Valitse taso

Kiinalaisen kulttuurin tapahtuma "Kuujuhla" 24.9.2018

Kuujuhla on kiinalaisen kulttuurin juhla, jossa juhlistetaan satokauden päättymistä. Tilaisuudessa osallistujat kuulivat esityksiä kiinalaisesta kulttuurista sekä pääsivät tekemään ja maistelemaan perinteisiä kiinalaisia herkkuja. Osallistujia oli kuusikymmentä.

kuujuhla harpunsoittaja.jpg

dumpling.jpg

 

Mikä on Suomi? Info- ja keskustelutilaisuus maahanmuuuttajille 15.9.2018

Me-talossa järjestetyssä tilaisuudessa haluttiin ennen kaikkea tuoda helposti ymmärrettävää tietoa erilaisista mahdollisuuksista Suomessa opiskeluun sekä keskustella niistä asioista, joita tulisi ottaa huomioon esimerkiksi työhaastattelussa.Tilaisuudessa pohdittiin myös suomalaisen kulttuurin erityispiirteitä sekä mm. eroja osallistujien kotimaan tapoihin ja arvoihin. Tapahtumaan osallistui vajaa neljäkymmentä henkilöä. Suomen kielen opiskelija teki tilaisuuden jälkeen Power Point -esityksen tilaisuuden keskustelujen pohjalta, jota mm. maahanmuuttopalvelut aikovat käyttää koulutusmateriaalinaan jatkossa.

me-talo mikä on suomi.jpg

 

 

Kansan kanttiini 18.8.2018

Kourulassa vietettiin Kansanjuhlaa lauantaina 18.8. Samassa yhteydessä toimi myös Kansan Kanttiini, joka kokosi lähiön asukkaat yhteen keskustelemaan oman asuinalueensa nykytilanteesta ja tulevaisuuden kehityksestä. Päivän aikana koottiin visio tulevaisuudesta sekä luotiin kontakteja eri toimijoiden välille yhteistyömahdollisuuksien kartoittamiseksi.

Marika H1.jpg

 

Kansan Kanttiini Marika Heinilä.jpg

 

Juttunurkan kasvukauden- ja terassinavajaiset 15.5.2018

Lauritsalan asukastilassa Juttunurkassa vietettiin kevään avajaisia. Musiikista vastasi nuori muusikko Eetu Ikonen, joka on hankkeelle tuttu nuori mies me-talon kautta. Lisäksi asukkaat saivat rapsutella kaverikoiranakin toimivaa Teppo-berniä, sekä istuttaa itselleen kotiin viemisiksi ja kasvua seurattavaksi kesäkukkia ja yrttejä. Myös pihapelejä pelailtiin ja makkaraa paistettiin auringon porotellessa kirkkaalta taivaalta.

Juttunurkan terassibileet1.jpg

 

Osuuskunta-työpaja naisille 12.4.2018

Elinvoimaa ja osallisuutta -hanke mahdollisti yhteistyössä Naapuriäitien ja Nicehearts ry:n kanssa osuuskuntatyöpajan järjestämisen. Tilaisuus oli erään maahanmuuttajanaisen ideoima ja organisoima ja kohderyhmänä olikin erityisesti maahanmuuttajanaiset, joiden osaamisen tunnistamista ja sitä kautta ansainta- ja työllistymismahdollisuuksia halutaan edesauttaa.

Tilaisuudessa saatiin perustietoa osuuskunnan perustamisesta ja toiminnasta paikallisten osuuskuntien edustajilta. Työpajoissa pohdittiin omia taitoja, joita osuuskunnan kautta voisi hyödyntää sekä sitä, millainen osuuskunta mahdollisesti maahanmuuttajanaisista saataisiin koottua. Lisäksi pohdittiin osuuskuntayrittäjyyttä vahvuuksien, heikkouksien, mahdollisuuksien ja uhkien näkökulmasta. Työpajaan osallistui 24 naista, joista 16 kiinnostui osuuskunnan perustamisesta.

Osuuskuntatyöpaja.jpeg

 

 

Rakuunamäen pumppuhuoneen avoimet ovet 7.4.2018     

Asukastoimijoista koostuva porukka on kunnostanut Lappeenrannan Rakuunamäellä sijaitsevaa käyttämättömänä seissyttä pumppuhuonetta asukkaiden käyttöön. Tilaa voi tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi erilaisten ulkoliikunta-tapahtumien järjestämiseen. Pumppuhuoneen talkootiimiin etsitään vapaaehtoisia innokkaita tekijöitä yhteisölliseen kehittämiseen!

