Valitse taso

Tehtävät

Näyttelyihin ja museoihin liittyvät tehtävät löytyvät tältä sivulta, oikeasta laidasta tulostettavina liitteinä. Osa tehtävistä on museoiden yhteisiä. Lappeenrannan taidemuseolla on omat tehtävät. Etelä-Karjalan museolle ei ole tällä hetkellä omia tehtäviä, koska vanha perusnäyttely Rajalla - Kolme karjalaista kaupunkia suljettiin tammikuun 2020 alussa. Nuorempien kanssa tehtäviä voi käydä läpi keskustellen, jolloin tehtävämoniste on vain opettajalla apuvälineenä. Sivustolle lisätään uusia tehtäviä.

Koulutehtäviä museossa Lappeenrannassa


Lappeenrannan taidemuseon tehtävät

Taidemuseon tehtävissä on tarkoitus tutustua taideteoksiin, tutkia eri tekniikoita ja pohtia taideteosten synnyttämiä tunteita ja ajatuksia. Osa tehtävistä on tarkoitettu yksin mietittäviksi, osa taas perustuu keskusteluun ja mielipiteiden vaihtoon. Opettajan on hyvä käydä tehtävät läpi etukäteen ja miettiä, puretaanko tehtävät museossa vai koulussa - keskustelulle ja kommenteille on syytä varata tarpeeksi aikaa. Tehtäviä voi soveltaa eri-ikäisille koululaisille ja eri näyttelyihin sopiviksi, samoin eri oppiaineisiin on omat tehtävät.

Näyttelyyn tutustuminen 1 ja 2 sopivat kaikenikäisille, erityisesti alakoululaisille. Minun muotokuvani sopii näyttelyyn, jossa on esillä muotokuvia, esim. Ihminen piirtää ihmistä. Tekniikat tutuiksi sopii yläkoululaisille ja lukiolaisille, jotka ovat koulussa perehtyneet erilaisiin tekniikoihin. Keskustelua taiteesta on myös yläkoululaisille ja lukiolaisille tarkoitettu pohdiskeleva ja jopa hieman filosofinen tehtävä.

Wolkoffin talomuseon tehtävät

Tutustumiskäynti Wolkoffin talomuseoon soveltuu sekä historian että uskonnon opetukseen. Wolkoffin talomuseoon liittyy ennakkoteksti ja tehtäviä. Tekstissä kerrotaan lyhyesti talon historiasta ja Wolkoffin suvusta. Opettaja voi lukea tekstin oppilaille ennen museovierailua ja vanhemmat oppilaat voivat tutustua siihen itsenäisesti. Tehtäviin voi tutustua ennen käyntiä ja täyttää ne joko itsenäisesti, ryhmissä tai opettajan johdolla käynnin jälkeen. Museoon tutustuminen tapahtuu oppaan johdolla. Yksi oppilas tai edes opettaja ei voi millään muistaa kaikkea mitä kerrotaan, mutta yhdessä näitä tarinoita voidaan muistella. Tehtävät liittyvät ortodoksisuuteen (yläkoulu), Wolkoffin sukuun ja itse rakennukseen (ala- ja yläkoulu).

Museoiden yhteiset tehtävät

Museokokemukseni, Äidinkielen tehtävä ja Kuvaamataidon tehtävä soveltuvat kaikkiin museoihin ja kaikkiin näyttelyihin. Museokokemukseni sopii kaiken ikäisille, mutta Äidinkielen ja Kuvaamataidon tehtävät soveltuvat parhaiten yläkoululaisille.

Verkkonäyttelyihin liittyvät tehtävät

Museoiden internetsivuilta löytyviä verkkonäyttelyitä voivat opettajat ja oppilaat käyttää tietolähteenä niin oppitunteja kuin esitelmiä tai kirjoitelmia valmistellessaan. Parhaiten opetukseen soveltuvat sivut on merkitty Muusa tai Piinalle suosittelee -merkeillä.

Piinalle-paa.jpgPaluu Museot lapsille -etusivulle Muusa-paa2.jpg

 aikamatka kannakselle b.jpg

Aikamatka Kannakselle

Millainen Karjalankannas oli sata vuotta sitten? Avojaloin-näyttelyyn liittyvä Aikamatka Kannakselle -verkkonäyttely sisältää tietoa Kannaksen alueesta ja tehtäviä koululaisille.

 

Lappeenrannan taidemuseon tehtävät
Wolkoffin talomuseon tehtävät
Ennakkoteksti (288,6 kB)
Ortodoksisuus (37,8 kB)
Wolkoffin suku (37,8 kB)
Wolkoffin talo (37,8 kB)