Etusivu PalvelutYmpäristöElintarvikevalvontaTilapäinen myynti ja tarjoilu
Valitse taso

Tilapäinen elintarvikkeiden myyntiVähäriskisestä elintarvikemyynnistä tai -tarjoilusta ei tarvitse tehdä ilmoitusta silloin, kun toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena. Tällainen toiminta on tyypillisesti satunnaista ja käsiteltävien elintarvikkeiden määrät ovat pieniä kuten esim. elintarvikemyynti koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuus tai urheiluseuran makkaranpaisto paikallisottelussa. Ilmoitus tulee kuitenkin tehdä, mikäli toiminta ei ole vähäriskistä (esim. raakalihavalmisteiden myyminen, sushin valmistaminen ja myynti, kylmäsavustetun, tyhjiöpakatun kalan myynti). Mikäli et ole varma onko toiminta vähäriskistä, ota yhteys terveystarkastajaan.

Ns. tilapäisestä myynnistä voi tiedottaa oheisella e-lomakkeella.

Elintarvikkeita myytäessä ja tarjoiltaessa tulee huomioida mm. säilytyslämpötiloille, myyntiolosuhteille ja pakkausmerkinnöille asetut lainsäädännön vaatimukset. Ruokaviraston ulkomyyntiohjeessa käsitellään elintarvikkeiden säännöllistä ja tilapäistä käsittelyä, myyntiä ja tarjoilua koskevaa lainsäädäntöä ja sen soveltamista ulkotiloissa. Ohje koskee myös ulkomyyntiin verrattavaa toimintaa sisätiloissa, esimerkiksi hedelmien, marjojen ja sienten myyntiä kauppakeskusten käytävillä.

Ammattimainen toiminta

Liikkuvan elintarvikehuoneiston (esim. grillivaunu), toiminnan aloittamisesta tulee tehdä ilmoitus sijaintipaikan elintarvikevalvontaviranomaiselle neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Jos tapahtumaan osallistuvalla elintarvikealan toimijalla on ilmoitettu elintarvikehuoneisto muualla kuin Lappeenrannan seudun valvonta-alueella (Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale tai Taipalsaari), toimijan on tiedotettava toiminnastaan Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen viimeistään neljä arkipäivää ennen tapahtuman alkua. Mikäli tapahtumaan osallistuvalla elintarvikealan toimijalla on ilmoitettu elintarvikehuoneisto Lappeenrannan valvonta-alueella, tiedottamista ei tarvitse tehdä.