Etusivu PalvelutTapahtumatBalettigaalaBalettigaala 2018Kira Hilli lumoaa Balettigaalassa

KIRA HILLI LUMOAA BALETTIGAALASSA

Lappeenrannan Balettigaalassa 2018 kotimaista osaamista edustaa 18-vuotias, Helsingistä kotoisin oleva huipputanssija Kira Hilli. Münchenin Balettiakatemiassa opintonsa juuri päättänyt Hilli hyppäsi tanssin maailmaan jo kolmevuotiaana.

− Pidin pienenä kuulemma joka päivä esityksiä olohuoneessamme, joten minut vietiin Helsingin tanssiopistoon leikkitanssitunneille. 12-vuotiaana sain opettajakseni legendaarisen tanssitaiteilija Maj-Lis Rajalan. Kun menestyin sekä kotimaan että Pohjoismaiden ja Baltian balettikilpailuissa, päätin lähteä hakemaan oppia ulkomailta, Münchenistä.

Kira Hilli Carmen kuvaaja Charles Tandy.JPG

Kuva: Charles Tandy

Hillin matka jatkuu seuraavaksi Amsterdamiin, jossa hän aloittaa työt Hollannin kansallisbaletissa. Tanssija sai työtarjouksia myös muualta Euroopasta.

– Päädyin Hollantiin, sillä heidän nuorisoryhmänsä on tanssimaailmassa lähes instituutio. Hollannin kansallisbalettiin haki yli 600 nuorta tanssijaa, joista noin 100 kutsuttiin koetanssiin. He valitsivat koetanssien perusteella kaksi uutta naistanssijaa, joista minulla on kunnia olla toinen.

Hilli opiskeli Münchenissä klassisen baletin lisäksi muita tanssilajeja, kuten modernia tanssia, kansallis- ja paritansseja sekä historiallisia tansseja. Hän on aiemmin perehtynyt tansseista myös steppiin, afroon ja jazz-tanssiin, mutta baletti on ilmaisunsa ansiosta se rakkain tanssimuoto.

– Ollakseen hyvä ammattitanssija, pitää hallita monia eri tanssilajeja laajasti. Baletti on kuitenkin kaiken perusta. Pidän näyttelemisestä ja baletissa pääsen kertomaan sen keinoin teoksen tarinaa yleisölle.

Baletti on urheilun ja taiteen sekoitus, joka vaatii fysiikan ohella kehon- ja mielenhallintaa. Tanssijoiden tehtävä on saada kaikki askeleet ja liikkeet näyttämään vaivattomilta ja helpoilta. Hillin mukaan suoritus kulminoituu joskus vain minuutteja kestävään esitykseen, jota varten on harjoiteltu kuukausia.

– Yksi tanssin päämääristä on keveyden illuusio. Sen eteen täytyy tehdä valtavasti töitä. Tärkeintä on antaa yleisölle elämys sekä toteuttaa koreografin visio parhaalla mahdollisella tavalla. Liikkeen ja musiikin on oltava yhtä, jotta yleisön on mahdollista kokea teoksen tarina ja päähenkilöiden tunteet yhtä vahvasti kuin vaikkapa elokuvissa.

– Fysiikka on tärkeää, mutta myös henkistä sietokykyä tarvitaan. Suuren yleisön edessä ei voi pelätä epäonnistumista. Jos tekee virheen, se täytyy vain kestää ja jatkaa eteenpäin. Kritiikki on aina läsnä. Palautuminen, uni ja oikea ravinto auttavat. Onneksi minulla on hyvät unenlahjat, tarvittaessa päiväunet onnistuvat vaikka harjoitussalin lattialla.

Kira Hilli kuvaaja Stanislav Belyaevsky.jpg

Kuva: Stanislav Belyaevsky

Balettigaala yksi vuoden kohokohdista

Mallinkin töitä satunnaisesti tekevä Kira Hilli kuvailee itseään hyvin taiteelliseksi ja musikaaliseksi ihmiseksi, jonka vahvuuksiin esiintyjänä kuuluu ilmaisu ja mukautuminen erilaisiin rooleihin.

