Suosikit

Lappeenrannan kaupunginteatterin Yökyöpelit-musikaali on mielikuvituksen ja musiikin juhlaa

JULKAISTU 18.9.2023, 13.24

Yökyöpelit-musikaalin näyttelijöitä.

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden avaa lauantaina 23.9.2023 vauhdikas musikaali Yökyöpelit. Koko perheelle sopiva esitys on mielikuvituksen juhlaa, jossa absurdit tapahtumat ja vauhdikkaat laulunumerot seuraavat toisiaan.  

Laura Ruohosen käsikirjoittama näytelmä on täynnä kielellistä ilottelua, joka saa lisäkierroksia Anna-Mari Kähärän mukaansatempaavasta musiikista. Näytelmä perustuu Ruohosen Allakka Pullakka ja Yökyöpelit -runoteoksiin.

Ylen sarjanakin tunnettu Yökyöpelit nähdään Lappeenrannan kaupunginteatterissa Maia Häklin ohjauksena. Näytelmää valikoidessaan Häkli ihastui Yökyöpeleissä sekä musiikkiin että Ruohosen tapaan käyttää kieltä.

– Ruohonen käyttää kieltä rikkaasti ja moninaisesti. Teksti on suloinen, leikillinen ja anarkistinen. Jos sitä yrittää järkeistää aikuisen valvelogiikalla, joutuu kyllä hukkaan. Asiat kutoutuvat yhteen unen tai leikin logiikalla.

Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähtävä Yökyöpelit on musikaali, mutta myös mysteerinäytelmä, johon Häkli on tuonut ekstrajännitystä korostamalla tarinan dekkarimaisuutta.

– Uskon, että näytelmän mysteerisyys ja jännärimäisyys uppoaa myös vanhempiin lapsiin ja katsojiin.

Ihmeellisiä hahmoja ja ilmiömäisiä näyttelijöitä

Näytelmässä seurataan miten Agenttinero Naru (Eppu Pastinen) yrittää selvittää minne kaikki Yökyöpeleiden talon tavarat ovat hävinneet. Agenttinero Narun lisäksi lavalla seikkailevat muun muassa Päätäi Väätäinen, Koisaaja, Vauvakaani, Janoinen Iivana ja Käki.

– Nämä mitä ihmeellisemmät hahmot ovat tarinan ydintä ja näyttelijöiden suoritukset herkullisia, Häkli kehuu.

– Eppu Pastisen agenttihahmo on herkullinen ja Anna-Kaisa Makkosen Mummeli Päätäi Väätäinen niin ikään. Samoin Noora Kosken kaikki hahmot ovat näkemisen arvoisia.

Ensimmäistä kertaa kaupunginteatterin lavalla nähdään myös teatterin uudet näyttelijät Jisook Kim sekä Hannu Kivioja. Kim on toiminut näytelmässä myös lauluvalmentajana ja Häkli kehottaakin seuraamaan hänen ilmiömäistä taitoaan sekä tanssia että laulaa.

Svengaava bändi, ilmiömäistä laulua, tarttuvat koreografiat ja päätähuimaavaa akrobatiaa

Kuten mikä tahansa hyvä lastennäytelmä, Yökyöpelit antaa paljon myös aikuisyleisölle. Näytelmän ohjaaja Maia Häkli korostaa, että esitys on taiteellisesti erittäin kiinnostava ja kunnianhimoinen ja vaatii paljon monipuolista osaamista koko työryhmältä.

– Kaikki mukana olevat näyttelijät ovat todella taitavia niin hahmon rakentamisessa kuin fyysisessä ilottelussa.

– Musikaalissa on vaativia laulunumeroita, koreografiaa sekä suuri määrä hahmoja. Kaikki tämä vaatii näyttelijöiltä paljon.

Esityksen erikoisuus on pääosin yläilmoissa kiipeilevä hahmo Nakertaja, jota esittää vieraileva sirkustaitelija Elina Raasakka. Ilma-akrobatian lisäksi vauhtia suurelle näyttämölle tuovat Sonja Pakalénin koreografiat. Musiikista vastaa Jani Polan johtama livebändi.

Lavastuksen ja puvustuksen on suunnittelut Samuli Halla. Hallan luoma yökyöpeleiden talo on jo itsestään näkemisen arvoinen. Skenografi kiittelee ammattitaitoisen työryhmän hyvää yhteishenkeä. Erityiskiitoksen saa valosuunnittelija Antti Helminen

– Lavalla nähtävässä talossa on niukat tilat; vaikka se näyttää suurelta, siinä on syvyyttä vain 160 senttimetriä. Valojen avulla on saatu luotua näyttämökuvaan ihanaa ilmavuutta ja lisättyä elämyksellisyyttä. Oma visuaalinen kieleni hyötyy valoista paljon.

