Suosikit

Kuvataideopiskelijoiden valotaideteokset loistavat Lappeenrannan pimenevissä syysilloissa

JULKAISTU 26.9.2023, 15.47

Gobo-valoteos, jossa jäniksiä.

LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijoiden valotaideteokset tuovat valoa, väriä ja liikettä pimeneviin syysiltoihin ympäri Lappeenrannan keskustaa. Opiskelijoiden luomat valoteokset ovat esillä 25.10.2023 asti.

Kuvataideopiskelijoiden ja Lappeenrannan kaupungin tapahtumapalveluiden kanssa yhteistyönä toteuttama valotaidetempaus järjestetään toista kertaa. Lappeenrannan kaupungin tapahtumatuottaja Karri Heino kertoo, että projektista on tarkoitus tulla pysyvä osa Lappeenrannan syksyä.

– Alkuvuonna 2023 ensimmäistä kertaa LAB-ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa toteutetut valoteokset keräsivät paljon kiitosta ja positiivisia yhteydenottoja kaupunkilaisilta. Moni halusi tietää lisää näistä upeista ”valograffiteista” ja niiden taustoista.

– Tarkoituksenamme on jatkaa tätä perinnettä vuosittain ja antaa aina uudelle vuosikurssille mahdollisuus valaista syksyn pimeneviä iltoja valotaiteellaan, Heino jatkaa.

Viimeisen vuoden kuvataideopiskelija Sanna Kallojärven mielestä valotaideteosten tuominen kaupungin keskustaan on hieno tilaisuus tuoda taidetta lähemmäs kaupunkilaisia.

– Tämä on hieno tilaisuus meille opiskelijoille, mutta myös piristys kaupunkilaisille. Toivottavasti teokset tuovat kaupunkilaisille valoa ja hyvää mieltä näihin pimeneviin syysiltoihin.

– Tämä on hyvä tapa tuoda myös kuvataidealan koulutusta näkyvämmäksi Lappeenrannassa. Moni ei tiedä, että koulutusohjelma on muuttanut Imatralta Skinnarilaan, Kallojärvi lisää.

Taideteokset toteutetaan Gobo eli Graphical Optical Blackout -valonheittimillä. Kuvataideopiskelijoiden suunnittelemista taideteoksista valmistetaan LUT:in laserlaboratoriossa gobo-levyt, eli maskit, jotka asetetaan valonheittimen sisälle. Levyyn kaiverrettujen reikien läpi voidaan heijastaa suuria valotaideteoksia eri pintoihin ympäri kaupunkia.

Kuvataideopiskelija Sanna Kallojärvi kertoo, että pienillä muutoksilla on mahdollista saada valoteokseen myös liikettä ja väriä.

– Osassa valoteoksista kokonaisuus muodostuu kahdesta eri metallilevystä. Esimerkiksi omassa leijonateoksessani leijonan harja on saatu hulmuamaan hyödyntämällä kahta eri levyä. Osa opiskelijoista on käyttänyt teoksissaan värikalvoja tai erillistä värivaloa, kuten Minja Kautiaisen Sukeltaja-teoksessa.

LAB-ammattikorkeakoulusta projektia vetää kuvanveiston lehtori Sampo Malin ja taideteoksista vastaavat LAB kuvataiteen opiskelijat Sanna Kallojärvi, Minja Kautiainen, Jenna Laamanen, Mikko Mustola, Ville Kemppainen ja Terhi Skippari. Valotaideteokset ovat esillä 22.9.–25.10. ulkotiloissa Lappeenrannan kaupungintalolla, kaupungintalon ja kauppakeskus IsoKristiinan välissä, Poliisitalolla, Kulttuuritila Nuijamiehessä sekä kauppakeskus Galleriassa.

Lisätietoja:

Karri Heino, tapahtumatuottaja, Lappeenrannan kaupunki
puh. 040 637 1779, karri.heino(a)lappeenranta.fi

Sampo Malin, lehtori, kuvanveisto, LAB-ammattikorkeakoulu
puh. 050 4736 973, sampo.malin(a)lab.fi