Blue Lines Open House Flyer (1).png

 

Sataman suuri talvipäivä 24.2.2018

Lauantaina 24. helmikuuta vietettiin Lappeenrannan satamassa ja kaupunginlahdella asukkaiden ideoimaa ja toteuttamaa Sataman suuri talvipäivä -tapahtumaa. Tapahtuman taustalla oli monipuolinen joukko asukkaita mm. eri yhdistyksistä ja muista 3. sektorin toimijoista, yrittäjistä sekä LUT:lta. Jokainen kiinnostunut pääsi mukaan, ja "talvitiimistä" kehittyikin mukava ympäristö oppia uutta, tehdä yhdessä ja päästä mukaan projektin eri työvaiheisiin.

Suunnittelupalaverit aloitettiin tammikuun alussa me-talolla. Yhdessä ideoiden tuloksena syntyi talvinen tapahtumaprojekti, jossa oli tilaa jokaisen kiinnostuneen työpanokselle ja ajatukselle.

Kuten jokaiseen projektiin kuuluu, muuttuvia asioita ja elementtejä mahtui tähänkin. Tämä oli kuitenkin hyvä oppitunti myös ymmärtää, että lannistuminen ei kannata ja aina löytyy ratkaisu yhdessä miettien, verkostojen ja taustayhteisön tuella.

Yhteisöllinen kehittäminen kruunautui koko päivän mittaiseen tapahtumaan, jonka toteuttamiseen tarvittiin lukemattomia käsipareja ja taustatukea. Myös lyhytkestoinen työpanos oli tärkeä tapahtuman onnistumiseksi. Yhteistyössä on voimaa!

Huom! Kuvat omistaa Arttu Muukkonen. Kuvan kopiointi ja muu luvaton käyttö kielletty.

28500890_10160087359205711_1953402470_o.jpg

Kuva_Arttu Muukkonen (vain hankkeen käyttöön).jpg

Miesten illat

Kaikille kiinnostuneille avoimet miesten illat aloittivat toimintansa marraskuussa, ryhmä kokoontuu vuoroviikoin keskustan me-talolla ja Lauritsalan Juttunurkassa (maaliskuusta 2018 lähtien toiminta siirtyy kokonaan Juttunurkalle). Miesten illat ovat tarkoitettu kaikille miestoiminnasta kiinnostuneille ja kokoontumiset ovat maksuttomia.

miesten_ilta.pdf

 

Lauritsalan uusi asukastila "Juttunurkka"

Lauritsalaan oli kaivattu uutta asukkaiden kohtaamispaikkaa siitä lähtien, kun vanha asukastila lopetti toimintansa viime vuoden joulukuussa. Uusi tila avattuun Lappeenrannan palvelukeskussäätiön, Lappeenrannan kaupungin ja Elinvoimaa ja osallisuutta -hankkeen tuella marraskuussa 2017. Asukastila on tarkoitettu Lauritsalan asukkaiden yhteiseksi olohuoneeksi ja kokoontumispaikaksi. Asukkaat ja järjestöt saavat halutessaan järjestää asukastilassa myös erilaista toimintaa ja ohjelmaa.

Juttunurkka_kuva Marika Heinilä.JPG

 

Tykin syyskarkelot 7.10.2017

Lokakuun 7. päivänä Tykin kaupunginosassa pidettiin Syyskarkelot, jonka ohjelmassa oli samalla talkoilla tehdyn puistoshakkikentän avajaiset. Lisäksi päivän aikana asukkaat pääsivät myös mm. tutustumaan suomenhevoseen, jonka selässä oli mahdollista päästä kokeilemaan ratsastusta ohjaajan talutuksessa. Lisäksi asukkaille tarjottiin makkarat, joita pystyi paistamaan nuotiolla rupattelun ja muistojen jakamisen lomassa.

