Valitse taso

Luonnon ja ulkoilun sävyttämiä asuinalueita länsipuolella kaupunkia 

KOURULA on monivivahteinen asuinalue. Kerrostalot ja aluekeskuksen punatiiliset seinät luovat urbaanin mielikuvan, mutta heti näiden takaa avautuu tunnelmallinen pientaloasutus. Omakotitaloasutus on alkanut rakentumaan sotien jälkeen ja lisääntynyt pikkuhiljaa aina 1970-luvun loppuun asti. 1980- ja 90-luvuilla kerrostalorakentaminen tapahtuikin sitten oikein kertarysäyksellä. Paatsamankadulta löytyy myös pienteollisuusalue. 

KUUSIMÄKI on luonnonläheinen asuinalue Saimaan rannalla. Asutusta ilmestyi harvakseltaan jo 1920–luvulla. Ensimmäiset kerrostalot rakennettiin 1960-luvulla ja seuraavalla vuosikymmenellä jo tuplaten. Omakotitalo-rakentaminen tyrehtyi ja tilalle tulivat rivitalot ja kerrostalot. Kuusimäki onkin hyvin kerrostalovaltaista aluetta. Viimeisimmät kerrostalot on rakennettu Marssitielle upeisiin Saimaa-näkymiin. 

HUHTINIEMI on Kuusimäen asuinalue. Huhtiniemellä on paljon rantaviivaa sekä luonnonkaunista maisemaa. Huhtiniemen kärkeen on viime vuosina rakentunut rivitaloasutusta, mutta muuten Huhtiniemenkin alueella on enemmän kerrostaloja. Huhtiniemen alueella sijaitsee vielä ainakin toistaiseksi leirintäalue ja retkeilymaja. 

LAVOLA on täysin erilainen kuin edellä mainitut. Se on nostalgista ja täydellistä pientaloasuinaluetta. Asutusta alkoi ilmaantua alueelle sotien välissä, 1930-luvulla. Lavola on kaunis rehevine omenapuutarhoineen ja suhteellisen tilavine tontteineen. Täälläkin rakentamisen huippuaika keskittyy enemmän 1980-luvulle. Alueella on kansallisestikin tunnettu ravirata, joka on rakennettu 1973. Myös pienteollisuusaluetta löytyy täältäkin. 

LENTOKENTTÄ on myös kaupunginosa. Maasotakoulu ja Ilmailumuseo sijaitsevat alueella, mutta varsinaista asutusta siellä ei ole. Lappeenrannan lentokenttä on Suomen vanhin. Se on perustettu 1918 ja yhä edelleen se on toiminnassa. Haastatellut asukkaat molemmin puolin kenttää sanovat, että lentoliikenteen melu ei ole häiritsevä. Nykyisin suurempi melu tulee levennetystä 6-tiestä. Mutta sekin helpottanee, kun puihin tulee lehdet ja nyt hakattu puusto aikanaan kasvaa tuuheammaksi, arvelivat haastatellut asukkaat.

ASUTUS on keskittynyt selkeästi kerrostaloasumisen puolelle. Alueilla asuntoja on 2 412, joista jopa 74 prosenttia on kerrostaloasuntoja. Asuntoja eniten on Kourulassa, yli 1 300, ja näistä 73 prosenttia on kerrostaloasuntoja. Kuusimäen 900 asunnosta 83 prosenttia on kerrostaloasuntoja. Poiketen näistä kahdesta Lavolan vastaava prosentti pientaloasumisesta on miltein sata vajaasta 200 asunnosta. Omistusasuntoja alueiden asunnoista on 47 prosenttia. 

VÄESTÖÄ alueilla asuu 4 000 henkilöä. Lapsia luvusta on 17 prosenttia ja nuoria aikuisia 20 - 29-vuotiaita 18 prosenttia. Tämä luku on hieman korkeampi kuin aikaisemmin esitellyissä kaupunginosissa. Selitys tähän on lähellä sijaitseva yliopisto. 30 – 64-vuotiaita on 45 prosenttia ja ikääntyneitä jopa 20 prosenttia. Kourulassa on eniten asukkaita ja se on lapsiperheiden suosiossa kuten myös ikääntyneidenkin. Kaupunkia rikastuttava moni-kulttuurisuus on keskittynyt läntiseen Lappeenrantaan. Näillä kolmella alueella asuu 7 prosenttia kaupungin maahanmuuttajista.

LÄNTISEEN ALUEESEEN kuuluu näiden neljän lisäksi vielä 7 muuta kaupunginosaa. Nyt esitellyillä alueilla asuntoja on 31 prosenttia läntisen alueen asunnoista. Asukkaiden määrää tarkasteltaessa näillä alueilla asuu 29 prosenttia läntisen alueen asukkaista, joita on 13957. Eri ikäluokkia vertailtaessa erottuu ikääntyneiden osuus näillä alueilla suurempana 44 prosentin lukuna läntisen alueen ikääntyneistä.

