Valitse taso

Sankarihautausmaasankarihautausmaa0808_muokattu (1) (1).jpg

Lappeenrannan sankarihautausmaa on Suomen toiseksi suurin sankarihautausmaa. Se sijaitsee Kauppakadun varrella rajautuen pohjoisosaltaan Keskuspuistoon, jonka Valtakadun puoleisessa kulmassa on Lappeen Marian kirkko. Lappeen Marian kirkon vieressä sijainneesta Vanhasta hautausmaasta erotettiin vuoden 1939 syksyllä talvisodan aikana osa sankarihautausmaaksi.

Sankarihautausmaalle on haudattu talvi- ja jatkosodassa menehtyneitä lappeelaisia, lappeenrantalaisia, lauritsalalaisia, siirtoväkeen kuuluneita karjalaisia, tuntemattomaksi jääneitä sekä Simolan pommituksessa tuntemattomaksi jääneitä sankarivainajia 1508. Vuodesta 1993 lähtien on hautausmaalle tuotu ja siunattu Karjalaan kätkettyjä tuntemattomaksi jääneitä vainajia 548 ja tunnistettuja 12 sekä siunattu yksi poissaolevana.

Sankarihautausmaalla on muistomerkit Simolan pommituksessa tuntemattomaksi jääneille sankarivainajille, kentälle jääneille lappeelaisille, tuntemattomaksi jääneille sankarivainajille ja Venäjältä löydetyille kentälle jääneille tuntemattomina haudatuille sankarivainajille sekä Sankarimuistomerkki (Väinö Aaltonen).

Sankarihautausmaalla on opastaulu, josta näkyy kaikkien tunnistettujen haudattujen nimet ja hautapaikat.

Sankarihautausmaan tuntumassa on Äiti-Karjala monumentti, jonka muodostavat Äiti Karjala -patsas (Kauko Räsänen) ja sitä kolmelta suunnalta ympäröivä 70 metriä pitkä graniittimuuri.

äitikarjala (1) (1).jpg

Muuriin on kaiverrettu luovutetun Etelä- ja Keski-Karjalan sankarihautoihin haudattujen tai kadonneiden siunattujen 5500 sankarivainajan nimet. Äiti- Karjala monumentissa ovat mukana seuraavat kunnat: Antrea, Heinjoki, Hiitola, Jaakkima, Johannes, Jääski, Kanneljärvi, Kaukola, Kirvu, Kivennapa, Koivisto, Kuolemajärvi, Kurkijoki, Käkisalmi, Lavansaari, Lumivaara, Metsäpirtti, Muolaa, Pyhäjärvi, Rautu, Ruskeala, Räisälä, Sakkola, Seiskari, Suursaari, Säkkijärvi, Terijoki, Tytärsaari, Uusikirkko, Vahviala, Valkjärvi, Viipuri, Viipurin mlk., Vuoksela, Vuoksenranta ja Äyräpää.


Nuijamaan (vuonna 1989 Lappeenrantaan liitetyn kunnan) hautausmaalle on haudattu 158 sankarivainajaa. Sankarihaudalla on muistomerkki, jossa on kaikkien talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden nuijamaalaisten sankarivainajien nimet.