Syyskarkelo_shakki.jpg

Kourulan kansanjuhla 19.8.2017

19. elokuuta järjestettiin alueen asukkaiden ja asukasyhdistyksen voimin Kourulan kansanjuhla. Päivän aikana asukkaat pääsivät lisäämään asuinalueensa viihtyisyyttä ohjatuissa graffittipajoissa, joiden tuotoksena vanha ja epäviihtyisiksi koettu liikekiinteistö maalattiin koristeellisin taideteoksin. Ohjelmassa oli lisäksi mm. erilaisia musiikkiesityksiä, kahvittelua sekä jättisaippuakuplien puhallusta. Tapahtuman aikana asukkaat pääsivät kertomaan myös muistojaan omasta asuinalueestaan vuosien varrelta. Tapahtumaan osallistui arviolta noin 60 kourulalaista.

21198420_10213745035202276_511079753_o.jpg

Miun Lappeenranta 20.8.2017

20. elokuuta järjestettiin useamman asukkaan yhteisponnisteluna, ja yhteistyössä Mahdollisuuksien torin kanssa, Miun Lappeenranta -niminen tapahtuma Lappeenrannan Satamatorilla. Tapahtuma keräsi yhteen n. 50 erilaista paikallista toimijaa mm. harrastus-, yhdistys- ja hanketoiminnan kentältä. Päivän aikana esillä oli myös mahdollisuus tutustua erilaisiin vaikuttamismahdollisuuksiin niin omassa kotikaupungissa kuin globaalisti.

Päivän aikana tapahtumassa vieraili arviolta n. 2500 kävijää. Näytteilleasettajien lisäksi ohjelmassa oli myös erilaisia liikunta- ja musiikkiesityksiä sekä osallistavaa ohjelmaa. 

IMG_4493.JPG

Yhes-kohtaamispaikka

Kevään aikana kokoonnuttiin vaihtelevan kokoisella porukalla Yhes-tapaamisten merkeissä. Yhes -kohtaamispaikka oli avoin kaikille uusia tuttavuuksia ja sosiaalisia kontakteja kaipaaville asukkaille. Ryhmän perustamisen ajatuksena oli mahdollistaa yhdessä olemista ja tekemistä sekä vähentää näin yksinäisyyttä. 

Tällaista kokoontumisalustaa oli useasti pohdittu mm. yksinäisyyttä kokevien paikallisten facebook-ryhmässä, lisäksi sidosryhmiimme kuuluvilla henkilöillä oli tiedossaan tarve matakankynnyksen yhteenkokoontumisille, jotka eivät vaadi taloudellista panostusta osallistujalta.

Yhes-ryhmän kohtaamisissa oli rento meininki, ja tapaamisiin osallistui keskimäärin kymmenen henkilöä jokaisella kerralla. Ryhmän toiminnan on ajatus jatkua myös syksyllä sekä kenties muissa kaupungeissa mahdollisesti me-talon organisoimana.

 20170614_172314.jpg

 

Monikulttuuriset nyyttikestit - Yhdessä pöydän äärellä 27.4.2017

Vappua edeltävänä lauantaina asukkaat innostuivat järjestämään nyyttikestit me-talolla. Nyyttäreiden ajatuksena oli, että jokainen osallistuja toisi jotain pientä naposteltavaa mukanaan, esimerkiksi omasta ruokakulttuuristaan. Myös Saimaan ammattikorkeakoulun yamk -sosionomiopiskelijat olivat tutustumassa me-taloon ja samalla asukaslähtöiseen tilaisuuteen. 

Nyyttikestit houkuttelivat paikalle nelisenkymmentä eri kulttuureista, uusista tuttavuuksista ja yhteisöllisestä tekemisestä kiinnostunutta asukasta. Tunnelma oli erittäin avoin ja rento - napostelun ja jutustelun lomassa osallistujat pelailivat erilaisia pelejä, lauloivat yhteislauluja eri kielillä sekä suunnittelivat jo seuraavia nyyttikestejä, jotka voisivat olla kesällä esim. Linnoituksen valleilla picnic-teemalla. 

nyyttärit.png


Lauritsalan hyvinvointirastit 10.5.2017

Lauritsalan hyvinvointirasteilla asukkaat pääsivät tutustumaan eri toimijoiden osallistaviin esittelypisteisiin suunnistamallhelpohkoa karttaa avuksi käyttäen. Omaa työ- ja toimintakykyä pääsi testaamaan mm. tasapainoradalla, diabetesriski-arviolla sekä Heikintalon pinssi-rastilla. Päivän aikana asukkaat saivatmyös tietoa hyvinvointia edistävistä palveluista omalla asuinalueellaan ja lähiympäristössä.

