Valitse taso

Liikennevalot Lappeenrannassa

Lappeenrannassa on yhteensä 40 liikennevaloristeystä, joista Vanhan Viipurintien kaksi Vt6 -ramppiristeystä ovat ELY-keskuksen, entisen Tiehallinnon omaisuutta.

Risteysten toimintaa ohjataan ns. ohjauskojeilla, jotka vaihtavat risteyksen ohjelmaa usean kerran päivässä ja muuntavat ohjelman sisällä ajoneuvoilmaisimilta saadun liikennetiedon perusteella esimerkiksi vihreän pituutta ohjelmassa määriteltyyn maksimiaikaan asti.

Liikennevalo (1).jpg

Ohjauskojeet ovat yhteydessä liikennevalojen ohjaus- ja valvontajärjestelmään ja ne ilmoittavat vikatilanteista järjestelmään, josta huolto voi ne omalta tietokoneltaan todeta. Vikatilanteista yleisin on epäkuntoinen lamppu joka on punaisen valon lähteenä. Tällöin järjestelmä ei hyväksy sitä ja koko risteys siirtyy keltavilkulle ja ohjauskoje ilmoittaa viasta järjestelmään.


Ajoneuvoilmaisin (1).jpg
Ajoneuvoilmaisimet ovat yleensä asfalttiin sahattuun uraan upotettua kaapelilenkkiä, joka on yhteydessä ohjauskojeeseen. Ilmaisu perustuu sähkömagneettiseen ilmiöön, kun metalliesine käy silmukan päällä ja syntyy pieni sähkövirta joka rekisteröidään autona. Silmukkailmaisimista kauimmaiset ovat yleensä noin 100-120 metrin päässä risteyksestä, esim suojatiestä, toiset noin 45 metrin ja yhdet välittömästi ennen suojatietä tai pysäytysviivaa ja ns. pääopastinta. Muina ilmaisintyyppeinä voidaan käyttää infrapuna- tai tutkailmasinta ja jalankulkijoille on usein painonapit. Pyöräilyreiteillä on parissa paikassa silmukat ja tutkat. Näkövammaisten ääniopasteiden äänenvoimakkuutta voidaan säädellä automaattisesti liikennemelun mukaan.