Valitse taso
Vapaudenaukio

Vapaudenaukio ja PaasikivenpuistoVapaudenaukio

Lappeenrannan maakuntakirjaston ja monitoimitalo Monarin edustalla levittäytyy Vapaudenaukio, joka yhdistyy saumattomasti Lappeenkadulta Kirkkokadulle ulottuvaan Paasikivenpuistoon.

Vapaudenaukio sekä Paasikivenpuisto Lappeenkadun ja Raatimiehenkadun väliseltä osuudelta on uudistettu, koska niiden alle toteutettiin lokakuussa 2014 avattu, maanalainen pysäköintilaitos P-Pormestari. Alapuolisesta paikoituskerroksesta pääsee kätevästi keskelle puistoa porrasnousujen kautta.

Ennen Vapaudenaukion ja Paasikivenpuiston uudelleenrakentamisen aloittamista kaupunki järjesti laajan asukaskyselyn, jossa selvitettiin lappeenrantalaisten toiveita puiston luonteesta. Saatujen vastausten perusteella alueesta suunniteltiin rauhallinen ja vehreä keskikaupungin oleskelupuisto. Vapaudenaukiosta kehitetäänkin vihreää lukusalia; lehdenmuotoisille lepopenkeille voi istahtaa lueskelemaan vaikka kirjastosta lainattua kirjaa. vapaudenaukio3 uusi.jpg

Kirjaston edustalle sijoitettavan lavan ansiosta puisto palvelee myös esiintymispaikkana. Lavalle voi nousta lausumaan runoja tai laulamaan ihan inspiraatiostakin ilman ennakkosuunnittelua.

Paasikivenpuiston halkaisee kevyenliikenteen reitti, joka kuuluu pääpyöräilyreitistöön. Puistoalue on kokonaislaajuudeltaan noin 9600 neliötä, josta noin 8200 neliötä on kansirakentamista.

Viherkannen rajallinen kasvualustapaksuus estää suurten puiden istuttamisen, mutta pienempien ja kestävien puiden, kuten pihlajien, kirsikoiden ja muiden pienikasvuisten koristepuiden tai pensaiden istuttaminen on mahdollista.

 

Taide osaksi puistokokonaisuutta

Asukkaiden toiveiden mukaisesti osaksi puistokokonaisuutta sijoitetaan julkista taidetta.
Kuvanveistäjä Tiiu Anttinen, kuvanveistäjä Marjukka Korhonen ja taideseppä, kuvanveistäjä Antti
Nieminen toteuttavat ensimmäiset viisi veistosta. vapaudenaukio2 uusi.jpg

Taideteoksia, näyttelyitä ja pysyvää ympäristötaidetta on mahdollista sijoittaa noin viisi metriä leveän pääkäytävän lisäksi esiintymislavan ympäristöön ja kumpuileville nurmialueille. Nurmialue on tarkoitettu käyttönurmikoksi lepopenkkeineen.

Raatimiehenkadun puoleinen osa Paasikivenpuistosta on viherkasvialuetta, jossa nuorille on oleskelutilaa Monitoimitalon kohdalla.

Rento puistoalue sopii mainiosti kulttuurille ja ulkoilmatapahtumille.