Rauhallista asumista

Lappeenrannan länsialueella on ollut aikanaan hieman rauhaton maine johtuen opiskelija-asunnoista ja kaupungin vuokratalojen keskittymisestä alueelle. Tänä päivänä alueella on rauhallista ja myös turvallista asua. Kourulasta ja Huhtiniemeltä löytyy hiukan vajaat kolme sataa opiskelija-asuntoa.

Kaunis luonto ja sen harvinaisuudet

Etenkin Huhtiniemen alueella luonto on lähellä ja asukkailla onkin loistava mahdollisuus nauttia siitä. Huhtiniemen harjukankaalla viihtyvät myös kangasvuokot. Huhtiniemi on hyvää pohjavesialuetta. Alueelta löytyy luonnontilainen lähdekin. Lappeenrannan Vesi Oy:n vedenottamo on täällä myös ja kaupunki saa pääosan talousvedestään täältä.

Hyönteistutkimuksissa on todettu Lentokentän alueen olevan Suomen tärkein muutamien harvinaisten perhoslajien elinalue.

Kourulassa alueen palveluiden keskus

PERUSPALVELUT haastateltujen asukkaiden mielestä löytyvät hyvin. Palvelut ovat pääosin keskittyneet Kourulan aluekeskukseen. Sieltä päivittäistavaramarketin lisäksi löytyy postin asiamiespalvelut kukkakaupan tiloista. Toimintakeskuksen vieressä toimii ravintola-kahvila-lähipubi. Lähellä on myös pizzanmyyntikoju. Alueella on erikoisliikepalveluita sekä huoltoasema ja keväällä avataan leipomo. Huhtiniemessä toimii myös lähipubi. Terveyspalveluita tarjoaa neuvola sekä apteekki. Lähimmät terveyskeskuspalvelut löytyvät Sammonlahdesta. Kourulassa on vanhusten palvelutalo sekä mielenterveyskuntoutettavien yksikkö. 

PÄIVÄKOTEJA
on varsinaisesti yksi, Kourulan päiväkoti. Toinen on Kourulan avoin päiväkoti. Sammonlahden palvelualueella toimii parisenkymmentä perhepäivähoitajaa. Huhtiniemi, Kuusimäki, Raitapuisto ja Tuomipuisto ovat alueiden leikkikenttiä. Alakoulua käydään Kuusimäen koulussa. Steiner koulu ja Steiner päiväkoti sijaitsevat Kuusimäen alueella.

JULKINEN LIIKENNE on asukkaiden mielipiteen mukaan sujuvaa, sillä linja-autoreitit kulkevat alueen läpi ja vuoroja on runsaasti. Kulttuuriakin on omasta takaa. Omenapuutarhan Teatteri tarjoaa elämyksiä Lavolan Privaatti-näyttämöllä Mäkelän talon pihalla ja puutarhassa sekä sisällä olohuoneessa.

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet

KOURULAN toimintakeskuksessa on palloiluhalli. Lähellä on kaksi tenniskenttää ja hiekkakenttä. Talvisin niistä muodostuu jääkiekkokaukalo sekä luistinrata. Kuusimäen puolella on hiekkakenttä sekä Kuusimäen ja Korkkitehtaan uimarannat. Huhtiniemen hiihto- ja urheilukeskus tarjoaa valaistuja latuja yli 10 kilometriä sekä kaksi 160 m laskettelurinnettä – ilmaiseksi. Kesällä käytössä on pesäpallokenttä, kivituhkakenttä ja valaistu kuntopolku. Huhtiniemellä on myös kaupallinen liikuntakeskus, joka tarjoaa monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Keskuksen vieressä on kaupungin ainoa ulkoskeittirata. Näiden lisäksi Lentokentän sekä Maasotakoulun kaikille avoinna olevat valaistut hiihtoladut/ kuntopolut ovat asukkaiden ilona. Metsäretkeilyä voi tehdä myös Uus-Lavolan puolella olevalle Lavolan laavulle. Huhtiniemen minigolf tarjoaa kaikille sopivaa aktiviteettia.  

Muistoja entisajoilta

Kuusimäellä sijaitsee Karelia-talo. Toisen maailmansodan aikana siellä piti sivutukikohtaansa saksalainen Kuhlmeyn lento-osasto. Saksalaisella lento-osastolla oli merkittävä rooli suurhyökkäyksen, Tali-Ihantala,  lopputuloksessa. Lappeenrannan lentotukikohta sai oman osansa neuvostoliittolaisten hyökkäyksessä 2.7.1944. Noihin aikoihin Karelia-taloa ympäröi laaja lottien ja sotilaiden telttaleiri. Alueen kadun nimet Kersantinkuja ja Korpraalinkuja kertovat kasarmialueesta silloin ennen.

Liitteet