Etusivu PalvelutKulttuuri ja liikuntaLasten, nuorten ja perheiden liikunta
Valitse taso
Hauskaa ja iloista liikuntaa

Lasten, nuorten ja perheiden liikunta 

Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimi tarjoaa lapsia, nuoria ja perheitä liikuttavaa matalan kynnyksen tekemistä ja tapahtumia. Keväällä 2021 innostamme erityisesti omatoimiseen tekemiseen ja ulkona liikkumiseen tapahtumien ja sisätila-aktiviteettien ollessa tauolla toistaiseksi.

Lappeenrannan kaupungin liikuntatilojen ja palvelujen muutokset jatkuvat maaliskuun loppuun asti

Vinkkejä liikkuvaan tekemiseen:

Perheen yhteistä liikkuvaa tekemistä 

Liikuntapaikkojen kunnossapitotilanne 

Vinkkejä nuorten liikkumiseen  

Pääkirjastosta voi nyt lainata lumikenkiä

    

Suosittelemiamme talviretkikohteita

 

Lappeenrannasta ja sen lähiympäristöstä löytyy runsaasti talvisia päiväretkikohteita kaiken ikäisille retkeilijöille. Varustautukaa retkeen säänmukaisella, lämpimällä vaatetuksella ja eväillä niin retki voi alkaa! Muistathan myös korjata roskasi luonnosta, noudattaa ajantasaisia koronasuosituksia myös luonnossa liikkuessasi ja tarkistaa tarvittaessa ajankohtaisen jääturvallisuustilanteen.

 

Talviretkikohteiden esittely on osa Etelä-Karjalan Eräviikkoa (22.2.-28.2.) eli paikallisen luontotiedon ja -taitojen teemaviikkoa, jota vietettiin ahkerasti kouluissa ja päiväkodeissa. Hiihtoloman kynnyksellä vietetyn viikon teemoja olivat erätaidot, eteläkarjalainen luonto, luontoliikunta sekä perinteet. 

 

Ajankohtaisia katsauksia jäätilanteesta: jäätilanne

 

 

Eräkohteet kartta (1).png

Kuva: kartta Eräviikon retkeilykohteista

 

Hämmäauteensuo

 

Hämmäauteensuo.jpg

Kuva: Hämmäauteensuo, Liikunta yhdistää -hanke, Satu Jaatinen

 

Hämmäauteensuo on mukava koko perheen retkipaikka myös talvisin. Hämmäauteensuolla kulkee pitkospuut, joita pitkin pääsee laavulle. Laavulta löytyy polttopuita, nuotiopaikka sekä katos. Reitin kokonaismatka on noin kaksi kilometriä. Auton voi pysäköideä reitin alussa sijaitsevalle pysäköintipaikalle. Laavun ylläpidosta vastaa Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö.

 

Lähtöpaikka: Vanha Viipurintie 661, Lappeenranta

 

Linkki: Lisätietoa Hämmäauteensuosta

 

Alajoen retkeilyreitti

 

Alajoen retkeilyreitti.jpg

Kuva: Tuhkakankaanlaavu, Vipinää ja kipinää, Emilia Ketvell

 

Alajoen retkeilyreittiä pitkin matka Tuhkakankaanlaavulle ja takaisin on noin kolme kilometriä. Reitin varrelta löytyy tauluja, jotka kertovat alueen linnuista ja kasveista. Alajoella on kaksi reittivaihtoehtoa, joista talvella yläreitti on varmempi valinta perheille.Auton voi pysäköidä Korpelantien varteen, josta kävelyreitti alkaa. Retkeilyreitin huollosta vastaa Myötävirtaan ry.

 

Lähtöpaikka: Korpelantie 157, Lappeenranta

 

Linkki: Lisätietoa Alajoen retkeilyreitistä

 

Mikonsaari

 

Mikonsaari.jpg

Kuva: Mikonsaaren luontoa, Vipinää ja kipinää, Emilia Purhonen

 

Mikonsaaren luontopolku on kokonaisuudessaan noin 2,5km pitkä. Reittiä on mahdollista oikoa, jos koko polkua ei haluta kiertää. Helppokulkuinen luontopolku mutkittelee pitkin rantoja ja polun kahdeksan rastia kertovat niin luonnosta kuin alueen historiasta. Mikonsaaren luonopolun varrella sijaitsee laavu sekä tulipaikka, joilta avautuu upea järvimaisema. Reitti lähtee Mikonsaarentien varrelta pysäköintipaikalta.

