Suosikit

Epookkinäyttely Ysäri Etelä-Karjalan museossa

JULKAISTU 24.11.2023, 11.36

Etelä-Karjalan museossa, Lappeenrannan Linnoituksessa avautuu lauantaina 25.11.2023 epookkinäyttely Ysäri. Näyttely kuljettaa museokävijät nostalgiselle aikamatkalle 1990-luvun Suomeen. Puhelinkioskista siirrytään kännyköihin, lamasta Euroopan unioniin, juhlitaan MM-95 jääkiekkokultaa, otetaan tasa-arvon askeleita ja istahdetaan yhteisten tv-ohjelmien ääreen. Näyttelyn on tuottanut Työväenmuseo Werstas.

Näyttely kertoo yhteisistä, jaetuista muistoista suurten muutosten vuosikymmeneltä. Yleisö on päässyt osallistumaan näyttelyn tekemiseen poikkeuksellisen laajasti: yli sata ihmistä lahjoitti 1990-luvun esineitä ja kuvia näyttelyä varten. Ysäri kutsuukin ihmisiä jakamaan omia muistojaan kokonaisen vuosituhannen päättäneestä vuosikymmenestä.

Lahjoitetut esineet kuvaavat etenkin arjen muutosta ysärillä. Lankapuhelin vaihtui kännykkään ja Internet tuli useimpien ulottuville. Näyttelyssä on esillä muun muassa 1990-luvun nokialaisia kännyköitä, puhelinkortteja ja kokonainen puhelinkoppi, jossa voi kokeilla kolikkopuhelinta. Ysärin lelut, postimyyntiluettelot ja muodikkaat vaatteet nappiverkkareista vyölaukkuihin kertovat puolestaan kulutuksen kasvusta ja vapaa-ajasta. Nuorison elämää kuvaavat myös aikakauden musiikki ja elokuvat.

Näyttelyssä on esillä myös museoiden ja arkistojen aineistoja ajan yhteiskunnallisista tapahtumista. Esillä on muun muassa valokuvia EU-jäsenyyden kynnykseltä sekä viimeiseksi jäänyt markkasarja, haastattelu turkistarhaiskuista ja sateenkaarikansan tasa-arvopyrkimyksistä kertovia esineitä sekä muistoja. Murrostorstain mielenosoitus marraskuussa 1993 ja rakennusliike Hakan lipun laskeminen konkurssipäivänä kertovat ysärin lamasta: työttömiä oli enimmillään puoli miljoonaa. Lamatuskaa sentään helpottivat kotiviini, karaoke ja jääkiekon MM-95 kultajuhlahumu, johon voi eläytyä kuvaamalla itsensä Havis Amanda -patsaan silhuetin kanssa.

Ysärin kaikille avoimia avajaisia vietetään perjantaina 24.11.2023 ysäridiscon merkeissä klo 17–19.

Näyttelyyn on luvassa myös muita tapahtumia. Lappeenrannan museot ja Lappeenrannan kirjasto järjestävät 17.2. klo 17.00–18.30 yhteistyössä Ysäri-näyttelyssä ”Ysäri kirjoissa”-teemaisen museoklubin, jossa vinkataan 90-luku –teemaista kirjallisuutta ja tutustutaan museon näyttelyyn.

Helmikuussa kokoonnutaan myös laulamaan Ysärin biisejä trubaduurin säestämänä.

YSÄRI, 25.11.2023 – 25.2.2024

Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15, Linnoitus, Lappeenranta

 

Lisätietoja:

Satu Ståhlberg, intendentti, Lappeenrannan museot

040 579 5744, satu.stahlberg@lappeenranta.fi