Valitse taso

Carelica-kirjailijat

Lappeenrannan maakuntakirjaston Carelica-sivuilla esitellään entisiä ja nykyisiä eteläkarjalaisia kirjailijoita. Sivut keskittyvät kaunokirjallisuutta julkaisseisiin kirjailijoihin, joilta on otettu mukaan myös muunlainen tuotanto. Carelica-sivut käsittävät nykykirjailijoiden lisäksi aiemmin kirjoittaneita - varhaisin kirjailija on Jaakko Juteini. Sivut perustuvat Lappeenrannan maakuntakirjaston Carelica-kotiseutukokoelmaan, jonka keruualue on nykyinen Etelä-Karjala, 14 eteläkarjalaista kuntaa. Alusta alkaen Carelica-kokoelmaan on koottu Karjala-kirjallisuutta myös Neuvostoliitolle luovutetulta alueelta, Karjalan kannakselta Kurkijoelta etelään. Alueeseen on otettu mukaan kannaksen pitäjien lisäksi myös Inkerinmaa.

Carelica-kirjailijoiksi katsotaan tällä alueella syntyneet tai siellä asuneet kirjailijat tai sellaiset, joiden vanhemmat tai isovanhemmat ovat lähtöisin täältä. Tällä perusteella Carelica-sivuilla esitellään sellaisiakin kirjailijoita, jotka nykyisin asuvat jossain muualla. Nykykirjailijoiden esittelyn lähtökohtana on kunkin kirjailijan kiinnostus tulla esitellyksi Carelica-kirjailijana. Eräät alueen kannalta tärkeät kirjailijat siis puuttuvat tästä luettelosta, ainakin toistaiseksi. Nykykirjailijoiden esittelyt on koottu pääasiassa heidän omien kyselyvastauksiensa pohjalta. Lisäksi tietolähteinä varsinkin aikaisempien kirjailijoiden osalta on käytetty bibliografioita ja erilaisia hakuteoksia sekä esimerkiksi lehtileikkeitä.

Kirjailijaluettelossa käytetään kirjailijanimeä, jonka alla esittelyn henkilötieto- osassa koko nimi sekä kirjailijanimet ja nimimerkit. Henkilötietojen lisäksi esittelyissä on kirjailijan luonnehdinta sekä tuotanto teosten julkaisujärjestyksessä.

Kirjailijaesittelyt on koonnut Kaisu Lahikainen ja täydentäneet Virpi Silvonen ja Terttu Toivari.

Lisätietoja:
kirjastonhoitaja Terttu Toivari
puh. 040 130 9168 tai 040 130 9172.

Antrean kirjaston johtokuntaa.jpg

Kuva: Antrean kantakirjaston johtokuntaa, Carelica-kokoelma.