 

Lähtöpaikka: Mikonsaarentie 361, Lappeenranta

 

Linkki: Lisätietoa Mikonsaaren retkeilyreitistä

 

Kuivaketveleen Linnavuori

 

Kuivaketveleen linnavuori.jpg

Kuva: Kuivaketveleen Linnavuoren kallioleikkaus

 

Kuivaketveleen Linnavuori on noin 600m pitkä, 80-100m leveä ja parhaimmillaan 20m korkea rapakivisydämellä varustettu kalliodrumliini. Kuivaketveleen Linnavuoren parkkipaikan takaa johtaa jyrkät rappuset Linnavuoren laelle lähelle näköalapaikan katselulavaa. Retkieväitä voi nautiskella mahtavalla maisemapaikalla. Katselulavalta lähtee polkuja kohti Linnavuoren loivaa eteläosaa, mistä löytyy hirsivarustusten perustuksena olleen kivivallin jäännökset. Linnavuoren portaiden lähtöpaikalle pääsee autolla.

Lähtöpaikka: Linnavuorentie 45, Taipalsaari

Linkki: Lisätietoa Linnavuoresta

Pöyhiänniemen laavu

 

Pöyhiänniemen laavu.jpg

Kuva: Pöyhiänniemen laavu, Vipinää ja kipinää, Jenna Backman

 

Pöyhiänniemen laavu sijaitsee Joutsenossa aivan niemen kärjessä. Helppokulkuista luontopolkua ympäröivät kauniit rantamaisemat, edestakainen matka laavulle on noin kaksi kilometriä. Laavulle pääsee talvella myös jäällä kulkevaa hiihtolatua pitkin. Auton voi pysäköidä Joutsenon venesatamaan Poijutien päätyyn, josta luontopolku ja hiihtolatu kohti laavua lähtevät. Laavua ylläpitää Punnanlahti-Pöyhiänniemen kyläyhdistys ry.

 

Lähtöpaikka: Likosenlahden venesatama, Poijutie, Joutseno

Karhusaaren laavu

Karhusaarenlaavu.jpg

Kuva: Karhusaari, Liikunta yhdistää -hanke, Satu Jaatinen

Karhusaari on mukava retkeilypaikka niin perheen pienimmille kuin isommillekin lapsille. Talvisin Karhusaareen pääsee kävellen jäätä pitkin Lappeenrannan satamasta, jolloin helppokulkuinen reitti edestakaisin on noin kaksi kilometriä. Karhusaaresta löytyy iso laavu ja nuotiopaikka. Auton voi pysäköidä sataman parkkipaikoille. Tarkastathan ajantasaisen jääturvallisuustilanteen ennen retkeä. Retkeilypaikan ylläpidosta vastaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

Lähtöpaikka: Lappeenrannan satama

Linkki: Lisätietoa Karhusaaren laavusta

Ruohosaaren laavu

Ruohosaaren laavu.jpg

Kuva: Ruohosaaren laavu, Vipinää ja kpinää, Emilia Ketvell

Ruohosaaren laavu on mukava talvinen retkipaikka koko perheelle. Ruohosaari sijaitsee Piensaimaan puolella, jonne pääsee talvisin kävellen jäätä pitkin. Helppokulkuinen reitti laavulle lähtee yliopiston rannasta, josta edestakaista matkaa kertyy noin kaksi kilometriä. Kallioisella laavulla pääsee nauttimaan eväistä ja upeista maisemista. Tarkastathan ajankohtaisen jääturvallisuustilanteen ennen retkeä. Laavun ylläpidosta vastaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ja Saimaan Latu.

Lähtöpaikka: Teknillisen yliopiston ranta, Skinnarila, Lappeenranta

Linkki: Lisätietoa Ruohosaaren laavusta

Karhusjärven laavu

 

Karhusjärven laavu.jpg

Kuva: Karhusjärven laavu, Henri Kekkonen

 

Karhusjärven rannalla sijaitsee Saimaan Ladun maja, jonka pihapiiristä löytyy laavu ja tulipaikka retkieväiden nauttimiseen. Majan pihapiiri sopii päiväretkikohteeksi erityisesti perheen pienimmille. Ladun maja sijaitsee itäisen retkeilyreitin varrella. Pysäköintipaikkoja löytyy majan pihasta. Majarakennusta on mahdollista vuokrata myös yksityiskäyttöön, huomoithan tämän tarvittaessa kohteessa retkeillessänne.

