Suosikit

Loistopuisto lumoaa jälleen Lappeenrannan Keskuspuistossa

JULKAISTU 9.11.2023, 13.17

Värikkäät toukka- ja kukka-valotaideteokset ripustettuna puuhun.

Iloa ja valoa hersyvä Loistopuisto on jälleen rakennettu Lappeenrannan Keskuspuistoon eli Kirkkopuistoon, ja sen lumoa voi käydä ihastelemassa tammikuun 2024 alkupuolelle asti. Puistossa on esillä lasten tekemiä UV-valossa loistavia taideteoksia. Loistopuiston toteutuksesta vastaavat Lappeenrannan kuvataidekoulu, Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku, Etelä-Karjalan kansalaisopiston Luumäen taiteen perusopetus ja Lappeenrannan tapahtumapalvelut, ja se rakennetaan nyt neljännen kerran Lappeenrantaan.

Loistopuiston valoteosten tekemiseen on tänä vuonna osallistunut kaikkiaan yli kolmesataa lasta. Metkun UV-työpajoihin on osallistunut kuvataiteilija (AMK) Tiinalotta Särmölän ohjauksessa Sammonlahden koulun Skinnarilan toimintayksikön 3.–6.-luokkalaiset oppilaat ja Etelä-Karjalan kansalaisopiston Luumäen taiteenperusopetuksen 1.–9.-luokkalaiset oppilaat. Kuvataidekoulun Loistava kuvis -teoskokonaisuuden tekemiseen ovat osallistuneet kuvataidekoulun opettajien ohjauksessa lähes kaikki kuvataidekoulun oppilaat.

Tänä vuonna lumihiutaleet ovat inspiroineet Metkun Loistopuiston teoksia, joista syntyi Talven henkäys -teoskokonaisuus. Lumihiutaleita ja -kiteitä on tehty käyttäen erilaisia kierrätysmateriaaleja. Koulujen ruokaloista on kierrätetty muun muassa rahkapurkkien kansia, joista Sammonlahden koulun Skinnarilan toimintayksikön oppilaat ovat tehneet lumikukkia. Luumäen taiteen perusopetuksen oppilaat ovat maalanneet vanhoille jumppapatjoille isoja, loistavia lumikiteitä. Esillä on myös aiemmilta vuosilta tuttuja Luumäen taiteen perusopetuksen ja Lönnrotin koulun oppilaiden UV-teoksia, jotka on tuunattu uudenlaisiksi kokonaisuuksiksi. Särmölä on myös kierrättänyt vanhat pensastukirenkaat ja punonut niistä matonkudelangalla neljä suurta lumihiutaletta.  Lisäksi puistossa on nähtävillä tietenkin myös Metku-Kissa.

Lappeenrannan kuvataidekoulun oppilaat ovat tehneet puistoon katsojansa osallistavia UV-taideteoksia. Loistava kuvis -teoskokonaisuudessa on naruista ja helmistä koostuva Valon virtaa -teos, iso UV-salko sekä kurkistusseinämä. Valon virtaa -teokseen lapsi- ja nuorisoryhmien oppilaat maalasivat naruja ja helmiä lukukauden alussa, kun teos valmistettiin Sataman valoihin. Kuura-salkoteoksen on suunnitellut aikuisopiskelija Pirita Paananen menneenä lukuvuonna. Kuuran väripintaa on kunnostettu Aikuisten työpaja -ryhmässä tänä syksynä. Kurkistusseinämän ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kuvataidekoulun 11–12-vuotiaat Kuvis 5 -ryhmien oppilaat.

Loistopuisto rakentuu osaksi Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaa. METKAT-lastenkulttuuriviikon ohjelma muistuttaa lapsen kulttuuristen oikeuksien tasavertaisuudesta sekä taide- ja kulttuurisisältöisen toiminnan välttämättömyydestä lapsen kehitykselle. Lapsen sosioekonominen tausta tai maantieteellinen sijainti ei saa vaikuttaa siihen, minkälaisia taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksia hänelle tarjotaan.  Metkun tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten tekemää taidetta kaikessa kaupunkisuunnittelussa. Loistopuisto antaa lapsille mahdollisuuden vaikuttaa omaan ympäristöönsä.

Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelut osallistuu Loistopuiston valaisuun ja teoskokonaisuuden pystyttämiseen yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyön voimalla saamme loistoa pimeän keskelle. Tervetuloa tutustumaan Loistopuiston lumoon!

Lisätietoja:

Tiinalotta Särmölä, kuvataiteilija (AMK)
Metkun UV-taidetyöpajojen ohjaaja, Luumäen taiteenperusopetus
050 340 7670, tiinalotta.sarmola@gmail.com

Hanne Ronkanen, rehtori, Lappeenrannan kuvataidekoulu
044 2232909, hanne.ronkanen@lprkuvataidekoulu.fi

Minna Pirilä-Martti, Toiminnanjohtaja Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus METKU
Lappeenrannan kaupunki, kulttuurinen nuorisotyö
0401874331, minna.pirila-martti@lappeenranta.fi

Karri Heino, Tapahtumatuottaja, Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalvelut
040 637 1779, karri.heino@lappeenranta.fi