Suosikit

Eeva-Mari Haikalan Tarinaranta -julkisen taiteen teoksen julkistamistilaisuus

JULKAISTU 13.5.2024, 10.48

Museot/taidemuseo.png

Kuvataiteilija Eeva-Mari Haikalan Tarinaranta-taideteoksen julkistamistilaisuus järjestetään Lappeenrannan taidemuseossa lauantaina 25.5.2024 klo 13.00.

Tarinaranta on uusi julkinen taideteos, jonka osat sijoittuvat eri puolille Lappeenrantaa. Teoksen julkistamistilaisuus alkaa Lappeenrannan taidemuseosta (Kristiinankatu 8-10), minkä jälkeen tehdään tapahtumallinen kävelykierros läheisten keskusta-alueella olevien teoksen osien luokse. Julkistamistilaisuus ja kävelykierros ovat kaikille avoimet, lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tilaisuus on osa Lappeenrannan kulttuurin unelmavuotta 2024 sekä Mental Health Art Week -tapahtumaviikkoa. Mental Health Art Week eli MHAW -tapahtumaviikkoa järjestää MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry osana valtakunnallista tapahtumaa 20.–26.5.2024.

Tarinaranta-teos


Tarinaranta
 on Eeva-Mari Haikalan yhteistyössä Lappeenrannan taidemuseon kanssa toteuttama taideprojekti, joka perustuu Lappeenrannassa koettuihin tarinoihin ja muistoihin. Projektin ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2022 yleisöltä pyydettiin Lappeenrannan alueeseen liittyviä tarinoita. Toisessa vaiheessa talvella 2023 taiteilija kutsui lappeenrantalaisia liikkeelliseen työpajaan, jossa työstettiin kehollisia harjoitteita kerättyjen tarinoiden pohjalta yhdessä koreografi-tanssija Meri Pajunpään kanssa. Projektin lopullinen muoto on sarja julkiseen tilaan sijoitettavia, katsojia aktivoivia teoksia. 

Eeva-Mari Haikala on lappeenrantalaislähtöinen kuvataiteilija, joka työskentelee media- ja performanssitaiteen parissa. Haikala on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa ja Helsingin yliopistossa, ja valmistunut filosofian tohtoriksi University of Roehamptonista Lontoosta vuonna 2016. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä kotimaassa sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin maailmanlaajuisesti. Haikalan teoksia kuuluu muun muassa Lappeenrannan taidemuseon, Kiasman ja HAM:in kokoelmiin.

Taiteilijan teoksissa toistuvia aiheita ovat kehollisuus, henkilökohtaisuus ja muistot. Tarinarantaa on innoittanut katutaide, tanssi, julkinen tila ja siihen kuuluvat säännöt ja tavat sekä kehollinen läsnäolo julkisessa tilassa, joka kiinnostaa taiteilijaa myös skeittikulttuurin kautta. 

Tarinaranta-teos kuuluu Lappeenrannan taidemuseon kokoelmaan. Hanketta on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto.


Lisätietoja:

Eeva-Mari Haikala, eevamarihaikala@outlook.com 

Sinikka Myyrä, amanuenssi, Lappeenrannan taidemuseo, sinikka.myyra@lappeenranta.fi , p. 040 526 4120