 

Sijainti: Hölsäntie 70, Lappeenranta

 

Linkki: Lisätietoa Karhusjärven majasta

 

Uus-Lavolan laavu

 

Uus-Lavolan laavu.jpg

Kuva: Uus-Lavolan laavu, Vipinää ja kipinää, Emilia Purhonen

 

Uus-Lavolan metsämaasto on helppokulkuista ja sopii hyvin lapsiperheille. Runsaspolkuisen reitin varrelta löytyy Lavolan laavu. Metsässä kulkee myös merkkaamattomia luontopolkuja, joita pitkin pääsee kävellen laavulle esimerkiksi Suokankaankadun päästä. Lumiseen aikaan Uus-Lavolassa kulkeva hiihtolatu johtaa linjaa pitkin suoraan taukopaikalle. Keskivaikea edestakainen hiihtomatka on noin kaksi kilometriä. Pysäköintipaikkoja löytyy mm. Lavolan koulun pihasta tai lähempänä polun lähtöpaikkaa tien varrelta tai levikkeiltä.

 

Lähtöpaikka hiihtoladulle: Lavolantien ja Torppakyläntien risteys

 

Nuijamaa

 

Nuijamaan laavu.jpg

Kuva: Nuijamaan laavu, Kai Karhukorpi

 

Nuijamaan seuran ylläpitämä nuotiopaikka ja laavu sijatsevat talvella luistelukaukalon, valaistun hiihtoladun ja mäenlaskupaikan välittömässä läheisyydessä. Retkipaikalla riittää liikunnallista tekemistä koko perheelle. Laavulle johtava tie/polku lähtee päiväkodin vastapäätä Pihkalanjärventien toiselta puolelta, josta matkaa on noin 300 metriä. Auton voi pysäköidä päiväkodin parkkialueelle.

 

Lähtöpaikka: Pihkalanjärventie 10, Nuijamaa

 

Oletko jo käynyt näissä retkikohteissa?

 

Lammassaari

 

Malonsaari

 

Sarviniemi

 

Kärnäkoski

 

Rutolan kyläpolku

 

 

Jääkauden jäljet

 

Huttulan laavulähiluonto 2.jpg

Kuva: lähiluontoa Lappeenrannassa, Kati Englund


QR-koodijahti Lappeenrannassa

Koodijahdin rata talvella 2021:

Huhtiniemi - Rakuunamäki (Huhtiniemi - Sammonlahti rata poistettu.)

Rata ja tehtävät sopivat koko perheelle, löydättekö kaikki rastit?

QRkoodi rastit Rantaraitti.jpg
Kuva: Rantaraitin  QR-koodi rastit.

Radalla on 10 rastia, joissa on QR-koodi.

Saapuessasi rastille, avaa älylaitteesta QR-koodilukija ja vie lukija lähelle QR-koodia. Klikkaa näytölle tuleva nettilinkki auki niin löydät ohjeet rastilla suoritettavaan toiminnalliseen tehtävään.

Radan viimeisellä rastilla voit antaa palautetta tehtävänannon yhteydessä.

Radan suorittamiseen tarvitset älylaitteen, johon on ladattuna QR-koodilukija. Ilmaisen QR-koodilukijan voit ladata Apple Storesta tai Play-kaupasta.

Ethän kävele reitin varrella olevalla hiihtoladulla, kiitos!

Ongelmatilanteessa olethan meihin yhteydessä:

Alina Tuuri, alina.tuuri@lappeenranta.fi

Elina Sihvola, elina.sihvola@edu.lappeenranta.fi

Onnea koodijahtiin!

 

Liikuntamaat ja vesipeuhupäivät

(tauolla toistaiseksi kokoontumisrajoitusten vuoksi)

HUOMIOITA liikuntamaahan osallistuville:

- Liikuntamaahan otetaan maksimissaan 60 henkeä kerrallaan. Lipunmyynti suljetaan hetkellisesti, mikäli salissa on jo mainittu määrä osallistujia. 

- Noudatathan turvavälejä, käsihygieniaa ja ylipäätään yleisiä Koronaan liittyviä ohjeistuksia (yskiminen hihaan, ethän tule kipeänä, jne.)

-Liikuntamaahan osallistuville aikuisille suositellaan kasvomaskin käyttöä.

Liikuntamaat

(tauolla toistaiseksi kokoontumisrajoitusten vuoksi)

Liikuntamaassa lasten vapaassa käytössä on liikuntavälineitä palloista pomppupatjoihin. Lasten liikuntamaa tarjoaa perheille yhteistä toimintaa ja monipuoliset mahdollisuudet 1-12 -vuotiaiden lasten liikunnalliseen leikkiin ja temmellykseen. Liikuntamaa toiminta sopii mainiosti myös erityislapsille. 

