Etusivu KaupunkimmeLinnoitusLinnoituksen rakennukset

Vanhat kasarmirakennukset ovat muuntuneet museoiksi, taidekouluiksi, putiikeiksi ja asuinhuoneistoiksi

Lappeenrannan kaupunki omistaa linnoituksen rakennukset kirkkoa ja pappilaa lukuun ottamatta. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy omistaa viisi asuintaloa. Varsinaisen linnoitusalueen maapohjan omistaa Lappeenrannan kaupunki lukuun ottamatta ortodoksikirkon ja pappilan tontteja.

Lähes kaikki Lappeenrannan linnoituksen rakennukset ovat käytössä. Museoiden, balettikoulun, kuvataidekoulun, käsityöläismyymälöiden, kahvilan ja kahden ravintolan ansiosta linnoituksessa on kävijöitä ympäri vuoden. Lisäksi viiden vuokratalon suojissa on 45 huoneistoa, jotka tarjoavat kodin noin 70 asukkaalle.

Vuonna 2012 Linnoitukselle valmisteltiin uusi asemakaava, jonka on määrä edetä ennakkokuulemiseen syksyllä 2014. Uusi asemakaava tekisi tilaa kaikkiaan kymmenelle uudiskohteelle piharakennuksineen. Pienehköt, kerrosalaltaan alle 300 neliöiset uudisrakennukset on piirretty kohtiin, joissa on aiemminkin linnoituksen historiassa ollut rakennuksia. Käyttö vaihtelisi matkailupalveluista käsityöläisten ja taiteilijoiden työ- ja asuintiloihin.  

Linnoituksen historialliset rakennukset jakautuvat kolmeen rakennusaikojensa mukaiseen kokonaisuuteen. Niiden ulkoasu ja tilat eivät ole kaikilta osiltaan säilyneet alkuperäisessä asussaan; kutakin rakennusta on muunneltu erilaisten käyttötarkoitusten mukaisesti.

 Linnoitus RSuomela 2013 WEB.jpg

 Linnoitus kesällä 2013. Kuvaaja Raimo Suomela.

Linnoituksen rakennukset -sivujen lähteet:

  • Pekka Toivanen, Lappeenrannan kaupungin historia 1649–1743
  • Raimo Ranta, Lappeenrannan kaupungin historia 1743–1811
  • Anu Talka, Pia Puntanen, Lappeenrannan historia 1812–1917
  • Museoviraston aineisto
  • Rakennustutkija Miikka Kurrin haastattelu