– Olen omimmillani vahvoissa luonnetulkinnoissa, mutta minusta löytyy myös lyyrinen ja herkkä puoli. Mieluisaksi baletin tyylisuuntaukseksi koen venäläisen Vaganova -tyylin, jossa rintakehän ja yläselän asennot ovat vahvasti mukana liikkeessä. Minusta se tuo liikkeeseen kauneutta.

Suomalainen huipputanssija seuraa monia tanssijoita sosiaalisessa mediassa ja pyrkii ottamaan heiltä sopivia vaikutteita omaan tanssiin ja harjoitteluun. Hilli käy katsomassa silloin tällöin esityksiä muun muassa Saksassa, Hollannissa ja Suomessa.

– Yksi suosikkinumeroistani on Lappeenrannan Balettigaalastakin tuttu Ohad Naharinin Deca Dance, joka on todella hypnoottinen. Pidän lisäksi vanhoista balettiklassikoista, kuten Don Quijotesta ja Le Corsairesta.

Lappeenranta on tullut Hillille tutuksi, sillä hän on käynyt nauttimassa Balettigaalasta ainakin viitenä peräkkäisenä vuotena. Hilli kertoo, että Balettigaala on ollutkin hänelle yksi vuoden kohokohdista.

– Pidän kauniista Lappeenrannasta ja leppoisasta tunnelmasta, hyvistä ravintoloista ja tietysti Saimaan rannoista. Myös kaupunginteatteri on upea.

– Lappeenrantalaiset ovat etuoikeutettuja, kun saavat joka vuosi vieraakseen näin paljon baletin kansainvälisiä tähtiä. Gaalaa matkustetaan katsomaan Lappeenrantaan ympäri Suomen, ja lappeenrantalaisilla se on omassa kotikaupungissa kivenheiton päässä kotoa.

Kira 1.jpg

Kuva: Mirka Kleemola

Lappeenrannassa nähdään temperamenttinen Carmen

Tanssin superlupaus Kira Hilli on todella otettu, että hän pääsee esiintymään tämän vuoden Balettigaalassa. Hän esittää gaalassa variaation Alberto Alonson Carmen Suitesta.

– Variaatio on pienoisbaletin alkukohtauksesta, jossa Carmen tanssii ympärillään oleville sotilaille. Carmen on tarina rakkaudesta ja mustasukkaisuudesta. Luvassa on temperamenttinen, joskaan ei puhtaan klassinen balettinumero. Carmenin harjoituksia ja esityksiä on ollut lähes koko kesän Saksassa, jossa esitin sitä viimeksi tuhatpäiselle yleisölle.

Hilli kiittelee Balettigaalan taiteellista johtajaa Juhani Teräsvuorta jälleen upeasta gaalaohjelmistosta.

– Pääesiintyjä Introdans edustaa eurooppalaista parhaimmistoa. Odotan innolla myös Portugalin tähtitanssijoita Filipa de Castroa ja Carlos Pinillosia.

– Tämän vuoden erityinen suosikkini ohjelmistosta on Korean Universal-baletin tanssijoiden Hyang-gee Hongin ja Konstantin Novoselovin esittämä Don Quijote. Tuo kaksintanssi on yksi suosikkinumeroistani kautta aikojen. Se vaatii valtavasti teknistä virtuositeettia ja sitä tällä parilla varmasti riittää.

Hillin, Introdansin sekä Portugalin ja Korean tähtitanssijoiden lisäksi Balettigaalassa nähdään Viron kansallisbaletin hurmaava Alena Shkatula ja hänen partnerinsa, Brnon baletin ensitanssija Ivan Popov sekä Veronan balettikilpailun voittaja Matilda Ferrari.

Teksti: Sami Soljansaari. Juttu julkaistu Lappeenrannan asukaslehdessä 3/2018