Suosikit

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi muistuttaa kiinteistöjen omistajia kiinnittämään huomiota rottien ennaltaehkäisevään torjuntaan

JULKAISTU 2.11.2023, 10.12

Maahan pudonneet omenat ja marjat voivat houkutella rottia pihalle. Ilmojen viiletessä hiiret ja rotat hakeutuvat rakennusten lämpöön ja rotat etsivät ravintoa pihoilta ja puutarhoista.

Rottaongelmalta välttyminen vaatii toimia pihapiirissä. Lappeenrannan seudun ympäristötoimi muistuttaakin kiinteistöjen omistajia kiinnittämään rottien ennaltaehkäisevään torjuntaan huomiota ja ryhtymään tarvittaessa toimenpiteisiin. Asuinalueella rotat katsotaan haittaeläimiksi.

– Rottia tulee torjua, sillä rotat voivat aiheuttaa vahinkoa saastuttamalla elintarvikkeita, levittämällä tauteja ja turmelemalla materiaaleja sekä jyrsimällä, että ulosteillaan.

– Kiinteistöä ja piha-aluetta tulee hoitaa siten, että rottien pesiytyminen ja ravinnonsaanti estyy ja näin ehkäistään jo ennakkoon rottapopulaatioiden syntyä, terveystarkastaja Anni Antikainen sanoo.

Rottien lisääntymistä asuinympäristössä voi rajoittaa omenoiden ja marjojen poistamisella pihamaalta, pitämällä jätekatokset siisteinä sekä käyttämällä vain ehjiä ja tiiviisti sulkeutuvia jäteastioita. Ruuantähteiden joutumista viemäreihin tulee välttää. Syksyisin pihamaalle haravoidut lehti- ja risukasat tulisi poistaa, sillä ne tarjoavat rotille suojapaikkoja.

Lintujen syöttäminenkin voi houkutella jyrsijöitä pihaan. Syödessään linnut pudottavat siemeniä maahan lintulaudalta. Pudonneet siemenet tulisi siivota säännöllisesti pois maasta.

Rottien torjuntaa voi suorittaa loukuttamalla.

– Jokaisen kiinteistönomistajan on huolehdittava itse rottien hävittämisestä.

– Rotanmyrkkyjen saatavuus on rajoitettu ammattilaiskäyttöön, koska niiden käytöstä voi aiheutua haittaa muille luonnonvaraisille eläimille tai kotieläimille. Tarvittaessa kannattaa olla yhteydessä tuhoeläintorjujaan ammattitaitoisen ja tehokkaan torjunnan järjestämiseksi, Antikainen ohjeistaa.

Rottahavainnoista voi ilmoittaa Lappeenrannan seudun ympäristötoimelle osoitteeseen ymparistotoimi.kirjaamo@lappeenranta.fi. Ympäristötoimi antaa ohjeita ja neuvoja, mutta itse torjunta on kiinteistönomistajan vastuulla.

Lisätietoja:

Anni Antikainen, terveystarkastaja, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
puh. 040 759 6746, anni.antikainen@lappeenranta.fi

Hilma Ukkonen, terveystarkastaja, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
puh. 040 5229 375, hilma.ukkonen@lappeenranta.fi