20170510_134822_resized.jpg

Sataman alue

Tammikuun alussa jäädytettiin Satamaan luistelualue, jonka kunnosta huolehdittiinn talkoohengessä. Luistelukentän läheisyyteen rakentui vapaaehtoisvoimin myös liukumäki lapsille ja lapsenmielisille, joka oli hyvin ahkerassa käytössä erityisesti kentän kunniaksi järjestetyssä luistelutapahtumassa 14.1. Tapahtumassa oli ohjattua luistelun harjoittelua Lappeenrannan Luistelijoiden johdolla sekä seuran nuorten luisteluesityksiä. Luisteluharjoitukset olivat niin suositut, että Lappeenrannan Luistelijat halusivat jatkaa niitä myös jatkossa - kaikille avoin ja maksuton luistelunohjaus jatkui maaliskuun alkuun asti lauantaisin klo 11.15.–12.15.

Lappeenrantalaiset vastasivat haasteeseen ja lahjoittivat kiitettävästi tarpeettomiksi jääneitä luistimiaan Satamassa luistelevien käyttöön. Niitä on voinut lainata maksutta läheisestä kahvilasta sen aukioloaikoina.

Satama-alue sai myös lisäelämää talvikauteen, kun innokkaat asukkaat toivat paikalle kaksi napakelkkaa. Lisäksi lähialueen asukas teki alueelle hiihtoladun helmikuun alussa.

Erilaiset toimijat järjestivät talven aikana useita talviliikuntapainotteisia tapahtumia satamassa. Aiempina vuosina satamassa ei ole juurikaan ollut talvista toimintaa, joten alueen elävöityminen oli selvästi kaivattua ja tervetullutta suurten osallistujamäärienkin perusteella. Sataman alueen asukasaktiivinen toiminta on saanut paljon näkyvyyttä ja kiitosta, ja talvikautta aiotaan kehittää tulevaisuudessa entisestään hankkeen avulla.

Sataman talvinen elävöityminen on oivallinen esimerkki siitä, miten yhteishengellä voidaan saada aikaan paljon yhteistä hyvää!

IMG_0944.JPG16112541_1528918277138282_7285426635604882336_o.jpgSatama laskiaisena.jpgIMG_0829.JPG

Joululaulutilaisuus Lauritsalassa

Lauritsalan alueen verkostotoimijat järjestivät yhteisöllisen joululaulutilaisuuden joulukuun puolivälissä. Yhteisen lauluhetken jälkeen osallistujille tarjottiin kahvit.

 

Ruokia Maailmalta marras-joulukuu 2016

Marras-joulukuussa toteutettiin yhdessä Lappeenrannassa toimivan Naapuriäidit -hankkeen kanssa Ruokia Maailmalta kerhosarja. Yhteensä kerhoja järjestettiin viisi kertaa, joissa kaikissa oli oma teemansa. Kerhoissa tutustuttiin uusiin ruokakulttuureihin ja erilaisiin tapohin näiden kulttuurien edustajien johdolla porukassa kokaten ja ruokaillen. Kerho oli kaikille avoin ja maksuton, ja se houkuttelikin kerta toisensa jälkeen asukkaita yhteisen tekemisen ääreen. Kerhoin teemoina olivat Turkki, Aasia (Japani-Kiina), Romania-Venäjä, Ruanda sekä Suomi-Viro. Kerhot pidettiin yhtä kokoontumista lukuun ottamatta Sammonlahden ja Kimpisen koulujen kotitalousluokissa, jotka rehtorit ja opettajat meille ystävällisesti antoivat käyttöömme. 

Kerhoihin osallistui joka kerralla keskimäärin 15 henkilöä. 

IMG_9624.JPG

 

Talkoot Mälkiällä Saimaan kanavan varrella, 8.10.2016

Mälkiä-Kanavansuun asukasyhdistys organisoi kaikille asukkaille avoimen talkootapahtuman, jonka tarkoituksena oli tiivistää Mälkiän kaupunginosan asukkaiden yhteisöllistä toimintaa ja tutustuttaa alueen asukkaita toisiinsa. Yhteisvoimin kohennettiin myös alueen viihtyisyyttä raivaamalla vesakoitunut kanavan varren puisto. Raivaustöiden ansiosta puistossa on tulevaisuudessa mahdollisuus järjestää muita yhteisöllisiä tapahtumia, kuten asukkaiden yhteisiä piknikejä tai pelitapahtumia.

