Suosikit

Infoa E-Kirjaston toiminnasta ja Kansalliskirjaston vastaus palautteeseen

JULKAISTU 17.5.2024, 15.27

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautui huhti-toukokuun vaihteessa. Kansalliskirjasto on laatinut asiakkailta tulleen palautteen pohjalta uutistiedotteen, jonka sisältö on esitetty tiivistettynä tässä jutussa.

Jo ensimmäisinä viikkoina asiakkaat löysivät hienosti palvelun ja kokoelma pääsi heti aktiiviseen käyttöön. E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle sovelluskaupasta. Kirjastokorttia ei tarvita, vaan palveluun rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella.

Tähän asti Heili-kirjastoilla on ollut oma e-aineistokokoelma. Näistä eMagz eli aikakauslehtipalvelu on jo lakannut, ja Ellibs-kirjasto on käytössä vielä kesäkuun loppuun saakka, mutta uusia kirjoja sinne ei enää hankita. Valtakunnallinen E-kirjasto korvaa Ellibs-kirjaston.

Monet ovat kyselleet, miksi E-kirjastossa ei ole enempää lukuoikeuksia, sillä kysyntää selvästi on. E- ja äänikirjojen hankkiminen kirjastoon eroaa painettujen kirjojen hankkimisesta. Ensimmäinen suuri ero on se, että kun painetut kirjat ostetaan kirjaston kokoelmaan omiksi, e- ja äänikirjoihin hankitaan lisenssi, joka mahdollistaa teoksen lainaamisen kirjaston asiakkaalle. Kun palvelu on valtakunnallinen, lukuoikeuksia pitää tietenkin olla paljon enemmän kuin pienemmissä kokoelmissa ja isoon osaan tarjolla olevasta aineistosta onkin ostettu esimerkiksi 30 tai 50 lukuoikeutta.
 
Jotkut asiakkaat ovat pettyneet E-kirjaston ensimmäisten viikkojen aikana siihen, ettei kokoelma ole suurempi ja ettei lukuoikeuksia ole enemmän. Harmi on ymmärrettävää, mutta kokoelman kokoon vaikuttavat monet tekijät kuten budjetti, hankkimisaikataulu ja tarjonta.
 
E-kirjastossa mukana olevat kunnat maksavat palvelusta 0,7 €/kuntalainen. E-kirjastoa valmisteltiin pari vuotta opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä alkupääomalla, mutta nyt, kun palvelu on auki, se rahoitetaan täysin kunnilta saatavalla maksulla. Aineistoryhmät ovat jakaneet budjettiaan vuoden varrelle niin, että aineisto-ostoja tehdään viikoittain, itse asiassa kaksi kertaa viikossa. Aineistobudjetin jakaminen vuoden varrelle mahdollistaa myös sen, että voimme ostaa myöhemmin tänä vuonna ilmestyviä, kirjastolle tarjolla olevia uutuuksiakin, joita erityisesti syksy tuo tullessaan runsain mitoin.
 
Avauskokoelma olisi näyttänyt toisenlaiselta, jos siihen olisi saatu jokin oma, erillinen rahoitus. Kun tällaista alkupääomaa ei ollut, oli selvää, että palvelu avataan pienellä kokoelmalla, joka kasvaa tasaisesti kohti ensimmäisen vuoden tavoitenimekemäärää (10 000 nimekettä). Fakta on joka tapauksessa se, että E-kirjasto on julkisin varoin tuotettu palvelu, jolla on rajallinen budjetti ja siksi aineistoakin on rajallisesti tarjolla. Tämä on kirjastopalvelun perusominaisuus.
 
Lue koko tiedote Kansalliskirjasto sivulta tästä linkistä.