Suosikit

Juomavesi on edelleen keitettävä Nuijamaan taajaman alueella varotoimenpiteenä

JULKAISTU 25.9.2023, 13.35

Nuijamaan taajaman kartta.

Juomavesi on edelleen keitettävä Lappeenrannan Nuijamaan taajama-alueella. Perjantaina 22.9. otetut vesinäytteet olivat puhtaat, mutta verkoston puhdistuminen varmistetaan uusintanäytteillä ennen kuin keittokehotus voidaan purkaa. Tutkimusten tuloksista tiedotetaan seuraavan kerran keskiviikkona 27.9.

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan Nuijamaan taajaman alueella (ks. karttakuva) Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi. Keittokehotus ei koske omaa kaivoa käyttäviä kiinteistöjä.

Viime viikolla maanantaina 18.9. ja torstaina 21.9. otetuissa raakavesi- ja verkostovesinäytteissä todettiin indikaattoribakteereita, jotka osoittivat, että verkostovesi oli likaantunut. Likaantumisen on arvioitu johtuvan pintavesien pääsystä kaivoon. Lappeenrannan Energia otti perjantaina 22.9. Nuijamaan vedenottamollaan käyttöön UV-desinfiointilaitteiston ja verkostoa on huuhdeltu viikonlopun aikana. Maanantaina 25.9. on otettu uusi näytekierros, jolla varmistetaan, että vesijohtoverkosto on puhdistunut.

Veden käytön ohjeita:

  • Juomavetenä ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on syytä keittää. Mikäli vesi ruuanlaiton yhteydessä kiehuu vähintään mainitun 5 minuuttia, esim. perunoita keitettäessä, voi vettä käyttää sellaisenaan tähän tarkoitukseen.
  • Kahvinkeittimeen on syytä käyttää keitettyä vettä
  • Vedenkeittimessä kiehauttaminen ei riitä, vedenkeitintä käytettäessä vesi on kiehautettava siinä kahteen kertaan niin, että vesi ehtii jäähtyä välillä.
  • Myös sellaisenaan syötävien kasvisten, esim. salaatin, pesuun suositellaan käytettävän keitettyä vettä.
  • Astioiden pesuun vettä voi käyttää, kun huolehditaan siitä, että astiat kuivuvat hyvin ennen käyttöä.
  • Vettä voi käyttää peseytymiseen, saunavetenä, siivoamiseen ja vastaaviin tarkoituksiin normaalisti.

Lisätietoja:                       

Virpi Laamanen, Terveysvalvonnan johtaja vs.
Puh. 040 7620 510, virpi.laamanen@lappeenranta.fi