Ystävyyskaupungit

Ystävyyskaupunkisopimus on kahden kaupungin virallisesti ja julkisesti solmima ystävyyssuhde. Toiminta painottuu kahdenvälisiin vaihto-ohjelmiin ja yhteistyöhön. Ystävyyskaupunki- ja kuntatoiminta on kaupunkien ja kuntien kansainvälisen toiminnan vanhin muoto ja sen perusta.

Drammen, Norja

Vuodesta  1948

Norjalainen ystävyyskaupunki sijaitsee Oslonvuonon rannalla, noin 40 kilometriä Oslosta etelään. Kaupunki on tunnettu vuoren sisälle rakennetusta spiraalin muotoisesta ajotiestä Drammen -vuoren huipulle. Kaupunki on myös hyvä kohde luonnosta, kalastuksesta ja golfista pitäville vierailijoille. Asukkaita kaupungissa on n. 68 000, joista n. 28% on maahanmuuttajia.

Klin, Venäjä

Vuosina 1966 - 2022

Lappeenrannan kaupunki on irtisanonut ystävyyskaupunkisopimuksen maaliskuussa 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Klinin kaupunki sijaitsee Keski-Venäjällä lähellä Moskovaa. Asukkaita siellä on n. 80 000. Suosituimpia vierailukohteita kaupungissa on Tsaikovski-museo.

Kolding, Tanska

Vuodesta 1948

Kolding sijaitsee Etelä-Tanskassa, vuonon rannalla ja siellä on noin 90 000 asukasta. Kaupunki on tunnettu Koldinghus -linnasta sekä muotoilusta. Legolandiin Koldingista on vain n. puolen tunnin matka eli kohde sopii myös lapsiperheille.

Rakvere, Viro

Vuodesta 1994

Kaupunki sijaitsee n. 100 kilometriä Tallinnasta itään. Asukkaista kaupungissa on noin 16 000. Rakvere tunnetaan historiallisesta linnastaan ja pronssisesta Tarvas (härkä) -patsaasta. Kaupungissa on myös aktiivinen kylpyläkulttuuri.

Schwäbisch Hall, Saksa

Vuodesta 1985

60 km Stuttgartista koillisen suuntaan sijaitsee moderni ja eläväinen 36 000 asukkaan kaupunki Schwäbisch Hall. Kaupungissa on paljon vanhoja puisia rakennuksia ja siltoja sekä Kocher-joki, joka virtaa kaupungin lävitse. Pinta-alaltaan Schwäbisch Hall on n. 104 km2 eli melko paljon Lappeenrantaa pienempi. Nähtävää kaupungissa on runsaasti. Raatihuoneen torilla sijaitseva Pyhän Mikaelin kirkko on kaupungin sydän. Toinen tunnettu matkailukohde on entinen vilja-aitta Neubau, jota tänä päivänä käytetään konsertti-, teatteri- ja kokoontumispaikkana.

Kaupungissa järjestetään vuosittain "Suolankeittäjien kakku- ja kaivojuhlat" helluntain aikoihin.

Schwäbisch Hallissa järjestetään myös vuosittain loppiaisena 10 kilometrin juoksukilpailu Dreikönigslauf.

Saksan liittotasavallan yksi kunniakonsuli, Timmo Blauberg, asuu Lappeenrannassa.

Lappeenrannan kaupunki julistaa vuosittain keväällä haettavaksi opiskelupaikan intensiivikurssille Saksaan, Schwäbisch Hallissa sijaitsevaan Goethe Instituuttiin.

Stykkisholmur, Islanti

Vuodesta 1980

Stykkisholmur sijaitsee n. kahden tunnin automatkan päässä Reykjavikista pohjoiseen. Kaupungissa on paljon vanhoja restauroituja taloja sekä kauniit näkymät lukemattomille saarille. Stykkisholmur on yksi Islannin suosituimmista matkakohteista.

Szombathely, Unkari

Vuodesta 1983

Szombathely sijaitsee Unkarin länsiosassa lähellä Itävallan rajaa ja se on Unkarin vanhin kaupunki. Kaupungissa on n. 79 000 asukasta ja on se on maan 10. suurin kaupunki. Szombathely sijaitsee Perint- ja Gyöngyösjokien varrella. Suosituimpia tapahtumia kaupungissa ovat Savarian Historiallinen Karnevaali, joka järjestetään vuosittain elokuussa sekä Pyhän Martin päivä marraskuussa.

Örebro, Ruotsi

Vuodesta 1940

Örebro on Ruotsin seitsemänneksi suurin kaupunki ja sen asukasluku on n. 143 000. Kaupunki sijaitsee 200 km länteen Tukholmasta. Suosituimmat nähtävyydet ovat Örebron linna, Wadköpingin ulkoilmamuseo sekä vanha vesitorni, Svampen. Örebro on myös pyöräilykaupunki sekä yliopistokaupunki.

Ruotsin konsuli Lappeenrannassa on Mika Peltonen.

Schwäbisch Hall puistossa 2018.jpg

Kuva: Schwäbisch Hallin asukkaiden vierailu Lappeenrannassa ja Schwäbisch Hallin puistossa 17.7.2018