Näyttely hyödyntää myös hankkeessa tuotettuja kuva- ja videomateriaaleja: näyttelyn pitopöydän äärellä voi syventyä katselemaan vaikkapa joutsenolaisen rieskan höpsytystä tai eläytyä mainosvideon myötä ajatukseen Etelä-Karjalasta leipämaakuntana.   

Hankkeessa tuotettu, ruokakulttuuriin liittyvä kuva- ja videomateriaali tallennetaan soveltuvilta osin Etelä-Karjalan museon kokoelmiin. Lisäksi museot toteuttivat hankkeen osana jo kokoelmiin liitetyn ja hakupalvelu Finnan kautta valtakunnallisesti saavutettavissa olevan “tyypillinen ruokakassi” -nykydokumentoinnin alueen tämänhetkisen ruokakulttuurin ja ostostottumusten tallentamiseksi. 

Hankkeessa tuotettu verkkomateriaali 


Ruokamaakunta Nyt -hankkeen päätyttyä siinä tuotettu ruokahistoriatieto ja markkinoinnillinen materiaali on koottu verkkoon digitaaliseen muotoon paikallisten ruoka- ja matkailuyritysten ja muiden kiinnostuneiden käytettäväksi.  

Hankkeessa toteutetut verkkomateriaalit löytyvät kootusti osoitteesta https://ruokamaakuntanyt.humak.fi/materiaalit/ 

 

Lisätiedot:

Noora Niemi, amanuenssi, esinekokoelmat
noora.niemi@lappeenranta.fi

Marianna Karttunen, amanuenssi, alueellien museotyö
marianna.karttunen@lappeenranta.fi