Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaMuseotNäyttelytRajalla - Kolme karjalaista kaupunkia -perusnäyttely
Palvelut
Valitse taso

Rajalla - Kolme karjalaista kaupunkia -perusnäyttely

Etelä-Karjalan museo, Kristiinankatu 15

Etelä-Karjalan museon perusnäyttely on ollut esillä vuodesta 2006 lähtien. Kolme karjalaista kaupunkia kertoo Lappeenrannasta, Viipurista ja Käkisalmesta. Etelä-Karjalan museon kokoelmat käsittävät näiden kolmen kaupungin esineistöä ja kokoelmapolitiikka kattaa juuri nämä alueet, Viipurin ja Käkisalmen ajalta ennen sotia ja Lappeenrannan tähän päivään saakka.

Näyttely käsittelee kustakin kaupungista sen keskeisiä vaiheita, jotka ovat usein tuttuja myös kahdessa muussa kaupungissa, sillä kaupunkien vaiheet muistuttavat monessa suhteessa toisiaan. Niiden historiaan on vaikuttanut sijainti rajalla sekä raja-alueille tyypillinen monikulttuurisuus. Näyttelyssä kaupunkien vaiheista kerrotaan tekstien, kuvien, karttojen, piirustusten ja esineiden sekä ääninauhojen ja videoiden avulla. Tarkoituksena on, että jokainen kävijä löytäisi sieltä jotakin sellaista, mikä saa aikaan tuttuuden tunteen. Jokin esine tai valokuva voi tuoda mieleen jonkin oman lapsuuden tai aikuisuuden tapahtuman tai tunnelman. Me olemme kaikki eläneet omaa historiaamme ja eilinen on jo tänä päivänä historiaa, joten asiat tuodaan esille tähän päivään saakka.

Kolmea kaupunkia esitteleviä filmejä voi katsella museon pienoisteatterissa. Lisätietoa filmeistä löytyy

Lapsille ja koululaisille

Koululaisryhmille museo tarjoaa opetusmateriaalia. Perusnäyttelyyn on laadittu esiopetuksen, ala- ja yläkoulujen ja lukioiden ryhmille omat tehtävä- ja kysymyslomakkeet, joita ryhmän ohjaaja voi käyttää suoraan tai muokata niistä omille oppilailleen sopivimman kokonaisuuden. Tehtävät löytyvät Opettajille ja ohjaajille -osion Tehtävät-sivulta.

Pienimpien museovieraiden suosiossa on lasten leikkilotja ”Pekka”. Kesällä 2006 järjestetyn nimikilpailun voittajaehdotuksen innoittajana oli vuosina 1872-1953 elänyt taipalsaarelainen lotjamestari Pekka Väkevä. ”Pekan” kannella voi leikkiä lotjan kapteenia tai vaikka kahvilan emäntää. Leikkinurkkauksesta löytyy myös piirustusvälineitä sekä luettavaa.

Pekka lotja – Kopio.JPG

Lpr vaakuna villimies – Kopio.jpg

ekm, matkailu.jpg

ekm, perusnäyttely, rinkeli.jpg

Viipurin vaakuna.jpg

ekm, Viipuri-interiööri sp.jpg

ekm, perusnäyttely, viipuri.jpg

vaakuna_käkisalmi-vaalennettu – Kopio.jpg