Suosikit

Lappeenrannan kaupunki kannustaa asukkaita säästämään energiaa ja huolehtimaan kotivarasta

JULKAISTU 13.12.2022, 16.08

Lappeenrannan kaupunki on syksyn ajan valmistellut yksiköissään varautumista mahdolliseen sähköpulaan. Fingridin arvion mukaan Suomessa voi tulla talven kireiden pakkasjaksojen aikana pulaa sähköstä ja sen myötä lyhyet sähkökatkokset voivat olla mahdollisia.

– Kaupunki on varautunut eri palveluissaan niin palvelutoiminnan kuin kaupungin toimitilojen toimivuuden osalta mahdollisiin sähköpulatilanteisiin. Kaupunki seuraa tilannetta ja tiedottaa tarvittaessa sen vaikutuksista kaupungin palveluihin, turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen toteaa.

Lappeenrannan kaupunki käy viikoittain läpi energiansäästötoimenpiteitä ja Pohjoismaiden energiamarkkinatilanteen kehitystä. Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen muistuttaa, että myös asukkaiden energiasäästötoimet ovat avainasemassa, jotta sähkön saatavuudesta ei tulisi pulaa.

– Sähkön käyttöä kannustetaan vähentämään erityisesti arjen kulutushuipputunteina eli aamupäivisin klo 8–10 ja iltapäivisin klo 16–17 ja 19–20. Etelä-Karjalan energianeuvonta tarjoaa tietoa energian kulutuksen vähentämiseen.

– Kohonneet sähkön hinnat aiheuttavat varmasti monelle vaikeuksia. Tähän auttaa kaikkien sähkön kulutuksen vähentäminen. Nyt tarvitaan yhteisvastuullisuutta kulutuksen hillinnässä.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa, mutta sähköpulatilanteessa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Tällöin sähkön kulutusta joudutaan rajoittamaan, jotta sähköjärjestelmä ei kaadu, ja voidaan varmistaa koko maan voimajärjestelmän luotettava toiminta. Teollisuuden ja kuluttajien sähkönkulutuksen vähentämisellä voidaan helpottaa sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitoa.

Kotivaraa kolmeksi vuorokaudeksi

Häiriötilanteen sattuessa kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta. Ari-Pekka Meuronen sanoo, että kotoa olisi hyvä löytyä kaikille perheenjäsenille ruokaa ja välttämättömiä lääkkeitä vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.

– Kotivara koostuu puhtaista ja kannellisista vesiastioista sekä helposti valmistettavasta ja kaikille perheenjäsenille sopivasta ruoasta.

– Kotivarana on hyvä pitää ruokatarvikkeita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja maistuvat kylminäkin. Hyviä elintarvikkeita kotivarassa ovat muun muassa muutama pullollinen vettä, säilykkeet, lastenruoat, keksit, mehut, iskukuumennettu maito ja suklaa.

Kotiin on hyvä varata myös paristoilla toimiva taskulamppu, hieman käteistä rahaa sekä ensiapu- ja hygieniatarvikkeita ja muita välttämättömyystarvikkeita. Lisää ohjeita häiriötilanteisiin varautumisesta löytyy esimerkiksi viranomaisten ja järjestöjen laatimasta varautumissuosituksesta.

Huomioitavaa sähkökatkon aikana

Mahdollisen sähkökatkon aikana rakennuksissa tulee välttää veden laskemista hanoista sekä vessojen ja hissien käyttöä. Jumiutuneesta hissistä ei saa pyrkiä itse ulos, vaan apua saa hissihuollolta tai pelastuslaitokselta.

Lappeenrannan kaupungin rakennusten sähkölukot ovat akkuvarmennettuja, joten ne toimivat myös sähkökatkojen aikana.

Sähkökatko ei ole hätätilanne ja silloin ei tarvitse soittaa hätäkeskukseen, ellei tilanteessa ole muuta uhkaavaa. Ohjeita sähkökatkon aikana toimimiseen löytyy muun muassa puolustusministeriön oppaasta.

Seuraa uutisointia

Jos sähköpula todentuu talven aikana, työ- ja elinkeinoministeriö ja Fingrid tiedottavat kansalaisia sähköpulan mahdollisuudesta. Fingridin verkkosivustolle on koottu tietoa sähköpulaan liittyen.

Myös paikalliset jakeluverkkoyhtiöt ja media tiedottavat sähköpulasta ja toimintaohjeista. Lappeenrannassa ajantasaista ja luotettavaa tietoa saa Lappeenrannan Energian verkkosivustolta, jonne on koottu myös tietoa energiansäästöstä. Kaupunki kannustaa tilaamaan myös häiriötiedotteet, joiden avulla saa tekstiviestitse tai sähköpostitse tietoa mahdollisista sähkön, lämmön tai veden häiriötilanteista.

Häiriöviestinnän seuraamista varten suositellaan huolehtimaan, että puhelimissa, kannettavissa tietokoneissa ja varavirtalähteissä on virtaa. Mahdollisen sähköpulan aikana kannattaa seurata sähkönsäästöön liittyvää tiedottamista ja viranomaisten antamia toimintaohjeita.

Lisätietoja:

Ari-Pekka Meuronen, turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö
Puh. 040 358 1443, ari-pekka.meuronen@lappeenranta.fi

Ilkka Räsänen, ympäristöjohtaja
Puh. 0400 815 284, ilkka.rasanen@lappeenranta.fi

Tanja Nyholm, energianeuvoja
Puh. 040 703 3366, tanja.nyholm@lappeenranta.fi