Valitse taso

Kuolleet eläimet

Lemmikkieläimet


Kuolleet lemmikkieläimet tulee hävittää ensisijaisesti joko hautaamalla tai tuhkaamalla. Kuolleen lemmikkieläimen voi haudata esimerkiksi omalle pihalleen. Hautaamisesta ei saa aiheutua haittaa ihmisten tai eläinten terveydelle. Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistys ry ylläpitää eläinten hautausmaata. Lisätietoa yhdistyksen hautausmaavastaavan numerosta, p. 050 432 4942, sähköpostitse kasey.hautausmaa@gmail.com tai eläinsuojeluyhdistyksen nettisivuilta.

Kuolleena löytyneestä lemmikkieläimestä kannattaa olla yhteydessä löytöeläinhoitola Tassutarhaan p. 050-3203324 (joka päivä klo 8-20).  Eläimen omistaja voidaan mahdollisesti selvittää tunnistemerkintöjen tai katoamisilmoitusten perusteella. Mikäli omistajaa ei löydy, kuolleen eläimen voi haudata, viedä hyväksytylle kaatopaikalle tai laittaa sekajätteen mukana hyväksytylle kaatopaikalle toimitettavaksi.

Luonnonvaraiset eläimet

Asutulta alueelta kuolleena löydetyt luonnonvaraiset eläimet voidaan haudata tai hävittää tavallisen sekajätteen mukana. Eläimeen tai lintuun ei pidä koskea paljain käsin, vaan se kannattaa kääräistä esimerkiksi muovipussiin tai sanomalehteen. Metsässä tai kauempana asutuksesta löydetyt kuolleet eläimet ja linnut kannattaa jättää löytöpaikalle.

Kuolinsyytutkimuksia kuolleille luonnonvaraisille eläimille tekee Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kuka tahansa eläimen löytänyt henkilö voi lähettää eläimen tutkimukseen. Tutkimukset tehdään Ruokavirastossa maksutta, jolloin lähettäjä maksaa ainoastaan lähetyskulut. Näytteen lähettämisestä kannattaa kuitenkin sopia etukäteen. Mikäli kuolleita eläimiä on runsaasti, on syytä olla yhteydessä kunnaneläinlääkäriin tai valvontaeläinlääkäriin.