Valitse taso

Tervetuloa torjumaan vieraslajeja ympäri kaupunkia!

Lupiininpoistotalkoot Lappeenrannan lentokentällä lauantaina ja sunnuntaina 11.6.-12.6.2022 klo 10:00-16:00 

Lappeenrannan lentokenttää on kutsuttu yhdeksi Suomen monimuotoisimmista luontokohteista - eikä suotta! Kentällä elelee satakunta uhanalaista ja silmälläpidettävää eliölajia, joukossa muun muassa perhosia, pistiäisiä ja kaskaita. Tämän avoimen, paahteisen ja niukkaravinteisen elinympäristön suurin uhka on haitallinen vieraslaji lupiini, joka on levinnyt lentokentän alueelle. Lupiini rehevöittää maaperää ja valtaa alaa ketokasveilta sekä heikentää uhanalaisten hyönteisten elinmahdollisuuksia. Talkoiden tarkoituksena on kaivaa lupiinia kentältä pois mahdollisimman paljon. Tilaisuus tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden päästä lentokenttäalueelle.

Kokoontuminen tapahtuu terminaalin edessä tasatunnein, mistä osallistujat kuljetetaan talkooalueelle kentän toiseen päätyyn. Tapahtumaan voi osallistua niin pitkän ajan kuin itselle sopii.

Järjestäjä tarjoaa osallistujille työhanskat sekä juotavaa ja pientä evästä. Mukaan kannattaa ottaa säänmukaiset varusteet ja omaakin evästä tarvittaessa. Jos sinulla on talikko tai huomioliivi, ne kannattaa ottaa mukaan. Järjestäjillä on rajallinen määrä työvälineitä ja huomioliivejä. Kentällä liikkuvilla tulee olla huomioliivi päällään.

Talkoot ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Lappeenrannan seudun ympäristötoimi sekä Lappeenrannan lentokenttä Oy.

Tule mukaan turvaamaan ötököiden monimuotoinen lentotoiminta! 

Lupiinin kitkentätalkoot lentäkentällä 2021.jpg

Jättipalsamitalkoot  

Jättipalsamin kitkentätalkoot ovat kaikille avoimia eikä ennakkoilmoittautumista vaadita. Talkoisiin voi saapua oman aikataulun mukaan ja viipyä itselleen sopivan ajan. Työhön kannattaa pukeutua siten, että voi möyriä pensaikoissa ja kitkeä jättipalsamin versoja. Kitkentähanskat saa paikan päältä. Tarjolla on myös talkoovirvokkeita ja tietoa haitallisista vieraskasvilajeista.

6.6. (ma) Sammonlahti, uimaranta klo 9–12. Opastus Rantaniitynkadulta.
7.6. (ti) Karhuvuori, urheilukenttä klo 16–19. Aloituspaikka kentän pukukopilla. Opastus Karhuvuorenkadulta.
13.6. (ma) Hartikkala, Lumikontie klo 16–19. Aloituspaikka Lumikontien päässä
14.6. (ti) Karhuvuori, Viljapuisto klo 16–19. Aloituspaikka Rukiinkadun päässä keruukehikolla.
20.6. (ma) Sammonlahti, uimaranta klo 16–19. Opastus Rantaniitynkadulta.
21.6. (ti) Harapainen, urheilukenttä klo 16–19. Aloituspaikka Katsastajankadun päässä.
27.6. (ma) Hartikkala, Lumikontie klo 16–19. Aloituspaikka Lumikontien päässä
28.6. (ti) Karhuvuori, urheilukenttä klo 16–19. Aloituspaikka kentän pukukopilla. Opastus Karhuvuorenkadulta.
4.7. (ma) Sammonlahti, uimaranta klo 9–12. Opastus Rantaniitynkadulta.
5.7. (ti) Rauha, Vipelentie klo 16–19. Aloituspaikka veneenlaskupaikka. Opastus Tiuruniementien ja Vipelentien risteyksestä.


Jättipalsami.JPG

Jättipalsamin kitkentää Soolotalkoot-kampanjan merkeissä

Voit osallistua yleisötalkoiden lisäksi soolotalkoot-kampanjaan Lappeenrannan kaupungin omistamilla maa-alueilla Sammonlahdessa, Karhuvuoren Viljapuistossa tai Harapaisen urheilukentän maastossa. Ilmoitathan soolotalkoista, mikäli talkoilet muualla kaupungin omistamalla maa-alueella. Soolotalkoissa voit talkoilla oman aikataulusi mukaan. Valtakunnallisesta soolotalkoo-kampanjasta löydät lisätietoja http://vieraslajit.fi/info/i-4507  

Taina Lahtela ympäristötarkastaja 040 5298 480 taina.lahtela@lappeenranta.fi
Jari Kiljunen aluekoordinaattori VieKas LIFE -hanke 040 484 2341 jari.kiljunen@sll.fi

  VieKas-logo.jpg      LIFE logo.jpgLappeenranta-logo.jpg

 

Jättipalsamin keruukehikot

Jättipalsamin keruukehikko_2019_Kuva Anna Vuori (Valokuva) (ID 67586).jpg

Kaupungin maalla on muutamia jättipalsamin keruukehikoita, jotka on tarkoitettu omatoimiseen jättipalsamin kitkentään ja kasvijätteen sijoittamiseen jättipalsamin valtaamilla viheralueilla. Keruukehikoihin voi toimittaa ainoastaan jättipalsamia. Keruukehikot sijaitsevat, Sammonlahdessa, Karhuvuoressa ja Tirilässä.

 

Sammonlahti keruukehikko (Kartta) (ID 167273).PNG

Karhuvuori keruukehikko (Kartta) (ID 167274).PNG


Keruukehikot merkitty karttaan vihreällä tähdellä.

Tietoa haitallisista vieraslajeista ja torjunnasta

Kansallisesti tai EU:n alueella haitalliseksi säädettyjen vieraslajien maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästämien on kielletty.

Tietoa haitallisista vieraslajeista kuten jättiputkista, jättipalsamista, kurtturuususta ja komealupiinista löydät sivuston oikeasta reunasta liitteet-osiosta. 

Ilmoita jättipalsamihavainnot Lappeenrannan kaupungin ePalautteen kautta

http://epalvelu.lappeenranta.fi/eFeedback/fi/Project/18-J%C3%A4ttipalsamihavainnot