Etusivu KaupunkimmeRakuunamäki

Rakuunamäki ilmakuva keskikaupungin suuntaan_504x277.jpg

Rakuunamäki

Asuinalue ja matkailukohde punatiilikasarmeilla

Lappeenrannan keskikaupungin kyljessä sijaitsevat Rakuunamäen punatiilikasarmit kertovat edelleen syntyaikojensa tarinaa, vaikka upseerien, aliupseerien ja varusmiesten asunnot, tykkihallit ja naurisvarastot tarjoavatkin nyt suojan tavallisen siviiliväestön kodeille ja toimistoille.

Kasarmialueen juuret juontavat 1880-luvun lopulle, jolloin Lappeenrannan rakuunarykmentti perustettiin.

 Ikkuna punatiiliseinässä_345x426.jpg
 Ikkuna punatiiliseinässä
 Pyramidi Adolf Ehrnroothin aukiolla_352x231.jpg
 Pyramidi Adolf Ehrnroothin aukiolla
 Asuintalo_304x202.jpg
Opiskelija-asunnoiksi muutettu varuskuntahistoriallinen rakennus 
 Kuvat Mervi Palonen
Varta vasten ratsuväelle rakennettu ja poikkeuksellisen hyvin säilynyt Rakuunamäki on noussut linnoituksen rinnalle Lappeenrannan matkailukohteiden kärkeen.

Valtio piti Rakuunamäkeä linnoitusta kauemmin suljettuna alueena, ja vielä 1990-luvulla lähes kaikki asuminen sen porttien sisäpuolella liittyi puolustusvoimien toimintaan.

Vuonna 2015 Leirin kaupunginosaan kuuluvalla kasarmialueella asusti jo liki 700 siviiliä, joiden joukossa myös opiskelijoita; kaksi varuskuntarakennusta on muutettu opiskelija-asunnoiksi, toinen niistä on entinen aliupseeriasuntola.

Kasarmeilla myös yritysten toimipisteitä ja julkisia palveluja

Myös monen yrityksen toimipiste sijaitsee vanhoilla kasarmeilla; ovathan keskikaupungin palvelut kävelymatkan päässä.

Julkiset palvelut saivat sijansa Rakuunamäeltä, kun Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) avasi syksyllä 2013 Lasten ja nuorten talon ovet Adolf Ehrnroothin aukion laidan uudisrakennukseen.

Kaiken keskellä Ehrnroothin aukio tarjoaa kenttänsä treeniareenaksi sekä varusmiehille että tavallisille kuntoilijoille. Joskus asukasyhdistyksen kirpputorikin on levittäytynyt kunnioitetun aukion hiekkalaanille, jonka laidalle istutetuista lehmuksista kasvatetaan suojaverhoa Eksoten talon edustalle.

Puolustusvoimat on edelleen osa Rakuunamäen arkea, mutta kulkijoilta kiellettyjä katuja tai aluerajauksia ei enää ole käytössä.

Uudisrakennukset kunnioittavat historiaa

Kasarmien lomaan nousseet, osayleiskaavan mukaisesti suunnitellut uudet asuin- ja toimistotalot kunnioittavat historiaa ja mukailevat vanhojen punatiilirakennusten tyyliä.

Rakuunamäen ensimmäisen, vuonna 1998 lainvoiman saaneen osayleiskaavan punaisena lankana oli vanhojen rakennusten säilyttäminen sekä ohjeistus, kuinka uudisrakennuksia sovitellaan historialliseen miljööseen.

Samat periaatteet näkyvät toisessakin, vuonna 2014 lainvoiman saaneessa osayleiskaavassa.

Kaavan periaatteiden mukaisesti Lappeenrannan kaupunki kehittää Rakuunamäestä asuinaluetta ja matkailukohdetta sekä työyhteisöä julkisille palveluille ja yritysten toimipisteille.