Suosikit

Kirjaston Henkeä etsimässä

JULKAISTU 8.2.2023, 13.36

Väriliituja ja maaleja, maalavat kädet.

Monissa paikoissa on oma erityinen henkensä. Lapsuuden kodissa oli tietty henki, samoin kuin tärkeiden tapahtumien syntysijoilla. Henki syntyy muistoista, tuoksuista ja äänistä. Se voi kehittyä myös oman mielikuvituksen rajattomissa syvyyksissä.

Myös kirjastossa on oma henki.

Mistä se syntyy – onko se kirjoissa itsessään? Niiden sisältämissä tarinoissa ja kohtaloissa vai pölyssä, joka muodostuu kirjan pintaan ajan kuluessa ja joka on saattanut päästä karkuun, kun kirjoja siirrellään?

Me lappeenrantalaiset aistimme oman kirjastomme hengen, mutta miltä se näyttää ja mikä sen nimi on?

Asiaa selvittämään on ryhtynyt nukketeatteritaiteilija Satu Kivistö. Kun henki aikanaan löytyy, se muovataan maskotiksi, joka seikkailee mukana kirjastossa, kirjoissa, ihmisten ja hyllyjen väleissä.

Kivistöllä on jo alkuajatus sitä, millainen henki voisi olla. Mutta koska kyse on tärkeästä Kirjastohengestä, on asiaa tutkittava ja mietittävä tarkasti.

– Sitä varten on nyt alkuvuodesta järjestetty useita Kirjaston Henki -taidetyöpajoja kirjaston kävijöille – lapsille, aikuisille, nuorille ja koko kirjaston henkilökunnalle, Kivistö kertoo.

– Niissä tehtiin yksinkertaisia tehtäviä ja mielikuviteltiin yhdessä, miltä henki näyttää, mikä sen nimi on. Tässä vaiheessa kaikki idean raakileetkin ovat arvokkaita.

Työpajoissa syntyneen materiaalin pohjalta Kivistö piirtää hahmosta luonnoksia ja kevät näyttänee meille, minkälaisen muodon tämä kaveri ottaa.

– Henki seikkailee sitten syksystä alkaen väistökirjastossa ja muuttaa aikanaan varsinaiseen remontoituun kotiinsa Valtakadulle kirjaston mukan. tai toisinpäin: ehkä Henki vetää kirjaston mukaansa uuteen paikkaan.

Hahmon tarinan, vähintään sen syntytarinaa sivuten, esittävät käsikirjoittajana ja ohjaajana toimiva Kivistö ja kirjastovirkailija, Myyrän äänenä tunnettu Kimmo Kousa lasten nukketeatterikiertueella toukokuussa 2023 Lappeenrannan kirjastoilla.

Lisätietoja:

Ohjaaja satu.kivisto@lappeenranta.fi
Hankevastaava sanna.ahola@lappeenranta.fi
Kevään kiertueesta paivi.oikkonen@lappeenranta.fi