Suosikit

Ekhva tiedottaa: Akuuteissa tuki- ja liikuntaelinongelmissa uutena palveluna asiantuntijafysioterapeutin takaisinsoitto

JULKAISTU 19.9.2023, 14.33

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tavoitteena on, että kaikki tuki- ja liikuntaelinoireiset, joiden oireiden taustalla ei ole vakavia, välittömiä lisätutkimusta vaativia syitä kohtaisivat ensimmäisenä ammattilaisena fysioterapeutin.

Yhtenä keinona tämän tavoitteen tueksi asiantuntijafysioterapeutin kiirevastaanoton lisäksi on heinäkuussa aloitettu fysioterapeutin takaisinsoittopalvelu.

– Monet tuki- ja liikuntaelinoireet menevät itsekseen ohi, mutta ne voivat huolestuttaa ja joskus on myös tarvetta saada vinkkejä kivun hoitoon. Tämä onnistuu hyvin puhelimitse eikä aina tarvitse tulla vastaanotolle, kertoo asiantuntijafysioterapeutti Tea Parkko Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Takaisinsoitolla nopeasti apua jo tuki- ja liikuntaoireiden alkuvaiheessa
Takaisinsoittopalvelun ideana on mahdollistaa nopeasti avun ja neuvojen saaminen akuuttien tuki- ja liikuntaelinoireiden alkuvaiheen omahoitoon. Puhelimessa pystytään onnistuneesti ohjaamaan esimerkiksi, kun kyseessä on selkeä paikallinen kipu, mikä on mahdollisesti alkanut tietyn rasituksen seurauksena. Takaisinsoittoon voi ohjautua mistä vain Etelä-Karjalan alueelta, myös silloin, jos vastaanotolle pääsy on vaikeaa, esimerkiksi kovan kivun, välimatkan tai muun syyn takia.

Takaisinsoittoa tekevillä asiantuntijafysioterapeuteilla on myös tarvittaessa oikeus kirjoittaa lyhyt sairausloma, tai ohjata käsikauppalääkkeiden käyttöön, kuten kiirevastaanotollakin.

Takaisinsoittoon ohjaudutaan hoidon tarpeen arvion kautta ja takaisinsoitto tapahtuu nopealla aikataululla, yleensä saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä.

– Toiminta on käynnistynyt lupaavasti, yhteistyö asiakaspalvelukeskuksen kanssa on sujunut loistavasti ja soittoja tullut jopa odotettua enemmän, iloitsee asiantuntijafysioterapeutti Anna-Kaisa Husu.

Takaisinsoittopuhelun perusteella asiakas voidaan tarvittaessa ohjata fysioterapeutin vastaanotolle tai konsultoida lääkäriä esimerkiksi kipulääkityksestä. Kehitteillä on mahdollisuus myös videovälitteiseen vastaanottoon.

– Palvelusta on jo ensimmäisten kuukausien aikana saatu erittäin positiivista palautetta asiakkailta, kertoo Parkko

Pidempään jatkuneiden oireiden kanssa suositellaan varaamaan aika fysioterapeutin kiireettömälle vastaanotolle fysioterapian ajanvarauksesta tai sähköisestä asiointipalvelusta.

Yhteydenotto verkkosivujen kautta tai soittamalla
Hyvinvointialueen verkkosivuilla voi tehdä Omaolo-oirearvion, jonka avulla saat tietoa hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. www.omaolo.fi

Sähköisen ajanvarauksen ilman lääkärin lähetettä voi tehdä täältä: https://oma.hyvis.fi/login

Asiantuntijafysioterapeutin kiire vastaanotolle pääsee terveys- ja hyvinvointiasemien puhelinnumerosta 05 352 7260. Numerossa toimii myös takaisinsoittopalvelu.

Aiemmin julkaisut tiedote: ” Tuki- ja liikuntaelimistön oireissa aikainen yhteydenotto fysioterapeutille kannattaa”

 

Lisätietoa:

Tea Parkko, asiantuntijafysioterapeutti, tea.parkko@ekhva.fi

Anna-Kaisa Husu, asiantuntijafysioterapeutti, anna-kaisa.husu@ekhva.fi