Valitse taso

Alkutuotanto
(maatalous- ja luonnontuotteet)

Alkutuotannon toimijoita ovat
• maitotilat
• hunajantuottajat
• sikalat, kanalat, lihakarjat
• hevostallit
• kasvisten, marjojen ja hedelmien viljelijät
• kalastajat jne.
Kurpitsat.JPG

Alkutuotantoon lasketaan kuuluvaksi elintarvikeriskeiltään vähäinen alkutuotannon tuotteiden myynti suoraan kuluttajalle esim maatilalta tai torilla. Alkutuotantoon kuuluu myös tuotteiden kuljetukset tuotantopaikalta sekä vähäinen kauppakunnostus. Jatkojalostus, kuten juuston tai hillojen valmistus, yrttien kuivaaminen, kalan perkaus tai eläinten teurastaminen ovat elintarvikehuoneistoon tai laitokseen kuuluvaa toimintaa

Alkutuotantopaikasta ilmoittaminen

Hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista on tehtävä ilmoitus alkutuotantopaikasta Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen tästä linkistä löytyvällä lomakkeella. Myös muutoksista, keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava viimeistään muutosten tullessa voimaan. Nämä ilmoitukset voi tehdä vapaamuotoisesti.

 Suppilovahveroita.jpg

Alkutuotantopaikasta ei tarvitse tehdä ilmoitusta, kun kyseessä on

- metsästys ja luonnonvaraisen, nylkemättömän/kynimättömän riistan luovutus suoraan kuluttajalle
- luonnonvaraisten kasvisten ja sienten alkutuotanto ja myynti kuluttajalle (marjojen kerääminen, sienten poimiminen ja niiden myynti suoraan kuluttajalle tai torilla)
- yksityinen henkilö, joka myy tai luovuttaa kasvattamiaan kasviksia tai sieniä ilman elinkeinotoimintatarkoitusta, esimerkiksi kotipuutarhastaan ylimääräiset omenat esim. kauppaan, ravintolaan, vanhainkotiin jne.