Etusivu PalvelutYmpäristöElintarvikevalvontaEpäiletkö elintarvikkeen laatua tai ruokamyrkytystä
Valitse taso

Valitus elintarvikkeen laadusta

Mikäli olet ostanut mielestäsi huonolaatuisen elintarvikkeen, ota yhteyttä tuotteen myyjään tuotteen palauttamiseksi ostopaikkaan. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös terveystarkastajaan. Säilytä tuotteen pakkaus. Mikäli kyseessä on teollisesti valmistettu elintarvike, ota yhteyttä myös terveystarkastajaan. Tuotteen laadun selvittämiseksi tehtävät tutkimukset ovat kuluttajalle maksuttomia.

Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan tarttuva sairautta tai myrkytystä, joka on saatu elintarvikkeen tai talousveden nauttimisen välityksellä. Usein oireena on vatsatauti, johon liittyy oksentelua ja/tai ripulia.

Ruokamyrkytysepidemialla tarkoitetaan tapausta, jossa vähintään kaksi henkilöä on saanut samanlaatuisen sairauden syötyään samaa ruokaa tai juotuaan samaa juomaa, ja missä kyseinen ruoka tai vesi voidaan todeta tartunnan lähteeksi.

Ruokamyrkytystapauksen tullessa terveystarkastajien tietoon aloittaa ruokamyrkytysten selvitystyöryhmä omat tehtävänsä epidemian rajoittamiseksi ja/tai selvittämiseksi. Selvitystyöryhmän edustaja lähettää asiasta välittömästi epäilyilmoituksen ruokamyrkytysepidemioiden raportointitietojärjestelmään. 

Terveystarkastaja selvittää kyseisen paikan hygieenisiä olosuhteita, ottaa tarvittaessa elintarvikenäytteitä epäilyksen alaisista elintarvikkeista ja toimittaa ne tutkittavaksi laboratorioon. Muut ryhmän jäsenet selvittävät mm. henkilökunnan terveydentilaa.

Ruokamyrkytysepäilystä tulee ilmoittaa terveystarkastajalle.