Perheliikunta
Tällä sivulla jaamme helposti toteutettavia vinkkejä ja ideoita perheiden yhteisiin liikuntahetkiin lähiympäristössä.
Talvisia leikkejä lähiympäristössä
Etelä-Karjalassa vietettiin Eräviikkoa (22.2.-28.2.) eli paikallisen luontotiedon ja -taitojen teemaviikkoa. Hiihtoloman kynnyksellä vietetyn viikon teemoja olivat erätaidot, eteläkarjalainen luonto, luontoliikunta sekä perinteet.
Vipinää ja kipinää -perheliikuntahankkeen metsäiseen teemaan sopivia vinkkejä omassa lähiympäristössä toteutettavaksi tekemiseksi perheen kanssa löydät alta.
Temppurata
Tehkää omasta pihasta löytyvistä materiaaleista rata, jota kierrätte yhdessä eri tavoin liikkuen. Rata voi sisältää esimerkiksi oksan yli hyppäämisen, kiven päällä tasapainottelun, puiden välissä pujottelun, lumisen kuperkeikan, oksaan kurkottamisen tai lumipallon heittämisen seinään. Radan voi suunnitella itse omaan pihaan sopivaksi lasten kanssa yhdessä ideoiden. Temppuradan jälkeen voitte nauttia yhdessä ulkona lämpimästä kaakaosta ja eväistä.
Maja metsänpeikolle
Tehkää omalle pihalle maja metsänpeikolle, joka voi käydä luonanne vierailulla. Peikko tarvitsee pienen ja suojaisan majan, jossa se mahtuu köllöttelemään. Majan pohjalle voitte tehdä peikolle havunneulasista pedin. Voitte jättää peikolle majaan käpyjä syötäväksi ja käydä seuraavana päivänä tarkistamassa, onko peikko vieraillut majassa. Kenties peikko tuo metsästä vastalahjaksi jonkin yllätyksen. Peikkoa voi ruokkia useamminkin ja tarkkailla löytyykö lumesta peikon jälkiä.
Talviseikkailu
Omasta pihasta voi löytää vaikka mitä kiinnostavaa talvella. Lähtekää perheen kanssa seikkailemaan kotiovesta talven ihmemaahan. Seikkailijat voivat kulkea hiljaa hiipien, hyppien ja ryömien salaperäisesti puiden ali ja kivien yli. Seuratkaa mahdollisia eläinten jälkiä. Onko lumessa kävellyt lintu tai onko kenties jänis loikkinut pihan poikki? Pilkistääkö lumen alta kasveja? Kuinka monta puuta pihalla on? Minkälaisia ääniä pihalla kuuluu, kenties linnunlaulua? Onko hanki upottavaa ja minkälaisen lumienkelin siihen saa tehtyä? Voitte kuvata yhdessä asioita, jotka teidän mielestänne ovat kauniita tai mielenkiintoisia. Linkistä löytyy lisää vinkkejä talvisen luonnon tutkimiseen sekä paljon erilaisia leikkejä ja tarinoita luonnosta.
talventaikaa
Aarrejahti
Ottakaa jokaiselle oma kori tai astia ja lähtekää luontoseikkailulle omaan pihaan. Kerätkää perheen kanssa yhdessä upeita aarteita, joita pihaltanne löytyy. Aarteita voivat olla kävyt, kepit, kivet, jääpuikot tai vaikka kaarnat. Kun aarrejahti on valmis, voitte koota aarteista taideteoksen lumeen tai tutkia luonnonkappaleita sisällä lisää. Voitte käyttää tutkimuksissa apuna esimerkiksi suurennuslasia. Aarrejahtia kannattaa tehdä myös kesällä, jolloin löydätte varmasti paljon aivan erilaisia aarteita ja tutkittavaa.
Seikkailudiplomi ja Liikuntadiplomi
Vipinää ja kipinää -perheliikuntahankkeen tarkoituksena on ollut lisätä perheiden yhteistä liikkumista ja tarjota matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia ja -kokeiluja lappeenrantalaisille lapsiperheille. Ota liikuntaideat perheenne käyttöön!
Seikkailudiplomi
Seikkailudiplomi on alle kouluikäisten liikunnallinen ja iloisesti kuvitettu tehtävämateriaali, jota voivat käyttää niin perheet kuin varhaiskasvattajatkin.
Seikkailudiplomi on riemukas tapa tutustua liikuntaan monipuolisesti. Liikunnallista tekemistä on luvassa ympäri vuoden. Seikkailkaa syksyllä metsässä, laskekaa talvella mäkeä ja rakentakaa lumesta, tutkikaa luontoa keväisellä lintu- ja ötökkäretkellä sekä nauttikaa kesällä rantaleikeistä. Pallotelkaa, taituroikaa, temppuilkaa sekä rentoutukaa. Seikkailudiplomin parissa pääsette tutustumaan uusiin lajeihin. Iloa seikkailudiplomin suorittamiseen!

