Suosikit

Kesälaitumille Arttu Takalon kaksoiskonserton siivittämänä 23.5.

JULKAISTU 16.5.2024, 10.43

Vasemmalla kuva kaljusta henkilöstä jonglööraamassa lyömäsoittimien nuijilla ja oikealla mies istumassa rumpujen luona. Keskellä kuva pallossa miehestä johtamassa orkesteria.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin kevätkauden viimeisessä konsertissa torstaina 23.5.2024 klo 19 Lappeenranta-salissa jazzminimalismi kohtaa klassisen.

Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen johtaja kapellimestari Erkki Lasonpalo ja solisteina esiintyvät monien lavojen tunnetut nimet Arttu Takalo ja Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet. He esittävät Arttu Takalon kaksoiskonserton lyömäsoittimille, vibrafonille ja orkesterille. Konsertin muina teoksina kuullaan Hugo Alfvénin Paimentytön tanssi baletista Vuorenkuningas, Vasily Kalinnikovin Intermezzo ja Sergei Prokofjevin Klassinen sinfonia.

Säveltäjä ja vibrafonisti Arttu Takalo tuli tunnetuksi Jarmo Saaren perustamassa XL-yhtyeessä, minkä ohessa hän on ehtinyt soittaa myös muun muassa Anssi Nykänen Loop Treatmentissä ja Mia Simanaisen yhtyeessä. Takalo on säveltänyt niin kuoroille, big bandeille kuin kamari- ja sinfoniaorkestereillekin sekä tehnyt musiikkia myös elokuviin. Teatteritöitä hän on tehnyt muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa ja KoKoTeatterissa. Takalo valittiin Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi vuonna 2000. Nykyisin Takalo on keskittynyt säveltämiseen, omien levyprojektiensa lisäksi myös klassisen puolen teoksiin. Konsertto lyömäsoittimille, vibrafonille ja orkesterille valmistui vuonna 2021. Sen rytminen kimara tempaa kuulijansa mukaan teoksen ensitahdeista minimalistisen raikkaan värimaailmansa kera.

Tapio ”Mongo” Aaltonen on suomalainen lyömäsoittaja. Aaltonen on soittanut perkussioita monissa suomalaisissa jazz-, pop- ja kevyen musiikin yhtyeissä. Näitä ovat muun muassa Olympia-orkesteri, Pepe Ahlqvistin, Jari Sillanpään, Hectorin ja Heikki Silvennoisen yhtyeet sekä jazz-genreä edustavat Pori Big Band, UMO ja Jukka Linkola Octet. Aaltonen on ollut muun muassa Heikki Sarmannon, Eero Koivistoisen, J. Karjalaisen ja Pave Maijasen levytyksissä. Hänelle on ollut kysyntää myös teatteri- ja elokuvamusiikin, televisio-ohjelmien ja klassisen orkesterimusiikin saroilla. Erityisen paljon Mongo Aaltonen on tehnyt yhteistyötä rumpali Anssi Nykäsen kanssa.

Aaltonen kuuluu rytmimusiikin levytyksissä useimmin käytettyihin suomalaismuusikoihin. Kun rumpusetin soittajia ei lasketa, Aaltonen on maan eniten levyttänyt lyömäsoittaja, joka oli vuoteen 2021 mennessä esiintynyt noin 2 800 kappaleella. Studiouransa hän aloitti vuonna 1984.

Sergei Prokofjevin Klassinen sinfonia D-duuri op. 25 valmistui vuonna 1917 ja on niin sanottu venäläisen kauden teos. Vuotta aiemmin valmistui yksi Prokofjevin radikaaleimmista teoksista, Skyyttiläinen sarja, joka on musiikillisesti aivan toisenlaista Prokofjevia kuin Klassinen sinfonia. Prokofjev johti itse sinfoniansa kantaesityksen Pietarissa vuonna 1918 ennen maasta muuttoaan. Tiivis ja vauhdikas sinfonia kuuluu säveltäjänsä esitetyimpiin teoksiin.

Kesälaitumille

Torstaina 23.5. Lappeenranta-sali klo 19
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solistit: Arttu Takalo ja Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet

Ohjelma:
Hugo Alfvén: Paimentytön tanssi baletista Vuorenkuningas op. 37
Arttu Takalo: Kaksoiskonsertto lyömäsoittimille ja vibrafonille
Sergei Prokofjev: Klassinen sinfonia nro 1 D-duuri
Vasily Kalinnikov: Intermezzo nro 1 F-duuri

Liput 32 / 22 / 7 € täältä

Lisätietoja:

Milko Vesalainen, Intendentti – Lappeenrannan kaupunginorkesteri
Puh. 040 547 8706, milko.vesalainen@lappeenranta.fi