Tärkeää on iloinen liikunta ja perheen yhdessäolo ilman kilpailua ja suorituksia.

Joutsenohallissa, su klo 10.00-13.00 (Penttiläntie 17)

  • Kevään liikuntamaat tiedotetaan alkuvuodesta 2021.

Kourulan palloiluhalli, su 10.00-13.00 (Katajakatu 12)

  • Kevään liikuntamaat tiedotetaan alkuvuodesta 2021.


Liikuntamaa toiminta on valvottua, mutta ei ohjattua. Lapsilla on oltava oma aikuinen toiminnassa mukana. Liikuntamaan hinta on 2€/lapsi.

leikkivarjo1.jpg

Toimintaa järjestää yhteistyössä Lappeenrannan liikuntatoimen kanssa Pelastakaa Lapset ry Joutsenon osasto, Joutsenon Kullervon yleisurheilu-, hiihto-, suunnistus- ja jalkapallojaosto, Judoseura Kamiza ja Lappeenrannan Veiterä.

 

Vesipeuhupäivät uimahallissa

(tauolla toistaiseksi kokoontumisrajoitusten vuoksi)

Syksyllä 2020 järjestetään Lauritsalan uimahallissa vesipeuhupäiviä.
Lapsilla tulee aina olla oma aikuinen mukana toiminnassa. Uimahallin vesipeuhupäivän hinta on uimahallimaksu.

Vesipeuhu Lauritsalan uimahalli, la 11.00-13.00 (Luukkaankatu 51)

  • Kevään liikuntamaat tiedotetaan alkuvuodesta 2021.

     

vesipeuhu leluja.jpg

HUOM! Vesipeuhupäivän aikana uimahallissa ei ole yleisöuintia.

Toimintaa järjestää yhdessä Lappeenrannan liikuntatoimen kanssa Lappeenrannan uimarit ja Lappeenrannan Kisatoverit.


 

 

Lasten ja perheiden liikuntaneuvonta

Viekö ruutuaika suurimman osan vapaa-ajastanne?
Sisältyykö arkeenne riittävästi liikuntaa?
Haluaisitteko löytää perheellenne yhteisen liikuntaharrastuksen?

Lasten ja perheiden maksuton liikuntaneuvontapalvelu on tarkoitettu lapsille ja perheille, jotka kaipaavat vinkkejä liikunnasta ja hyvinvoinnista sekä apua arjen haasteisiin.

Varaa aika liikuntaneuvontaan puh. 040 776 9560.

Valtti-toiminta

Haluatko löytää liikuntaharrastuksen Valtin avulla?

Suomen Paralympiakomitean koordinoiman Valtti-ohjelman avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville 6-23-vuotiaille lapsille ja nuorille liikuntaharrastus.

Valtti etsii ohjattavalleen vähintään neljä liikuntakokeilumahdollisuutta ja on mukana liikuntakerroilla tukena, kannustajana ja kaverina.

Haluatko oman Valtin?

Lappeenrannassa Valtti-toimintaan voi ilmoittautua ympäri vuoden Tästä

Lue tästä lisää: valtti-toiminta Lappeenranta.pdf

Lisätiedot:
Erityisliikunnanohjaaja Jenni Lehti puh. 0400157514 tai jenni.lehti@lappeenranta.fi.

Tietoa lasten liikkumisesta

Jokaisella lapsella tulee olla päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon

Lapsella on synnynnäinen tarve olla fyysisesti aktiivinen. Siksi liikunnallinen elämäntapa alkaa kehittyä jo varhain lapsuudessa. Lapsen fyysisellä aktiivisuudella tarkoitetaan kaikkea lapsen elämään kuuluvaa, kuormittavuudeltaan eri tasoista liikuntaa, kuten leikkimistä, touhuamista sisällä ja ulkona, kotiaskareita, ulkoilua, retkeilyä sekä ohjattuja liikuntatuokioita.

Lapen oikeudet ovat aikuisen velvollisuuksia.

Lasten liikkuminen on fyysisesti aktiivista leikkimistä

Lapsen päivittäisen fyysisen aktiivisuuden tavoite on kolme tuntia päivässä, joka koostuu kuormittavuudeltaan monipuolisesta liikkumisesta: kevyestä liikunnasta ja reippaasta ulkoilusta sekä erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta.

Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa myönteisesti lapsen...

  • terveyteen
  • hyvinvointiin
  • lapsen osallistuuteen
  • oppimiseen
  • vuorovaikutustaitoihin

Lähde: Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016. Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016.