Materiaaleja on kaksi: 5-6-vuotiaille taitotassuille ja alle 5-vuotiaille pikkutassuille. Voitte tulostaa valmiit materiaalit ja aloittaa seikkailukorttien tekemisen heti. Seikkailukortteja on neljä: yksi jokaiselle vuodenajalle. Jokaisessa seikkailukortissa on noin kymmenen tehtävää.
Seikkailudiplomin paikalliset eli villikortti -tehtävät on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä lappeenrantalaisten urheiluseurojen, liikunta-alan toimijoiden sekä kaupungin kanssa. Villikortti on keskeinen osa diplomia, sillä se yhdistää paikalliset liikunta-alan toimijat ja diplomin suorittajat. Mikä tahansa kunta voi kerätä oman villikortti -osion ja liittää sen Seikkailudiplomiin.
Voitte tulostaa valmiit materiaalit ja aloittaa seikkailukorttien tekemisen heti:
PIKKUTASSUT Seikkailudiplomi
TAITOTASSUT Seikkailudiplomi
jälkitarrat NORPPA
jälkitarrat KETTU
jälkitarrat JÄNIS
jälkitarrat HIRVI
jälkitarrat SUSI
Diplomipohjat valmiille Pikkutassuille ja Taitotassuille:
DIPLOMI Pikkutassulle
DIPLOMI Taitotassulle
Liikuntadiplomi
Liikuntadiplomi on riemukas tapa tutustua liikuntaan monipuolisesti. Se tarjoaa lapsille liikunnallisia elämyksiä, haastaa kokeilemaan uusia lajeja ja kehittää liikuntataitoja. Liikunnallista tekemistä on luvassa ympäri vuoden. Uuden oppiminen ja liikkuminen yhdessä toisten kanssa tekevät tulevasta diplomivuodesta mielenkiintoisen. Tsemppiä Liikuntadiplomin suorittamiseen!

Diplomin tekemisen voi aloittaa heti. Aikaa diplomin suorittamiseen on lukuvuoden loppuun saakka.
Liikuntadiplomeja on kolme:
- Pronssidiplomi
- Hopeadiplomi
- Kultadiplomi.
Pienten koululaisten on hyvä aloittaa pronssidiplomista. Hopeadiplomin tehtävät kehittävät taitoja edelleen, mutta vaativat enemmän harjoittelua. Kultadiplomin suorittajalta vaaditaan sisukkuutta ja päättäväisyyttä.
Liikuntadiplomin voi ladata tai tulostaa alla olevista linkeistä. Diplomivihkosta löytyvät ohjeet sekä kahdeksan tehtäväkorttia. Aikuinen kuittaa tehtävät tehdyksi. Palauta diplomi opettajalle, kun kaikki tehtävät on suoritettu. Diplomin suorittajat palkitaan lukukauden päätteeksi liikuntadiplomilla.
Liikuntadiplomitehtävät:
Liikuntadiplomi pronssi
Liikuntadiplomi hopea
Liikuntadiplomi kulta
Diplomipohjat:
Diplomipohja pronssi
Liikuntadiplomi hopea
Liikuntadiplomi kulta
Metsäseikkailuja ja lähiliikuntaa
Lappeenrannan monipuolinen luonto ja eri liikuntapaikat tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn ja ulkoiluun. Valitkaa yhdessä perheen kanssa teille sopiva retki- tai kuntopolku ja lähtekää retkelle luontoon.
Retkeily- ja kuntopolut Lappeenrannassa
Päiväretkipaikkoja lapsiperheille
Alla luontoon sopivia seikkailuja ja leikkejä.
Leikitään Metsäninjoja!

Lähde: http://www.metsaemo.fi/
Möllön talvipolku
Möllö Pöötisen talvipolku sisältää perheille omatoimisesti kierrettäviä rastitehtäviä luonnossa. Möllön talvipolulle on hyvä ottaa mukaan kännykkä, jolla voi lukea QR-koodeja ja illalla kulkiessa myös taskulamppu. Iloa ja seikkailumieltä koko perheelle! Lataa materiaalit ja ohjeet:
Tervetuloa polulle
1.rasti
2. rasti
3. rasti
4. rasti
5. rasti
Luontoliikunta-bingo
Kerätkää kortissa olevia luontoliikunta-aktiviteetteja läpi vuoden. Luontoliikunta-bingo on Luontoliikkujat-hankkeen kampanja, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä ulkoilemaan ja kokeilemaan matalan kynnyksen luontoliikuntalajeja. Luontoliikunta sopii kaikille!

