Suosikit

Lappeenrannan museot kartoittaa kaupungin monumentit

JULKAISTU 21.4.2023, 11.22

Sammaloituuko metsässäsi muistokivi, jonka historiasta haluaisit muidenkin tietävän tai tummuuko talosi seinässä muistolaatta, jonka tarinan haluaisit tallennettavan?

Talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden ratsumiesten muistokivi Rakuunamäellä. Pyramidin mallinen kivimonumentti.

Yli 300 monumenttia


Tiesitkö, että nykyisen Lappeenrannan alueella sijaitsee noin 330 julkista monumenttia? 

Lappeenrannan museot kartoittaa ja inventoi kuluvan vuoden aikana kaupungin alueella sijaitsevat monumentit: muun muassa muistokivet, paadet, laatat, patsaat ja reliefit. 

Kartoitushankkeen tavoitteena on tallentaa kaupungin alueella sijaitsevien monumenttien tiedot museoiden kokoelmiin, osaksi yhteistä kulttuuriperintöä. Samalla monumenttien nykyinen kunto ja sijainti tarkistetaan paikan päällä ja ne dokumentoidaan valokuvaamalla. 

Monumenteista noin 280 sijaitsee taajama-alueilla ja noin 50 haja-asutusalueilla. Kartoitusalueisiin kuuluvat kantakaupungin lisäksi entiset Korvenkylän, Joutsenon, Lauritsalan, Nuijamaan sekä Ylämaan taajama-alueet, sekä kaupungin haja-asutusalueiden kylät. 

Noin vuoden mittainen kartoitushanke käynnistyi alkutalvesta 2023. Hankkeen aluksi monumenttikohteet on pääpiirteissään luetteloitu ja niiden inventointi ja valokuvaus maastossa toteutetaan loppukevään, tulevan kesän ja alkusyksyn aikana.

Kadonneet monumentit museoiden tietoon 

Yksityishenkilöiden ja yhdistysten toivotaan ilmoittavan museoille tiedossaan olevista, harvojen tuntemista tai lähes unohtuneista muistomerkeistä, sekä opastavan kohteiden löytämisessä maastosta. Yksityisten mailla sijaitsevien monumenttien kartoittamisesta ja kuvaamisesta sovitaan etukäteen maanomistajien kanssa. 

 

Lisätiedot ja yhteydenotot: 

Päivi Makkonen 
museoassistentti  
puh. 040 767 7045 
paivi.makkonen@lappeenranta.fi