Valitse taso

 
Onnea Lauritsalan kirjastolle


Tulimme Lauritsalaan vuonna 1948 ollessani 5-vuotias. Asuimme koko lapsuuteni ajan Lauritsalan keskustassa lähellä kouluja, kauppalantaloa, kauppoja ja kirjastoa. Muistini mukaan kirjasto toimi silloin vielä kauppalantalon päädyssä olevassa huoneistossa. Jo silloin tutustuimme omaan kirjastotätiimme Selma Järviseen. Hän opetti meille kirjojen oikeaa käsittelyä ja kunnioitusta, joka alkoi käsien pesusta ja tarkastuksesta ennen kirjaan tarttumista.

Uuden upean kirjastorakennuksen myötä saimme komean lastenosaston. Siellä oli suuri pyöreä pöytä ja pienet tukevat tuolit sen ympärillä. Lasiseinän läpi Selma -täti piti silmällä lapsia ja huolehti järjestyksestä. Kirjastossa oltiin hiljaa, ja jos lukeminen kyllästytti, seurattiin tarkkaan akvaarion kaloja. Kirjat pantiin aina takaisin paikoilleen sinne, mistä ne oli otettu, ja kun kasvoimme, Selma -täti opetti aakkoset ja opimme laittamaan kirjat oikeaan kohtaan aakkosten mukaan.

Kirjaston seinää koristavassa maalauksessa näin ensimmäistä kertaa ihmisiä eri puolilta maailmaa.
Lapsuudessani ei ollut iltapäiväkerhoja, mutta olihan meillä kirjasto, ja sinne koulun jälkeen usein mentiinkin. Selma-täti tunsikin monet kauppalan lapsista, sillä hän oli myös kesäleireillä vapaaehtoisena ohjaajana lomiensa aikana, kuten monet muutkin vanhemmat.

Kun Jorma Etto tuli kirjaston johtajaksi, asuimme viereisessä talossa. Heidän tarvitessaan lapsenlikkaa tai muuta apua olin sopivasti saatavilla. Kuuntelin joskus hänen sellonsoittoaan, ja se on ehkä vaikuttanut siihen, että miellyin sellon sointiin. Myöhemmin huomasin tunteneeni myös runoilijan luettuani hänen teoksiaan.

Kirjasto tarjosi minulle tietoa, taitoa ja unelmia sekä ystäviä. Käyn yhä edelleen kirjastossa löytäen sen laajoista valikoimista aina jotakin uutta ja palaanpa joskus myös vanhempiin tuttuihin teoksiin.

Kiitos Lauritsalan kirjastolle lukemattomista tunnelmallisista hetkistä sekä muistoista. Toivotan aktiivista ja vireää jatkoa 60-vuotiaalle!

Ritva Kaijansinkko os. Aalto