Valitse taso

Kirjastossa

Suurenmoinen kirjasto

Kirjastokortti

Kirjasto on ihmeellinen paikka, josta löytyy vaikka mitä tutkittavaa ja lainattavaa. Lue ja ota selvää, miten kirjastossa toimitaan.

Mikä ihmeen kirjastokortti?

Jotta voit lainata, tarvitset kirjastokortin. Sama kirjastokortti käy kaikissa Heili-kirjastoissa Etelä-Karjalan alueella. Ensimmäinen kirjastokortti ei maksa mitään. Jos kortti katoaa tai hajoaa, uuden kortin voi ostaa mistä tahansa kirjastosta. Uusi kirjastokortti maksaa 2,00 euroa.

Muistathan, että oma kirjastokorttisi on sinun ikiomasi eikä sitä saa lainata kaverille! Pidäthän kirjastokortistasi hyvää huolta.

Kirjastokortin voit hankkia kaikista Heili-kirjastojen toimipisteistä. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus. Alle 15-vuotiailla täytyy olla mukana vanhempien allekirjoittama korttihakemus. Hakulomakkeen saat mistä tahansa Heilikirjastosta. Vanhempasi voivat myös tilata kirjastokortin ennakkoon Lappeenrannan verkkoasiointipalvelussa.

Mitä kaikkea kirjastokortilla voi lainata?

Voit lainata kirjoja, elokuvia, pelejä, lehtiä, äänikirjoja ja musiikkia niin paljon kuin jaksat kantaa.

Dvd- ja blu-ray-levyissä sekä konsolipeleissä on käytössä ikärajat. Se tarkoittaa esimerkiksi, että 10-vuotias ei voi lainata K12-merkittyä elokuvaa. 

Mitä tunnusluku tarkoittaa? myyrämoikkaa (2).jpg

Halutessasi voit ottaa käyttöön tunnusluvun eli pin-koodin, jolla voit itse uusia omia lainojasi, käyttää kirjaston tietokoneita tai lainausautomaattia. Pin-koodi kannattaa valita siten, että se on helppo muistaa. Älä paljasta pin-koodiasi kenellekään muulle!

Heili-kirjastoilla on internetissä oma palvelu, heilikirjastot.fi. Sen kautta voit katsella omia tietojasi tai tehdä varauksia.
Verkkokirjaston käyttämiseen tarvitaan asiakastunnus ja nelinumeroinen pin-koodi. Asiakastunnus näkyy omassa kirjastokortissasi, eli kirjastokortin tunnus Heili + numerot. Pin-koodin saa henkilökohtaisesti kirjastosta. Pin-koodia ei saa puhelimitse eikä sähköpostilla.

Miten varaan kirjan? 

Jos haluamaasi kirjaa tai muuta ei ole paikalla käyttämässäsi kirjastossa, voit tehdä siitä varauksen. Lasten ja nuorten kirjoista ja muusta materiaalista ei mene varausmaksuja. Voit tehdä varauksen itse kirjautumalla Heili-verkkokirjastoon tai käymällä kirjastossa.

Mitä tapahtuu, jos lainani ovat myöhässä tai kadonneet?

Tarkista lainauskuitista, milloin lainat pitää palauttaa! Eri materiaaleilla on eripituiset laina-ajat! Muista palauttaa lainasi ajoissa, muuten niistä saattaa tulla myöhästymismaksuja. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Heili-kimpan kirjastoon. Tarkista laina-ajat täältä.

Jos käy niin, että jokin lainaamasi kirja tai levy katoaa tai menee rikki, älä hätäänny vaan tule kertomaan siitä kirjastoon, niin mietitään yhdessä, mitä tehdään.

Lainaamasi kirjat ja muun materiaalin voi lainata uudelleen, jos siitä ei ole varauksia. Lainoja voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin. Uusiminen onnistuu kirjautumalla omiin tietoihin Heili-verkkokirjastossa, asioimalla lähimmässä kirjastossa, soittamalla tai laittamalla sähköpostia. Tarkista oman kirjastosi yhteystiedot täältä.