Talkoisiin osallistui yhteensä yli 30 alueen asukasta. Talkoolaiset saivat ideoida tulevaa toimintaa työn lomassa sekä evästauolla.  

14563579_10154617525126118_2308363041131708764_nettiin.jpg

14573027_1201897479883533_2523711194021050138_nettiin.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvakävely Sammonlahdessa, 27.-28.9.2016

Syyskuun lopussa Sammonlahdessa järjestettiin hankkeen tuella Valokuvakävely. Idea valokuvaukseen liittyvästä työpajasta oli tullut sosiaaliopiskelijalta, ja toimenpide muotoituikin kävelyn muotoon asukasehdotuksen pohjalta. Valokuvakävelyn ohjaajaksi saimme paikallisen valokuvaajan Mikko Vennon, joka itse elää näkövamman kanssa. Toimenpiteen ajatuksena oli saada asukkaat tarttumaan luovaan tekemiseen ilman ennakkoluuloja omista rajoitteistaan. 

Valokuvakävely Sammonlahdessa koostui Mikon puheosuudesta, joka käsitteli hänen omaa historiaansa ja elämäänsä näkövamman ja muiden rajoitteiden kanssa. Motivoivan keskusteluosuuden jälkeen osallistujat pääsivät testaamaan simulaatiolaseja, jotka auttavat tervesilmäisiä havainnoimaan erilaisia näkövammoja. Päivän lopuksi tehtiin asukkaiden toiveiden pohjalta parin kilometrin mittainen kävely, jonka aikana kuvattiin maisemia Mikon ammattilaistason kameralla. Näistä kuvista rakennttiin näyttely Sammonlahden asukastilaan lokakuun lopussa. 

 20161020_100435_resized.jpgIMG_8770.JPG

 

 

Luontoliikunta ja erätaidot -kurssi, syyskuu 2016

Syyskuun alussa toteutettiin asukasidean pohjalta luontoliikkumisen kurssi. Kurssi piti sisällään kaksi teoriatuntia. jotka pidettiin Sammonlahden ja Lauritsalan asukastiloissa,  sekä retkipäivän Kiukkaanlammen laavulle. Kurssin aikana asukkaat pääsivät opettelemaan mm. kartanlukutaitoja ja karttamerkkejä, ottamaan suuntaa kompanssia apuna käyttäen sekä tunnistamaan eri sienilajikkeita. Lisäksi retken aikana tutkailtiin yhdessä myös erilaisia luonnon merkkejä, joiden avulla pystyy tarvittaessa päätelemään esimerkiksi ilmansuunnan.

Kurssille osallistui reilut parikymmentä lappeenrantalaista. Kurssin tavoitteina oli asukkaiden yhteisen tekemisen ja osallisuuden lisääminen sekä toimintakyvyn parantaminen. Moni osallistuja kertoi luonnossa tapahtuvan yhteisen tekemisen vahvistaneen heidän hyvinvointiaan sekä antaneen luottamusta lähteä retkeilemään myös omatoimisesti. Kurssin vetäjänä toimi liikunnanohjaaja Satu Jaatinen. 

IMG_7472.JPG

Monikulttuurinen karnevaali 30.7.2016

Lappeenrannan keskustassa järjestettiin heinäkuun lopussa Monikulttuurinen karnevaali, jonka ohjelma sisälsi monipuolisia musiikki- ja tanssiesityksiä sekä ruokamaistiaisia eri maiden keittiöistä. Tapahtumalla haluttiin helpottaa erikulttuuristen ja kantaväestön tutustumista toisiinsa sekä vähentää yksinäisyyttä, syrjäytymistä sekä ennakkoluuloja. Tapahtuman ideoinnista ja järjestelyistä vastasi Ruandasta Suomeen muuttanut Mediatrice Nyiramugisha. Tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä henkilöä joko esiintyjän tai ruokamaistattajan roolissa. Tapahtuma keräsi kävelykatu Oleksille noin 400 asukasta seuraamaan ohjelmaa, tutustumaan eri ruokakulttuureihin ja osallistumaan mukavan kesäpäivän viettoon.

 
IMG_5769_nettiin.jpg