Valitse taso
Tuura Säde-eläin 2020.JPG

Kristiina (Tikke) Tuura, Säde-eläin, 2020, yksityiskohta.

 

Nytkäys

29.2. – 10.5.2020

Lappeenrannan taidemuseo

Nytkäys-näyttely on havaitsemista, havahtumista, kokemista, kokeilemista, katsomista, osallistumista, tuntemista ja tietysti myös paljon muuta. Monet näyttelyn teokset ovat samanaikaisesti hauskoja ja ajatuksia herättäviä. Teokset voivat herättää myös muistoja tai jopa makuja.

Nytkäys-näyttely kommentoi monin tavoin ympäröivää maailmaa ja sen tilaa. Se myös haastaa näyttelyvieraita astumaan sisään, osallistumaan, pelaamaan ja leikkimään. Esillä on erilaisia installaatioita, korutaidetta, tekstiilitaidetta, veistoksia, videoita, ääntä ja sarjakuvaa. Monien teosten kohdalla rajat esimerkiksi tekstiilitaiteen tai korutaiteen ja perinteisen kuvataiteen välillä voi hämärtyä. Toisen teoksen kohdalla veistoksen ja huonekalun välinen raja hämärtyy – tai veistoksen voi ajatella kommentoivan huonekalumuotoilua. Yhden videoteoksen äänimaailma rakentuu uhanalaisten kasvien sähkökenttien muutoksista mikrovolttisensoreilla kerätylle biodatalle. Osassa teoksia, yleisö on osallistunut niiden valmistukseen. 

Näyttely leviää myös kaupungille. Kaupungin julkisille veistoksille on valmistettu mittatilaustyönä erilaisia asusteita lappeenrantalaisen korutaiteilija Maria Nuutisen ohjauksella Lappeenrannan steinerkoulun, Kristillisen koulun ja Saimaan ammattiopisto Sampon käsi- ja taideteollisuus sekä ohjausalan oppilaiden ja opettajien toimesta.

Nytkäys-näyttely on osallistavuudellaan jatkoa Lappeenrannan taidemuseossa vuosien 2012–2013 vaihteessa järjestetylle Muisku! -näyttelylle.

Nytkäys-näyttelyn taiteilijat ovat Maiju Ahlgrén, Komugi Ando, Kalle Hamm, Viivi Kiiskinen, Ninni Luhtasaari, Sanna Majander, Maria Nuutinen, Leena Pukki, Teemu Salonen, Aiju Salmén-Salminen, Maria Stereo, Anna Rikkinen, Kristiina (Tikke) Tuura ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

 

 

 

Rikkinen_Raw Currants.JPG 

 

Anna Rikkinen, Raakoja herukoita, 2019. Kuva: Juhani Rikkinen.

 

Hamm Rikas Rakas.jpg 

Kalle Hamm, piirros sarjasta Rikas, rakas, köyhä haram, 2018–19.

 

1_Peltipoliisi ja Saipa-lapanen_kuva Maria Nuutinen.jpg 

Maria Nuutinen, Peltipoliisi ja Saipa-lapanen (vaatetettu Antti Niemisen Peltipoliisi-veistos), 2020.

 

Luhtasaari yksityiskohta.jpg 

Ninni Luhtasaari, Kaikki mitä valo koskettaa, 2020, yksityiskohta.

hajottajien syndikaatti leena pukki 1.png

Leena Pukki, Hajottajien syndikaatti, 2020, stillkuva videosta.