Kortti tulostettavassa muodossa täältä.
Lähde: allergia.fi
Luontobingo
Etsikää yhdessä ruudukossa olevia asioita luonnosta. Kun löydätte jotakin, merkitkää se ruudukkoon. Saatuanne viiden suoran vaaka- tai pystysuunnassa tai vinottain, huutakaa yhdessä: BINGO! Voitte myös sopia, että bingon saa vasta, kun kaikki ruudukon asiat ovat löytyneet.

Luontobingo tulostettavassa muodossa täältä.
Luontobingo toimii mainiosti myös talvella, voit tulostaa pohjan täältä.
Mobiilisuunnistus
Etelä-Karjalassa voi harrastaa omatoimisesti mobiilisuunnistusta nykytekniikan avulla. Aktiviteetti sopii hyvin lapsiperheiden yhteiseksi aktiviteetiksi. Maakunnassamme on yhteensä 17 mobiilisuunnistusrataa. Kaikille maksuttoman mobiilisovelluksen, MOBO-sovelluksen, voi ladata älypuhelimeen. Sovellus näyttää kunkin radan kartan. Ohjeet MOBO-sovelluksen käyttöönottoon: www.mobo.suunnistus.fi

Etelä-Karjalan Mobo-radat:
Parikkala Harjulinna
Rautjärvi Simpele
Imatra Hossukka
Joutseno Ahvenlampi ja Koulukeskus
Lappeenranta Nuijamaa, Kasukkala, Simola, Rakuunamäki, Ylämaan koulu
Luumäki Jurvala ja Taavetti
Lemi Kuukanniemi
Savitaiaple Petynkangas
Taipalsaari Röytty ja Saimaanharju
Pyöräilymittari
Pyöräilymittarin avulla voi innostaa lasta harjoittelemaan ja lapsi huomaa itsekin edistymisen ruutuja ruksiessa. Pienelle pyöräilijälle riittää harjoituskertojen merkitseminen ja isomman kanssa voi sopia vaikka 1 km/ruutu. Lapsen kanssa voi sopia yhdessä välipalkintoja, jotta innostus pysyy yllä. Joskus taito ei syystä tai toisesta kehity, jolloin on hyvä ottaa askel taaksepäin ja antaa taidon hautua. Voi olla, että muutaman viikon kuluttua tai seuraavana kesänä pyöräily onnistuukin lähes itsestään!

Tulostettava pyöräilymittari täältä.
Pyöräilyvideoihin täältä.
Lähde: neuvokasperhe.fi
Noppapeli metsässä

Metsä-challenge eli noppapeli metsässä:
Voitte käyttää valmista noppaa (lainaa lautapelistä), askarrella oman nopan maitopurkista tai käyttää nopan sijaan purkkiin laitettuja, 1-6 numeroituja paperilappuja. Tässä esimerkkikuvassa on varsin helpot tehtävät. Kannustamme keksimään porukallenne omanlaiset, teille sopivat haasteet.
Lähde ja lisää ulkoiluvinkkejä: suomenlatu.fi
Liikettä kotona ja missä vain
Hyvän mielen liikuntapassi
Lasten liikuntapassi on päiväkoti-ikäisille suunnattu leikkimielinen, jokaisen perheen arkeen soveltuva lapsen mielen hyvinvointia ja liikunnallisuutta kehittävä kannustin. Liikkumisella on tärkeä merkitys lapsen kasvulle ja kehitykselle. Monipuolinen liikunta tukee lapsen oppimista ja kehollista ilmaisua ja lisää samalla lapsen mielen hyvinvointia.

Hyvän mielen liikuntapassi
Liikkujan kunniakirja
Lähde: mieli.fi
Olohuonesirkus
Kotonakin voi liikkua ja pitää hauskaa! Olohuonesirkus on sarja erilaisia liikkeitä, joita voi tehdä yhdessä lapsen iän ja taidot huomioiden. Ilo ja yhteinen tekeminen on parasta. Mukaan vauhdikkaaseen menoon ja videoihin pääset tästä.

Lähde: neuvokasperhe.fi
Miljoonan askeleen perhehaaste
Miljoonan askeleen perhehaasteessa lähdemme yhdessä koko perheen voimin keräämään miljoonaa käveltyä askelta kuukaudessa! Haaste on leikkimielinen ja jokainen osallistuu oman kuntonsa ja tarmonsa puitteissa. Tavoitteena kuitenkin, että jokainen osallistuva perheenjäsen kävelee reippaasti viikkojen aikana. Suosittelemme ulkoliikuntaa ja luontokävelyjä. Kipeänä ei kävelyhaasteeseen tule osallistua.

Askelkortti tulostettavassa muodossa täältä.
Lähde: meijanpolku.fi