– Yökyöpeleiden talossa näkyvät ne omat rakkaudenkohteet, siinä on sekä ripasu Huvikumpua että The Addams Familya, Halla hymyilee.

Laadukasta teatteria kaikenikäisille

Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen kertoo, että lastenmusikaali valikoitui syksyn ohjelmistoon etsittäessä suurella panostuksella tehtyä näytelmää lapsille ja perheille. 

– Yhdessä koetut elämykset ovat arvokkaita sekä tulevalle että olevalle teatteriyleisölle. Me haluamme satsata monen ikäiseen yleisöön ja näin ollen myös lapsiin ja perheisiin, kuten nyt.

Yökyöpeleiden anti on antaa tilaa mielikuvituksen vauhdittamiselle. Ohjaaja Maia Häkli toivookin, että näytelmä toisi katsojille iloa ja halua irrotella. 

– Esitystä tehdessä on ollut valtavan hauskaa! Rallatteleva meininki. Näytelmässä on sellaista luomisen iloa, kuin seuraisi leikkivän lapsen mielikuvitusta. Koska elämme tällä hetkellä huonolla tavalla absurdeja aikoja, toivon, että tämä esitys olisi sellainen taikamaailma, joka energisoisi ihmisiä.

Yökyöpelit ja muut syksyn ensi-illat ovat aiheena Lappeenrannan kaupunginteatterin Teatteriklubilla torstaina 21.9. klo 18–19. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille, tervetuloa!

Laura Ruohonen – Yökyöpelit

Ensi-ilta la 23.9.2023 klo 16
Suuri näyttämö
Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy
Kuvapankki
Traileri

Rooleissa

Eppu Pastinen – Agenttinero Naru
Anna-Kaisa Makkonen – Mahtimummeli, Päätäi Väätäinen
Noora Koski – Vauvakaani, Äreä asukas
Elina Raasakka – Nakertaja, Kakku
Leena Nuora – Vauvakaanin äiti, Seijasoija, Rasta, Lapsi päiväkodissa
Oliver Kollberg – Vauvakaanin isä, Janoinen Iivana
Hannu Kivioja – Huoltomies Hossa, Iljettävä Imulima, Saku-setä
Netta Salonsaari – Neiti Björk, Herra Käki, Pappi, Nakertaja prologissa
Jisook Kim – Koisaaja, Kakku, Rasta, Lapsi päiväkodissa
Anu Koskinen – Uppsalan yliopistollisten kuorolintujen kuoronjohtaja

Orkesteri / Uppsalan kuorolinnut

Anu Koskinen klarinetti, piano, laulu
Jani Pola / Katariina Holm piano, haitari, huuliharppu, laulu
Simo Kärki kontrabasso, huuliharppu, laulu
Mikko Taipale / Oscar El Husseini rummut, lyömäsoittimet, laulu

Työryhmä

Käsikirjoitus: Laura Ruohonen
Ohjaus: Maia Häkli
Musiikki: Anna-Mari Kähärä
Koreografiat: Sonja Packalen
Lavastus ja puvut: Samuli Halla
Musiikin harjoitus ja musiikinjohto: Jani Pola
Valosuunnittelu: Antti Helminen
Valotekniikka: Antti Helminen, Topi Jukka, Timo Hämäläinen
Äänisuunnittelu: Tomi Aronen
Äänitekniikka: Tomi Aronen, Kimmo Pasanen
Näyttämötekniikka: Kirka Haikonen, Vesa Hovi, Matti Jarva, Valtteri Pääkkönen
Tarpeiston valmistus: Sirpa Tervo, Riikka Pulkkinen, Laura Suoniitty, Minna Honkanen
Kuiskaus ja tarpeistonhoito: Laura Suoniitty
Kampaukset ja maskeeraus: Pinja Ruokolainen
Esityksissä apuna: Sanna Tapanila
Pukuhuolto: Eva Eronen
Pukujen toteutus: Päivi Hanttu-Lindström, Päivi Saarimäki, Anu Hovi
Lavastuksen toteutus: Ville Turku, Vesa Hulkkonen, Heikki Takkinen, Tommi Salonen, Sari Valtonen
Valokuvat: Aki Loponen

Lisätiedot:

Maia Häkli
Ohjaaja
0407746303
maia.hakli@lappeenranta.fi