Valitse taso

Onnistunut museovierailu

 
Piinalle ja Muusa ovat tottuneet liikkumaan museossa ja tietävät, miten siellä pitää käyttäytyä. Tutustumalla seuraaviin ohjeisiin sinäkin opit, miten museokäynnistäsi tulee onnistunut ja mukava kokemus.

 

1. Laukut, reput ja ulkovaatteet jätetään naulakkoon

03.jpg

Laukut, reput ja ulkovaatteet on hyvä jättää eteisen naulakkoon. Taidemuseossa on museovieraiden käytössä myös lukolliset kaapit. Suuret reput ja laukut ovat näyttelysaleissa vain haitaksi, ja ne voivat vahingossa osua teoksiin. Jos näyttelytiloissa tehdään kirjallisia tehtäviä tai piirretään, käytetään aina museolta saatavia kirjoitusalustoja.

2. Museossa saa puhua, mutta ei metelöidä 

Piinalle ja Muusa taiteeseen perehtymässä Lappeenrannassa

Museoissa on usein esillä teoksia ja esineitä, jotka hämmästyttävät, ihastuttavat, vihastuttavat tai aiheuttavat muuten vain paljon kysymyksiä. Museossa on aivan luvallista ja jopa toivottavaa puhua, keskustella, kysellä ja ihmetellä! Kuiskaaminen ei ole tarpeen, mutta malta kuunnella muidenkin kommentteja ja mielipiteitä. On kohteliasta antaa jokaiselle tilaa katsella ja kuunnella rauhassa.

3. Esineisiin ja teoksiin ei saa koskea 

Ei Piinalle, ei kosketa!

Näyttelyissä on usein esineitä ja teoksia, joita tekisi mieli koskea. Teosten, kehysten tai jalustojen koskettaminen voi kuitenkin rikkoa esineen tai jättää siihen jälkiä, siksi niihin ei saa koskea. Jos jossakin näyttelyssä on esillä kosketeltavia teoksia, opasteet ja oppaat kertovat siitä erikseen.

4. Käyttäydy rauhallisesti ja ota toisetkin kävijät huomioon 

'Katsellaan rauhassa', tuumaa Piinalle.

Piinalle on usein hieman kömpelö, mutta museoissa sekin osaa liikkua rauhallisesti ja varovasti teoksiin ja muihin museovieraisiin törmäilemättä. Jos museossa on paljon ihmisiä yhtä aikaa, eivät kaikki voi katsoa samaa teosta yhtä aikaa. Odota rauhassa omaa vuoroasi tai kiertele katsomassa muita teoksia! Kännykkäpuhelut ehdit hoitaa museovierailun jälkeen, samoin eväiden syönnin.

Museon säännöt on tehty turvallisen ja mukavan museokäynnin takaamiseksi kaikille kävijöille. Museon tehtävä on saattaa taide kaikkien ulottuville, mutta myös huolehtia siitä, että esillä olevat taideteokset säilyvät tulevaisuuteen.